https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vanocni-stromky-z-ralska-ozdobi-detske-domovy-skoly-i-domy-senioru?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vánoční stromky z Ralska ozdobí dětské domovy, školy i domy seniorů Aktualizováno

4.12.2021 00:41 | MIMOŇ (ČTK)
Převážnou část stromků tvoří borovice, která je typickou dřevinou unikátní přírodní oblasti mezi Bezdězem a Ještědem.
Převážnou část stromků tvoří borovice, která je typickou dřevinou unikátní přírodní oblasti mezi Bezdězem a Ještědem.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Vánoční stromky z Ralska potěší děti v dětských domovech, školách i mateřinkách a také seniory v pobytových zařízeních. Pracovníci Vojenských lesů a statků Mimoň (VLS) jim včera rozvezli 50 stromků, převážně boroviček. Tradiční předvánoční akce se letos koná popatnácté, řekl ČTK mluvčí vojenských lesů a statků Jan Sotona.
reklama

 

"Stromky pro dětské domovy v kraji mají u nás již letitou tradici, poprvé jsme je dětem dodali v roce 2006. I letos půjde tradičně o stromky, které je třeba v porostech vyřezat v rámci pěstebních zásahů. Nejsou možná tak dokonalé, jako stromky pěstované speciálně pro Vánoce na plantážích, o to více ale budou odpovídat vánočním tradicím. A všechny mají certifikát PEFC, který dokládá, že pocházejí z lesů, v nichž se hospodaří trvale udržitelným způsobem," doplnil ředitel divize VLS Mimoň Roman Vohradský.

Převážnou část stromků tvoří borovice, která je typickou dřevinou unikátní přírodní oblasti mezi Bezdězem a Ještědem. Lesníci Vojenských lesů a statků je dnes, před adventním víkendem, rozvezli do osmi dětských domovů do Frýdlantu, České lípy, Semil, Hamru na Jezeře, Krompachu, Jablonného v Podještědí, Dubé-Deštné, ale i do dětského domova Sluníčko přímo v krajském městě. Další dvě desítky stromků z Ralska darovali lesníci mateřským školám a dalším školním zařízením na Českolipsku a také domům seniorů v Mimoni a ve Stráži pod Ralskem.

Obdarovat děti v dětských domovech může i veřejnost prostřednictvím Vánočního stromu splněných přání. Charitativní akce Květoslavy Pěčkové se letos koná počtyřiadvacáté, za ty roky dokázala splnit tisíce dětských přání a ani koronavirus projekt nezastavil. Vánoční strom se letos přestěhoval do centra Liberce do Nákupní galerie Plaza jen pár kroků od radnice. "Přispět ale mohou lidé také v Turnově, kde je menší odnož stromku v muzeu," řekla ČTK Pěčková. Dárci mají možnost si vybrat z bezmála 500 lístků s přáním a koupit dárek konkrétnímu dítěti. Ten pak vánočně zabalí a doručí do 13. prosince k vánočnímu stromu. O dva dny později si je pak ředitelé dětských domovů převezmou.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PJ

Pavel Jeřábek

4.12.2021 12:52
Při volbě stromku na Vánoce na prvním místě by měl být stromek z probírek, i za cenu, že není super pravidelný. Tyto stromky stejně budou vyříznuty, takže stromek z lesa je jen recyklace, ale když zůstanou v lese, tak zas tvoří humus.
Potom asi umělý stromek - alespoň trochu využité recyklovatelný plastový odpad.
Vánoční stromky v květináč jsou otázkou. Pro mnohé rodiny malé, ale největší problém je při amatérské výsadbě do lesu, parků zahrad. V květináčích mají stromky deformovaný kořenový systém, při špatné výsadbě stromy se špatně ukotví a po desetiletích mohou i vyvracet.
Následovat by měly stromky z tuzemských plantáží. Ale opět - je otázkou, zda je to nutné pro chvilkovou ozdobu stromek, který je řadu let podporován v růstu pesticidy a energií lidské práce.
A na závěr stromky z dovozu, kde ještě přibývají náklady - energie za dovoz.
V reálném životě je to ale naopak - na prvním místě často bývají stromky z dovozu, protože reklama lidi na dovezené stromky je masivní. A taky, kdo by se zamyslel nad tím, že ten stromek než se dostane do obýváku, byl převezen i přes tisíc kilometrů, ne z nejbližšího lesa.

Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.12.2021 18:14 Reaguje na Pavel Jeřábek
1*
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.12.2021 08:45 Reaguje na Pavel Jeřábek
Ano, stromky z prořízky/probírky, ale na to už nejsou lidi - hajný/lesák a lesní dělníci.
A plantáže - svého času se o nich mluvilo i trochu se praktikovaly pod vedením vysokého napětí.
Doba je už dlouho taková, že kdo nemá stromek z dovozu, tak není honorace.
Odpovědět
Pe

Petr

5.12.2021 12:04 Reaguje na smějící se bestie
A šel byste v prosinci, bez ohledu na počasí, pro pár korun na dva týdny dělat prořezávky?
Jako na potvoru bude pršet a sněžit celý týden, lezte si v tom houštinou. Za pět minut jste úplně mokrý a druhý den v nemocnici, protože je nula a vy jste mokrý v lese 10 km od domova.
A další je to, že prořezávkových ploch vhodných pro vánoční stromky zas tolik není. Už několik let se zalesňování smrkem a výroba smrkových monokultur omezuje, s borovicí je to podobné, té je ještě méně.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.12.2021 17:07 Reaguje na Petr
Vy si myslíte, že lidé vyřezávající stromky na
plantážích nejsou mokří a zmrzlí. Jsou, jsou,
ale proto ten stromek stojí kolik stojí, ale vše
je o kupní síle lidí. Člověk z vesnice pracující
za podprůměrnou mzdu si po dohodě s hajným uřízne
stromek z prořezávky a člověk se mzdou vysokou si
koupí zabalený stromek z plantáže na tržnici.
Prvý je z podstaty ekolog a ten druhý ropák,
protože jeho stromek spotřeboval cílenou lidskou
práci, umělá hnojiva, obal a palivo na dopravu.
O to tu jde, že prvý stromek by byl "odpadem"
a druhý je cíleně vyprodukovaným zbožím. A ty
nesmysly v květináči už nemají s ekologií nic
společného ani po pokusu o vysazení, které se
často ani nekoná a když už, tak s pochybným
výsledkem.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.12.2021 17:47 Reaguje na Břetislav Machaček
Dneska je módní i varianta, že si dotyčný koupí stromek v květináči s vizí, že po svátcích jej vysadí někde do lesa nebo na zahradu. Je to akorát další oblbování lidí, protože pokud ten stromek prožije asi měsíc v panelákovém bytu, začne rašit, jenže v tom bytě je nízká vzdušná vlhkost, nízká intenzita světla a vysoká teplota. Výsledkem je, že někdy koncem ledna se u kontejnerů objevují tyto experimenty s proschlou korunou a jakákoliv snaha o jejich záchranu je zbytečná. Takže je to další pseudoekologie.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.12.2021 18:28 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Víte ona ta cena těch stromků v květináčích
je slušným přivýdělkem chytrolínů, kteří
to vymysleli. Dobrá reklama má na nedouky
vliv a jsou tak přesvědčeni o prospěšnosti
svého činu. Přitom mohou takový stromek
adoptovat už ve školce a pak pod dohledem
odborníka vysadit. Adopcí zaplatí náklady
na vypěstování i jiných stromků, které tak
budou úspěšně vysazeny, nebudou se válet
suché u popelnic a nebo umírat polomrtvé
v lese na jaře.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.12.2021 21:10 Reaguje na Břetislav Machaček
Jenže oni i z té adopce musí něco mít. Přece nezaplatí stromek, aby ho pak na vánoce neviděli. Takže žijí v bludu, že dělají něco pro přírodu a neuvědomují si, že ten stromek sice nechcípne hned při uřezání, ale za pár týdnů či měsíců.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.12.2021 14:33
Popiska pod snímkem:
"Převážnou část stromků tvoří borovice, která je typickou dřevinou unikátní přírodní oblasti mezi Bezdězem a Ještědem."
Ovšem na snímku je větvička smrku pichlavého Picea pungens a to nějaké stříbrné variety. Asi by se páni redaktoři měli vzdělávat.
Odpovědět
ZV

Zdeňka Vítková/Ekolist

19.12.2021 17:55 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Děkujeme za upozornění.
Odpovědět
JM

Joska Malý

5.12.2021 19:13
Z Ralska? V těch stromcích budou nějaké mňamky ještě od Rusů. Nebo rovnou budou úrazové. Díky nechci. Uříznu si haluz na chatě do vázy.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist