https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-francii-je-nove-zakazano-vytapet-ci-klimatizovat-venkovni-zahradky-restauraci?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Francii je nově zakázáno vytápět či klimatizovat venkovní zahrádky restaurací

2.4.2022 01:30 | PAŘÍŽ (ČTK)
Francouzské ministerstvo životního prostředí odhaduje, že venkovní vyhřívání ročně vyprodukuje asi půl milionu tun oxidu uhličitého, co je množství srovnatelné s provozem 300 000 nových automobilů.
Francouzské ministerstvo životního prostředí odhaduje, že venkovní vyhřívání ročně vyprodukuje asi půl milionu tun oxidu uhličitého, co je množství srovnatelné s provozem 300 000 nových automobilů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ve Francii nesmí být od čtvrtka vyhřívané či klimatizované venkovní zahrádky restaurací a kaváren. Zakazuje to vyhláška, která vychází ze zákona určeného pro boj s klimatickými změnami. Francouzské ministerstvo životního prostředí odhaduje, že venkovní vyhřívání ročně vyprodukuje asi půl milionu tun oxidu uhličitého, co je množství srovnatelné s provozem 300 000 nových automobilů.
reklama

 

"Používání systémů ohřívání či klimatizace ve veřejném prostoru, které spotřebovávají energii a fungují venku, je zakázáno," píše se v nové vyhlášce, podle níž není možné používat tato zařízení ani v případě, že běží na takzvanou zelenou energii. Opatření se nicméně netýká těch zahrádek, které jsou zcela zakryté a napojené na budovy.

Vyhřívání zahrádek již dříve zakázala některá francouzská města, například Lyon. Nový celoplošný zákaz se týká jen zahrádek ve veřejných prostorech, na dvorech domů bude například provoz ohřívačů nadále povolen.

Vláda může podnikům, které by vyhlášku porušovaly, vyměřit pokutu ve výši 1500 eur (36 600 korun), pokud jde o fyzické osoby. Právnickým osobám pak hrozí postih ve výši od 7500 eur (183 000 korun) do 30 000 eur (731 000 korun) v případě opakovaného porušování.

Nový zákaz vzbudil nevoli u řady majitelů restaurací, podle nichž jim může provoz zahrádek generovat velkou část obratu a vyhřívání v chladnějších měsících v tom hraje významnou roli. "Zavádění zahrádek představovalo velkou investici, která měla kompenzovat zákaz kouření ve vnitřních prostorech," uvedla ve vyjádření organizace sdružující francouzské provozovatele restaurací.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

2.4.2022 18:32
Další zákaz, omezení, buzerace.
Už jste zažili, že by se cokoli uvolnilo, povolilo, zjednodušilo? Leda cenzura je jednodušší.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.4.2022 12:30 Reaguje na Viktor Šedivý
+1

Koukám, že jste ten vývoj posledních let v Evropě docela hezky shrnul.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist