https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-svidnici-na-nymbursku-vysadi-100-stromu-a-100-keru-obnovuji-sad-miru-z-50.let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Svídnici v části Dymokur vysadí 100 stromů a 100 keřů, obnovují Sad míru z 50. let

8.10.2022 00:14 (ČTK)
Takzvaný Sad míru o rozloze přes 7000 metrů čtverečních nechala obec zřídit v roce 1954, původně sloužil lidem, kteří po válce neměli vlastní zahrady. Spolek chce z místa znovu vytvořit komunitní místo a na myšlenku obecního sadu navázat.
Takzvaný Sad míru o rozloze přes 7000 metrů čtverečních nechala obec zřídit v roce 1954, původně sloužil lidem, kteří po válce neměli vlastní zahrady. Spolek chce z místa znovu vytvořit komunitní místo a na myšlenku obecního sadu navázat.
V obnoveném sadu v části Dymokur Svídnice na Nymbursku začnou v polovině října dobrovolníci s výsadbou stovky stromů a stovky keřů. Vysadit je chtějí do poloviny listopadu. Jednotlivci nebo skupiny, například skautské oddíly, se přihlašují z různých částí Nymburska. Se zvelebováním zdevastovaného pozemku ve Svídnici, kde žije zhruba 90 lidí, začal Spolek Budil zhruba před rokem, řekla ČTK jeho předsedkyně Vendulka Burger.
 

Takzvaný Sad míru o rozloze přes 7000 metrů čtverečních nechala obec zřídit v roce 1954, původně sloužil lidem, kteří po válce neměli vlastní zahrady. Spolek chce z místa znovu vytvořit komunitní místo a na myšlenku obecního sadu navázat, uvedla Burger.

"Během uplynulého roku se podařilo zdevastovaný sad prořezat a vyčistit, vybudovali jsme přístřešek, dešťový rezervoár, dřevěné houpačky, komunitní ohniště a zatravněnou plochu, kam se každou neděli sjíždějí zájemci o cvičení na čerstvém vzduchu z celého Nymburska," řekla Burger. Spolek pracuje i na obnovení včelařské tradice, má pět včelstev a letos stočil první med, který by obec mohla nabízet jako dárkový předmět.

V 50. letech místní v sadu vysadili zejména jabloně, třešně a ořechy, pěstovali vlastní zeleninu. Po roce 1989 sad zchátral a zarostl, obec neměla na údržbu peníze. "Část lidí se odstěhovala, noví přestali mít o zahrádky zájem," řekla starostka Dymokur Ludmila Kubálková. Obec pronajala sad spolku na 20 let.

Většina nových stromů budou staré ovocné odrůdy. Lidé si mohou strom vysadit a pojmenovat, termíny pro společné sázení, do kterého se mohou stále přihlašovat, zveřejnil spolek na webu. Na obnovu sadu využívá spolek nadační příspěvky, částečně i podporu Státního fondu životního prostředí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

FD

František Dvořák

8.10.2022 06:01
Fuj. Obnovovat něco ze socialismu a ještě k tomu, když to má název Sad míru.
Odpovědět
JO

Jarka O.

8.10.2022 12:28 Reaguje na František Dvořák
Také mě to samé bohužel napadlo pri čtení nadpisu, 2 důvody, proč ten sad zlikvidovat, zrušit. A ještě si představte, kdyby v něm vysadili škaredy nepůvodní a nepřátelský keř kalinu:/!
No, je fajn, že někde zůstali normální a sad obnoví, možná pod jiným jménem.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.10.2022 11:02
Nestačí vysadit.
Nutná pravidelná údržba + zalévání.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist