https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vantage-towers-bude-napajet-desetinu-mobilnich-vysilacu-solarnimi-panely?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vantage Towers bude napájet desetinu mobilních vysílačů solárními panely

10.2.2023 00:49 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Provozovatel mobilní vysílací sítě Vantage Towers bude od letošního jara desetinu mobilních základnových stanic Česku napájet ze solární energie. Na projektu se Vantage Towers dohodla se společností Vodafone, která se zavázala energii vyrobenou u stožárů rovnou spotřebovávat pro svou vysílací technologii.
reklama

 

Solární energie vzhledem k podnebí sice nepokryje 100 procent spotřeby vysílačů, rozsahem jde přesto o projekt, který zvýší nezávislost i odolnost telekomunikační infrastruktury. Celkově jde totiž v projektu o více než 2000 slunečních panelů, přičemž každý panel nabídne 540 wattů špičkového výkonu. Hotovo by mělo být do května, uvedly firmy.

"Společnost Vantage Towers se zavázala vybavit přibližně 400 lokalit řešením vyrábějícím solární energii s možností uložení přebytků vyrobené energie do záložních baterií. Tuto energii bude rovnou spotřebovávat aktivní vysílací technologie Vodafonu. Projekt jsme urychlili, aby už letos bylo možné využít slunečné letní měsíce," uvedl ředitel české pobočky Vantage Towers Jiří Švarc.

Vodafone se podle viceprezidenta pro provoz a rozvoj sítí Miroslava Buly zavazuje odebírat tuto solární energii a tím projekt podpořit a urychlit. "Dohoda v praxi znamená přímý nákup čisté zelené energie, navíc naše mobilní síť se tak stává nezávislejší a tím i odolnější například při výpadku elektřiny v distribuční síti," dodal Bula.

Vedle toho, že se u vysílačů objevují solární panely, provádí Vantage Towers souběžně i modernizaci technologie, konkrétně napájecích zdrojů jednotlivých základnových stanic. Do konce roku vymění zdroj na dalších 500 lokalitách, kde díky modernizaci vzroste účinnost zdrojů z 87 až na 97 procent.

Vantage Towers v současnosti provozuje 83.000 telekomunikačních základnových stanic v deseti zemích. Vedle Vodafonu vysílače pronajímá i dalším firmám, například Českým Radiokomunikacím. Společnost byla založená v roce 2020 a sídlí v německém Düsseldorfu. Firma je od roku 2021 kótována na frankfurtské burze.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

10.2.2023 16:53
Jedno z mála smysluplných využití fotovoltaiky. Odlehlá místa bez možnosti připojení na síť. Taková jsou obvykle někde v Africe.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.2.2023 22:08 Reaguje na Richard Vacek
Na každém našem kopci.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist