https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-francii-schvalili-zakon-o-ochrane-zvuku-a-pachu-venkova?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Francii schválili zákon o ochraně zvuků a pachů venkova

23.1.2021 14:25 | PAŘÍŽ (ČTK)
Chránit zákon bude kohoutí kokrhání, hlučný cvrkot cikád, kvákání žab i pach hnoje, který se line ze stájí. Norma je reakcí na několik soudních sporů z minulých let, které vedli rekreanti či přistěhovalci z měst s původními obyvateli francouzského venkova.
Chránit zákon bude kohoutí kokrhání, hlučný cvrkot cikád, kvákání žab i pach hnoje, který se line ze stájí. Norma je reakcí na několik soudních sporů z minulých let, které vedli rekreanti či přistěhovalci z měst s původními obyvateli francouzského venkova.
Foto | babyben / Flickr.com
Ve Francii i druhá komora parlamentu schválila zákon o ochraně zvuků a pachů venkova. Chránit bude kohoutí kokrhání, hlučný cvrkot cikád, kvákání žab i pach hnoje, který se line ze stájí. Normu poslanci navrhli v reakci na několik soudních sporů z minulých let, které vedli rekreanti či přistěhovalci z měst s původními obyvateli francouzského venkova, informovala agentura AFP.
reklama

 

Zákon na ochranu "smyslového dědictví" francouzského venkova schválila dolní komora parlamentu již loni v lednu. Po roce jej podpořili také senátoři, a zákon tak může vstoupit v platnost.

Podle státního tajemníka pro rozvoj venkova Joëla Girauda pomůže zákon ochránit francouzský venkov. Lidé totiž podle něj budou muset přijmout skutečnost, že se životem na venkově jsou spojené i "určité nepříjemnosti". Senátní zpravodaj Pierre-Antoine Lévi uvedl, že zákon by měl mimo jiné pomoci zástupcům místních samospráv při vzdělávání a řešení sousedských sporů.

Zákon na ochranu smyslového dědictví venkova francouzští politici navrhli v reakci na několik soudních sporů z minulých let. Asi nejvíce pozornosti se dostalo kauze kohouta Maurice. Ranní kokrhání hřebenáče z francouzského ostrova Oléron rušilo pár penzistů při pobytu na jejich venkovském sídle. Obrátili se proto na soud. Ten však předloni rozhodl, že Maurice smí dál kokrhat.

Loni v prosinci uložil soud na jihu Francie podmínečný trest pěti měsíců vězení a tříletý zákaz držení zbraně muži, který zabil sousedova kohouta Marcela. Opeřence zastřelil a poté nabodl na železnou tyč, protože podle něj kokrhal příliš hlasitě.

Další soud loni ve městě Dax na západě Francie rozhodl, že kachny na malé farmě u pobřeží Atlantiku mohou navzdory stížnostem sousedů dál nerušeně káchat.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

23.1.2021 14:54
A udělali dobře. Tady by byl také potřeba.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

23.1.2021 16:25 Reaguje na smějící se bestie
Udělali vwelmi dobře. Takovou moudrost bych o Francouzů nečekal. U nás bude takový obecně prospěšný zákon ještě dlouho, kvůli všeobecného zblbnutí české městské populace, ještě dlouho chybět. Češi chrání místo užitečných zvířat,jako slepic, králíků, koz, ovcí, vepřového a hovězího dobytka, vlky, medvědy, rysy, vydry a rybožravé ptáky a žáby (ty stejně brzy vyhynou na nedostatek hmyzí potravy!).
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

23.1.2021 16:32 Reaguje na smějící se bestie
Udělali velmi dobře. Takovou moudrost bych od Francouzů nečekal. U nás bude takový, obecně prospěšný zákon ještě dlouho, kvůli všeobecnému zblbnutí české městské populace, ještě dlouho chybět. Češi chrání místo užitečných zvířat, jako slepic, králíků, koz, ovcí, vepřového a hovězího dobytka, raději vlky, medvědy, rysy, vydry, dováží pseudodivoké kopytníky (při tom vyváží skutečné divoké koně Převalského do Mongolska), rybožravé ptáky a žáby (ty stejně brzy vyhynou na nedostatek hmyzí potravy!). Tak český národ zblbl, že tyto aktivity k ničemu, ještě platí ze svých těžce vydělaných peněz, formou dotací neziskovkám na údajnou ochranu přírody (a krajiny).
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.1.2021 08:44 Reaguje na Jiří Daneš
Souhlas.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

24.1.2021 14:42 Reaguje na Jiří Daneš
ogare, patláš vše dokupy, ne ? kormoráni a vydry dělají škody jen komerkčním rybářům, přírodě ne. ty jako divoké koně sem dotáhla banda nadšenců která si za cizí peníze splnila svůj nějaký soukromý sen. stejného efektu se spásáním by docílili i s třeba huculem, polským konikem aj. rád bych si někde přečetl proč se zrovna tato plemena na tento účel vypásání, nehodila. co ti koně stáli oproti třeba jiným plemenům chovaných extenzivně po evropě ? ten zákon o ochraně fr. venkova je o.k. neb to by pak se už nesmělo nic chovat co by nevadilo náplavám z měst. jinak máš ale pravdu s těma mnohýma neziskovkama co si jejich vedoucí činitelé vyplácejí lukratívní platy a ještě somrujou na internetu o finanční dary jako ta české krajina na to oplocení, místo aby nějak sami fyzicky na tom mákli.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.1.2021 15:13
Co se stalo, že soud rozhoduje tak jak by měl fungovat zdravý rozum?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.1.2021 15:57 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Možná soudce pochází z venkova.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.1.2021 16:00
Na podobný problém si zadělal můj známý, který část polí prodal na stavební
místa. Záhy pak vadil jeho kůň, vadil kohout a vadily mouchy od zvířat.Pak
následovalo předvolání na úřad a pouze díky moudrosti starosty vše zůstalo při starém. Ten novousedlíkům řekl, že se přistěhovali na vesnici a ne do satelitního městečka. Zatím klídek, ale kdo ví, až bude starostou někdo jiný. Ten známý si každopádně nadává, že ty utržené statisíce nestály za to, co teď zažívá. V ohradě pro koně nachází zkažené plesnivý chléb a drůbež preventivně přesunul na opačná konec pozemku, protože se obával otravy slepic. Soužití s lidmi, kteří se přistěhovali za přírodou je podobné jako s ochránci přírody žijícími někde ve městě a vyžadujícími
po zemědělcích milovat divokou přírodu, kterou viděli v přírodovědných filmech. Sami nechovali nic většího než křečka, ale radí jak chovat
ovce a krávy v souladu s vlky.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

23.1.2021 16:19 Reaguje na Břetislav Machaček
Naprostý souhlas. Takové patří nastěhovat zpátky do středu měst, kde prodali byty na kanceláře "podvonikatelů". Taková městská hovada na českou či moravskou vesnici nepatří!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.1.2021 18:11 Reaguje na Jiří Daneš
Oni se odstěhovali za přírodou. Jenže tam jsou zvířata, ptáci, hmyz a kytky, což nečekali. To fakt potom jednoho nasere. -))))
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.1.2021 08:46 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jsem toho názoru, že z panelákových ochránců přírody takto funguje naprostá většina.
Odpovědět
JB

Josef BIS

23.1.2021 18:26
Dobrý večer,co si schválí frantíci je jejich věc. To bych nechal na nich. Nás by mělo zajímat co schválí naši nejlepší.A jestli někomu vadí kokrhání kohouta a mají ho ve znaku tuším oni, říká se galský kohout tak co dodat. A v Č.R.pro lufťáky....tak se odstěhujte do města nebo vedle dálnice. A já navrhuji zbořit kostely, budí mne od rána zvonění na jejich sedánky.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

23.1.2021 18:38
V roce 2019 se soudně řešil spor týkající se chovu poníka na zahradě v jihočeské vesničce pod Kletí. Na zápach si stěžovali sousedé chovatelů a tvrdili, že jim kazí pohodu a klid kolem jejich domu. Požadovali jeho přemístění. Nemohli například pořádat venku party s grilováním.
Zdroj: https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/zapach-ponik-holubov-soud.A190329_466984_budejovice-zpravy_jkr

Okresní soud dal žalujícím za pravdu. Sice poníka nezakázal, ale rozhodl, že žalovaní nesmějí sousedy obtěžovat zápachem. Rozhodnutí zdůvodnila samosoudkyně konstatováním, že česká vesnice 21. století už vypadá jinak než dříve. Zahrady jsou určené hlavně na pěstování okrasných květin a relaxaci, a ne k chovu zvířat. Žalovaní měli uhradit výdaje, dohromady více než 40 tisíc korun, další tisíce je stálo právní zastoupení.

Soudní výrok způsobil ve vesnici, kde obyvatelé běžně chovají nejen slepice, ale i ovce a krávy, pozdvižení.
Chovatelé poníka se odvolali ke krajskému soudu. Odvolací krajský soud verdikt zrušil pro nesrozumitelnost a problematickou vymahatelnost.
Nakonec došlo ke smírčí dohodě. Podle ní zadá stavbu zdi žalující strana a obě rodiny se budou podílet stejnou měrou na investici. Chovatelé poníka navíc souhlasí, že rubová strana více než dvoumetrové betonové zdi bude směřovat na jejich pozemek a krmivo, jako seno, uskladní co nejdál od parcely sousedů.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

23.1.2021 18:41 Reaguje na Majka Kletečková
Kéž by i u nás platil podobný zákon, který byl nedavno ve Francii schválen.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.1.2021 18:48 Reaguje na Majka Kletečková
Před časem bylo něco podobného v televizi. Obtěžoval chov koně, který byl ustájen o několik domů dál. Že to neobtěžovalo lidi, kteří bydleli v domech mezi potížisty a majiteli koně, potížistům nevadilo. Tehdy to starosta obce "shodil" ze stolu jako neopodstatněnou stížnost.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

24.1.2021 14:47 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
dyť mu ani nic jiného nezbývalo...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.1.2021 19:47 Reaguje na Majka Kletečková
Víte ono je ale rozdíl, zda stavím dům u statku a nebo někdo
nastěhuje do vilové zástavby byť poníka. Já měl podobné problémy
se včelami, které tam nikdy nebyly a po stížnostech jsem je dal
do lesa kousek od domu. Vyhledávat spory nemíním a tak je to
se vším. Nesmím záměrně někoho omezovat, pokud přicházím s něčím,
co tam nebylo a nikomu nevnucovat něco obtěžujícího. Pro vás
speciálně to vysvětlím na ovcích a vlcích. Lidé zde 150 let
chovali zvířata v jednoduchých ohradách bez psů a bačů. Pak přijde
někdo s vlkem a nutí lidi stavět ploty, chovat ty psy a strpět
i útoky na zvířata. Je to jako s tím stěhováním někam, kde se
žilo jinak. Nejdu tam, kde nejsem vítán a kde nejsou pro mne
vhodné podmínky. Ve vilové zástavbě nebudu chovat koně a nebudu
naopak nutit zemědělce starousedlíka ukončit chov zvířat. Tak
samo ale nemohu nutit chovatele kvůli pár vlkům zcela změnit
a nebo i zrušit chov, jak už udělal po zdecimováni malochovu
vlky kamarád. Tak chovali ovce jeho prapředci jako živé sekačky
luk, které nebyly k uživení a tak pracovali v hutích a ovečky
se v klidu pásly samy bez dozoru v ohradě z kulatiny. Tak se tam pásly kdysi i krávy a koně. Teď už pouze ty ovce a nebo brzy nic.
Vlci půjdou jinam za jinými zvířaty a bude to jako přes kopírák.
Buď ploty s elektřinou a se psy a nebo louky zarůstající lesem.
Chápete o co tu jde, že měnit zažitá pravidla je omezit jiné?
Odpovědět
MM

Milan Milan

23.1.2021 19:30
V podstatě velmi rozumné, ale jinak je to strašné tímto způsobem prosazovat zdravý rozum, kam to spějeme?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.1.2021 00:12
Já budu asi za disidenta, ale podle mne je to spíš děs a hrůza ... pokud se kvůli takovým ptákovinám musí přijímat zákony, tak je to slušně v kelu.

A i koncepčně je to řešení na pikaču, bo mezilidské a sousedské vztahy mají nespočetně podob a někdy připomínají minové pole. Pokud se každá blbost bude řešit zákonem ...
Navíc dle článku soudě, tamní soudy v tom měly celkem jasno rozhodovaly celkem v pohodě i bez toho zákona.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

24.1.2021 07:30 Reaguje na Svatá Prostoto
Jo, tak daleko dospěla společnost za posledních 30let.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

24.1.2021 14:50 Reaguje na smějící se bestie
a proč zdůrazňuješ právě těch posledních 30 let ? za komunistů se ti žilo líp ? ti snad nepáchali ekologická zvěrstva proti kterým se nikdo nemohl ani ozvat aniž by riskoval vyhazov či krim ?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist