https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-vzorcich-kalu-z-firmy-energoaqua-zjistila-cizp-znacne-mnozstvi-kyanidu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve vzorcích kalů z firmy Energoaqua zjistila ČIŽP značné množství kyanidů

2.3.2023 18:55 | VSETÍN (ČTK)
Ve vzorcích kalů odebraných v týdnu po otravě ryb v řece Bečvě zjistila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) ve firmě Energoaqua značné množství kyanidů. U vsetínského okresního soudu, který ekologickou havárii ze 20. září 2020 projednává, to dnes při čtyřhodinové výpovědi uvedl bývalý inspektor ČIŽP Vít Špaček. S kolegou odebral den po havárii vzorek také pod výpustí podniku, kudy podle obžaloby jedovaté látky do řeky unikly. Kvůli chemickému zápachu a úniku kalu ji Špaček označil za podezřelou. Ze zjištěné koncentrace kyanidů pod výpustí však podle něj nevyplývá závěr, že původcem otravy je Energoaqua.
reklama

 

Při nakládání s odpadními vodami zjistila inspekce podle Špačka v podniku, který je kvůli havárii se svým ředitelem Oldřichem Havelkou obžalovaný, několik pochybení. Podle státního zástupce Jiřího Sachra způsobila Energoaqua znečištění Bečvy kyanidy a šestimocným chromem minimálně na 37 kilometrech řeky. Zmocněnec firmy Vladimír Kurka i Havelka vinu odmítli. Za poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami hrozí Havelkovi až pět let vězení, společnosti až zákaz činnosti.

Kromě firmy Energoaqua zvažovala ČIŽP jako možného původce havárie také chemičku Deza nebo čistírnu odpadních vod ve Valašském Meziříčí, uvedl Špaček. V případě valašskomeziříčské čistírny však podle něj nebyl její biologický proces nabouraný havarijním únikem. Únik škodlivých látek nezjistili inspektoři den po havárii ani v Deze, jejíž výpust je ve srovnání s kanálem firmy Energoaqua blíž místu, kde rybáři v řece pozorovali první uhynulé ryby. "Jakýkoliv havarijní únik, který by šel z Dezy, by prošel areálem lagun," řekl Špaček. Nad přepadem měrného objektu však podle něj inspektoři pozorovali pohybující se ryby.

Rozsah otravy Bečvy podle Špačka odpovídá úniku více než 20 a maximálně 80 kilogramů kyanidů. Kyanidovou vodu do firmy Energoaqua dlouhodobě dodávala k vyčištění společnost Liss, která se zabývá povrchovou úpravou kovů a kyanidy používá v pokovovacích lázních. V roce 2020 to bylo zhruba 140 kontejnerů, uvedl dnes Robert Lovecký, místopředseda správní rady podniku Liss. Takzvané IBC kontejnery mají objem 1000 litrů.

Koncentrace kyanidů ve vodě předávané do firmy Energoaqua se podle Loveckého pohybovala od 200 do 1000 miligramů na litr. "Koncentraci kyanidů jsme měřili, ale málo. Byl to zajetý provoz, pořád běžel stejným způsobem. Ty koncentrace se neměnily," řekl Lovecký.

Technolog společnosti Liss Vít Kašpárek řekl, že při plné výrobě směřoval z podniku do firmy Energoaqua přibližně jeden takzvaný IBC kontejner s kyanidovou vodou denně. "V roce 2019, kdy jsme jeli na plné obrátky, jsme měli spotřebu okolo 350 kilogramů kyanidu draselného za rok. V roce 2020 to bylo mnohem nižší, protože tam nás omezil covid. Bylo to odhadem 100 až 150 kilogramů," řekl Kašpárek. Několik týdnů po havárii na Bečvě vypověděla Energoaqua společnosti Liss smlouvu na odběr kyanidových vod.

Pracovníci brněnského pracoviště ČIŽP, pod jehož působnost místo původu otravy ve Zlínském kraji spadá, vyjeli na místo až v pondělí, tedy den po havárii. "Nebylo nám známo, že se jedná o havárii takového rozsahu," řekl Špaček. Službu měla v den otravy jeho kolegyně. U Bečvy se v neděli pohyboval tehdejší inspektor z olomouckého pracoviště ČIŽP. Zabýval se však především následky otravy, která zasáhla zejména Olomoucký kraj.

Energoaqua spravuje tovární areál v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Zajišťuje v něm i čištění odpadních vod. Z areálu odcházejí kanálem, který ve Valašském Meziříčí ústí do Bečvy. Právě tímto kanálem se podle Sachra kyanidy a šestimocný chrom do řeky dostaly. Obžaloba uvádí, že to mělo za důsledek masivní úhyn více než 39 tun ryb.

Zástupci obžalované firmy tvrdí, že první ryby začaly hynout asi 3,5 kilometru od tohoto vyústění a je tedy podle nich vyloučeno, aby původcem ekologické havárie byla Energoaqua. Také někteří rybáři a vědci se domnívají, že zdroj znečištění musel být blíže k místu nálezu prvních leklých ryb. Otrava zasáhla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov, podle odborníků tam jedovaté látky poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy. Hlavní líčení by mělo pokračovat 8. března výpověďmi dalších svědků.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (47)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.3.2023 19:51
"Jak už je patrné z dřívějších informací, inspekce v den havárie místa pravděpodobného úniku neprověřila. Pracovník olomouckého inspektorátu odebral vzorky až dále po toku, kde ve velkém hynuly ryby. Bylo to však nejspíš několik kilometrů od zdroje otravy."

To se zase dozvíte na Seznam.cz
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.3.2023 15:27 Reaguje na Miroslav Vinkler
Za to neprověřování mají stát odpovědní lidé před soudem.
PROČ NESTOJÍ?
Proč stále grilují Havelku, který s tím nic společného nemá? Odbabišování státní správy bude práce na desetiletí, toho nám byl čert dlužný.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

2.3.2023 20:04
Nemine týden, aby se nepsalo o Bečvě. Jeden Zatloukal, druhý Zatloukal, co když je správně c), tedy sobotage. Dřív to bylo frekventované slovo, dnes se o tom, zdá se, neuvažuje. Při tolika kontejnerech, když se jeden po cestě ztratí, "nikdo nic nepozná"... Nebo naopak se naopak se o tom bude mlít ještě deset let.
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

4.3.2023 15:43 Reaguje na Karel Zvářal
Pane Zvaral,
nechte si své bláboly pro sebe, my v tomto regionu bydlíme a dobře víme, co je DEZA zač, už těch pruseru a nejen s vodou tu měla dost. Takže my to budeme prezentovat do te doby, dokud se to pořádně nevyšetří a tenhle podnik bude dodrzovat to, co dodržovat má! Mimo jiné na Zlínsku mate podobný podnik, starejte se o něj!
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

4.3.2023 20:53 Reaguje na Karel Pavelka
Jistě, víte o Deze všecko (i o mně-)) a nejste schopni zajistit rezervní vzorky-/ Druhý den po události šla reportáž s rybářem u kanálu pod Juřinkou, že ryby nad ním mrtvé nebyly, jen níž (viz archiv ČT)... Tak si to laskavě nejdřív vyřešte u vás doma, a pak s tím terpve dchoďte do medií. Pan s výrazem mesiáše a podepřenou bradou v článku padesátkrát zmínil KYANIDY... rybáři mluví o tom, že barva žaber kyanidům neodpovídala (!).

Takže si, pane Pavelko, své bláboly nechte pro někoho jiného, já jen komentuji dění, které ani v Kocourkově nepamatují. Naprosto rozporuplné výpovědi a "znalecké posudky". Když nikdo nezná systém kanalizací a profesionálové zaspí první hodiny, tak jsme tam, kde jsme. Já jen doufám, že něco takového je naposledy, protože sledovat to je utrpení a zábava zároveň.
Odpovědět
RM

Roman Mysík

2.3.2023 20:26
Neblbněte! Rybáři, kteří byli na místě a o rybách něco vědí (a kterým se jediným dá věřit), jednoznačně vyloučili, že by příčinou otravy mohl být kyanid. (typická barva žáber absolutně neodpovídala). Takže brečíte dobře, ale na špatném hrobě!
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

3.3.2023 08:46 Reaguje na Roman Mysík
Ryby byly od chlóru, rybáři byli od chlóru, výpusť byla od chlóru. Ale Brabec s Geussem nařídili vzorky zničit, jelikož chlor to nebyl.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

2.3.2023 21:20
dnes
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-inspektor-u-soudu-popsal-jak-po-otrave-becvy-kontroloval-dezu-226967#dop_ab_variant=891021&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

dříve
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-inspektorka-soudu-popsala-zasah-u-becvy-pricinu-otravy-jsem-neresila-rekla-226246

Konečně se postupně dovídáme, jak probíhalo zjišťování příčin havárie ze strany ČIŽP, jak postupovala v prvních hodinách a dnech po havárii. Vzorky během klíčové doby a na klíčových místech nebyly odebrány.

Jsem zvědavá, zda budou vypovídat pracovníci Povodí. Jestli je pravda, co napsal pan Jindřich Duras dne 23.2.2023 14:21: „Naprosto zásadní chyba byla, že nikdo nepřivolal Povodí Moravy, protože je jediný, kdo to (vy)řešit mohl. Má odborníky na chemii, biologii, vzorkování, rozsáhlé laboratoře, zkušenosti atd. atd. Tohle všichni notoricky vědí. Takže proč nepožádali o spolupráci? Požádali jen o zvýšení průtoků vypouštěním z přehrady nad místem havárie.
No a Povodí Moravy taky na věc nevyrazilo, přestože bylo od nedělního poledne všem jasné, že je to katastrofa a že nikdo ostatní nemá dostatečnou odbornost. Na místo se vypravili až ve čtvrtek, tedy s křížkem po funuse. Ne, Povodí samo od sebe nemusí - ale může! Povoďáci vyráží pravidelně na podstatně menší lapálie a snaží se je řešit. PROČ tedy k takovémuhle případu nešli?
Moje soukromá hypotéza je, že se při úhynu všichni okamžitě podělali, že to vyteklo z Babišovy DEZY a cíleně všechno sabotovali, protože měli strach, že je Babiš případně zničí.
Jestli je tahle hypotéza nesprávná, tak už zbývá jen jedna alternativa. Do nebe volající neschopnost (kromě rybářů).“
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

3.3.2023 20:03 Reaguje na Majka Kletečková
1*
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

4.3.2023 15:45 Reaguje na Majka Kletečková
Tak nevím, za v Povodí Moravy byla po volbách změna ředitele, ale ta funkce je dost politická ..Nepochybuji, že tehdejší ředitel v době havárie byl prověřený od ANO..
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.3.2023 16:44 Reaguje na Majka Kletečková
To přece není neschopnost. Všichni zúčastnění schopmí jsou.To se jmenuje korupce a tahle předpodělanost je způsobena totálním probabišovánám celé státní správy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.3.2023 16:52 Reaguje na Majka Kletečková
Pokud vím, tak v nedělo odpoledna tam byli lidi i z Povodí a potvrdili mi, že dělali rozbory asi 130 vzorků s výsledky předávali PČR. A to správné vyústění tam jasně bylo.
Tahle kauza je tak neskutečně dozmatkovaná a prolhaná, že začíná být tajemná jak hrad v Karpatech a bylo by potřeba to vzít úplně celé od podlahy a postavit před soud všchny zúčastněné, kteří měli konat a míst toho jen lžou a mlží.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.3.2023 22:06
To je fakt neskutečný, po dvou letech a druhém soudu najednou vytahují jakési "paradůkazy"?? Co to znamená? Jak to, že nejsou součástí už prvního vyšetřování ihned po havárii?
To jako budou tahat různé jako "nové" důkazy jako králíky z klobouku, pokud by se zjistilo, že to EA nemohla být?
A nedej bože, kdyby někdo vytáhl důkazy proti Deze, najednou budou i rozbory z celého juřinského kanálu? Nebo posunou scíplé ryby o 3,5 km nahoru?
Kde to jsme? To fakt z toho udělali už úplný šaškec?
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

4.3.2023 15:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak tohle měla zjišťovat Policie, neudělala to a obhajoba ma právo vyslýchat další svědky...Nějak jste zapomněl, že vsetínský soud považoval důkazy za nedostatečné a nechtěl řízení vůbec začít a proto si jiste da záležet na tom, aby byli vyslechnuti svědci, co nejsou podchyceni Policii...a také může přivést další znalce...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.3.2023 09:35 Reaguje na Karel Pavelka
Hledat po dvou letech svědky je nesmysl, to ví všichni.
Před soudem má stát ten policajt, který ty výslechy neudělal hned po havárii.
Vedle něho ten, který měl sebrat vzorky a nesebral.
Hned vedle ten, který vytvořil zfalšovaný posudek.
A další, kteří stále mlžili a lhali a vytvořili falešné obvinění. Atd.atd.
Pro další vývoj naší ekologie je už nepříliš důležité, kdo tu otravu způsobil, jako to, aby byli potrestáni ti, kteří zabránili jeho vyšetření.
Odpovědět
SH

Stanislav Hrouzek

3.3.2023 08:47
Pokud by našli masivní kontaminaci v kanálu, kalech a zdevastované biologické části čistírny v Rožnově, bylo by to kvalitativně úplně něco jiného než hádání se o to, kterou výpustí to šlo do řeky...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.3.2023 15:14 Reaguje na Stanislav Hrouzek
Nebylo, pokud mermo mocí našli něco v EA, ještě by museli vysvětlit, jakým mechanismem by se to svinstvo dostalo 14 km kanálem do Bečvy (když v něm nic nenašli) a ještě, jak ty 3,5 km k mrtvým rybám (což bylo už taky vyvráceno).
Prostě je to falšování a zametání pod koberec a já bych opustil vyšetřování otravy a soudil lidi, kteří celou dobu to vyšetřování sabotují.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.3.2023 09:07
Vidím, že svědků je mnoho a i různých důkazů, takže doufám, že viník
bude nalezen, ač se to asi nebude některým líbit. Každopádně alespoň skončila v Energoaquvě "likvidace" kyanidů a kyanidové odpadní vody se likvidují jinde, kde to asi skutečně umí. Takže alespoň to, když už nic.
Ona totiž hlavně schází opravdu důsledná co nejčastější kontrola a tak
dochází i k riskantnímu zacházení s odpady v naději, že to zase projde.
Ty ryby zasažené jedy se často snaží jedům unikat po proudu a jed je
dožene i tam. Unikají i mimo proudnici a řeka se jeví jako bez jedů,
když se v polovině toku na pohled vyskytují. Po průchodu jedů tokem
tok doplní čistá voda i s rybami a to může zkreslit pohled na místo
otravy. Takže já osobně vyčkám na rozhodnutí soudu na rozdíl od těch,
co odsuzují bez důkazů na základě osobních sympatií.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.3.2023 15:24 Reaguje na Břetislav Machaček
Každopádně alespoň skončila v Energoaquvě "likvidace" kyanidů a kyanidové odpadní vody se likvidují jinde, kde to asi skutečně umí.
Samozřejmě. EA z toho má průšvih a soud, mají to "likvidovat" v Deze, kde to vylejí do řeky a je po problému, bo mají krytí shora a odsoudí za to někoho jiného.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.3.2023 17:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Co váš mozkožrout? Hladoví, hladoví? Firma produkující ty
kyanidové vody v areálu bývalé Tesly, je už raději odváží
do Otrokovic, kde to odborně likvidují a nenechává je už
likvidovat Energoaqě. Pročpak asi?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.3.2023 09:38 Reaguje na Břetislav Machaček
Bo z toho EA má kolosálná průšvih trulo. Ani tohle nechápete, je to vůbec možný??
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

4.3.2023 15:50 Reaguje na Břetislav Machaček
Je to jen jedna z firem, které mají odpady s kyanidy, je jich tam více, další nepozorný čtenář...
Odpovědět
Jiří Klicpera

Jiří Klicpera

3.3.2023 11:11
Ano přátelé, všichni tomu rozumí a všechno vědí. Nezapomeňte ale na to, že jednak legislativa stvořená našimi poslanci a odborníky z ministerstev vykazuje řadu problémů a závad, které se tady markantně projevily, jednak na to, že se vyšetřování dělo v době nejtužšího omezení covidového, kdy jsem na každý výjezd musel mít extra povolení a nebyli k dispozici lidé a technika, kteří by normálně byli. I já sám jsem během vyšetřování na místě chytil od někoho covid a víc než dva týdny jsem se ani nemohl podívat na obrazovku počítače. Zkuste potom pracovat pod takovým tlakem, kdy na vás doslova útočí hromady pitomců a demonstrantů.... Po bitvě jsou všichni pitomci generály! A já se stále ještě nesmím k ničemu z vyšetřování vyjádřit, protože ti co nejvíc řvou jak je to špatně vyšetřené a pozdě atd., mají demokraticky právo řvát a osočovat, a já se zcela demokraticky nesmím bránit. Jednu pokutu už jsem kvůli jistému chytráčkovi dostal z ministerstva. a další platit nehodlám. Takže si tu klidně stěžujte, pováleční generálové!
Odpovědět
JO

Jarka O.

3.3.2023 11:40 Reaguje na Jiří Klicpera
Nechte je, ať se baví, vydržte, prosím. Tento článek dokazuje mnohé.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

4.3.2023 19:49 Reaguje na Jarka O.
A kolik to bylo ibc od roku 2018... Chronická otrava kovy z CN komplexů... A pak už ta poslední pověstná kapka
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

3.3.2023 12:50 Reaguje na Jiří Klicpera
👍
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.3.2023 13:57 Reaguje na Jiří Klicpera
Nenechte se vyprovokovat těmi, co soudí bez soudů, důkazů a nevěří
znaleckým posudkům. Dnes je totiž trendem zjednodušovat a hledat viníky podle osobních sympatií ke zúčastněným osobám.
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

4.3.2023 15:30 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak to je ten pravý, co mluví o zjednodušování....dobrý vtip...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.3.2023 15:20 Reaguje na Jiří Klicpera
Vy se musíte hlavně vyjadřovat před soudem jako obviněný, protože váš posudek je zcela evidentně zfalšovaný a žádné obezličky vám nepomůžou. Už videozáznamy z vašeho pokusu jasně ukazují přesný opak toho, co jste do posodku napsal (a další pokusy to potvrzují) a pokud nevidíte na počítač, tak nic takového nedělejte, jste dávno v důchodu.
A pokutu jste dostal za to, že jste vykecal, jak máte ten posudek zkřivit.
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

4.3.2023 15:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Je vidět, že ten pán je dosti mimo, vsak ona ho na soudu při výslechu obhajoba rozebere..
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.3.2023 09:41 Reaguje na Karel Pavelka
Absolutně nechápu, proč někomu takovému dají dělat klíčový posudek v tak závažné (především mediálně) kauze. Slepý pilot nebo řidič dálkového autobusu by nikdy neprošel.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

3.3.2023 20:07 Reaguje na Jiří Klicpera
"...Nezapomeňte ale na to, že jednak legislativa stvořená našimi poslanci a odborníky z ministerstev vykazuje řadu problémů a závad, které se tady markantně projevily..."

Ano, v tom s Vámi naprosto souhlasím!
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

3.3.2023 21:04 Reaguje na Jiří Kvítek
Jenom aby bylo jasno co přesně mám na mysli:

Když jsem 1.3.1993 (před 30 lety) nastupoval na okresní úřad, jako vysokoškolsky vzdělaný chemik, byl jsem pověřen zaučit kolegy na referátu životního prostředí v nouzovém odběru vzorků.

Naši vodohospodáři pravidelně jezdili na výjezdy havarijních úniků (služby i přes víkend - domácí pohotovost na telefonu) a VŠICHNI museli zvládnout odběr vzorku, kterému jsme pracovně říkali: "pohotovostní vzorek".

V našem výjezdovém autě byla trvale k dispozici taška se vzorkovnicemi, takže jsme měli i do čeho odebírat (po použití se vzorkovnice průběžně doplňovaly).

Později jsme měli i kufřík se soupravou, která umožňovala orientační rozbor základních ukazatelů typu: kyanidy, chlór, dusitany, čpavek apod. Společně s hasiči jsme měli pravidelná společná cvičení a školení. Systém fungoval.

Pak Václav Klaus (ODS) okresní úřady nechal zrušit pro jejich údajnou nefunkčnost. Místo 78 okresních úřadů zřídili 206 ORP, aby prý ušetřili (ORP = obecní úřad obce s rozšířenou působností) a celý fungující systém výše vodohospodářských pohotovostí dostal zdrcující úder.

A dnes? Dnes je každému všechno jedno.

Pracovnice vodoprávního úřadu klíčové vzorky rybářů z Bečvy bez uzardění vyleje a nikdo ji za to ani nepotrestá?

To je jako kdyby komisař z kriminálky vyhodil důkazy k trestnému činu a ještě si dovolil tvrdit, že byly údajně neprůkazné! Jak by ho asi potrestali jeho nadřízení a co by na to řekli na GIBS?

Pochopte to:

vodoprávní úřady v kauze Bečva totálně selhaly a jediné co ukázaly byl zmatek a totální nefunkčnost! A ani jeden z jejich pracovníků nestojí před soudem jako obviněný? Není něco špatně?

Kam se ten náš svět dostal, k tomu nemám slov... alespoň ne těch slušných.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.3.2023 21:14 Reaguje na Jiří Kvítek
1* Zejména za ten závěr.
Odpovědět
JO

Jarka O.

3.3.2023 21:56 Reaguje na Jiří Kvítek
To jistě ano, i nahrazení krajů regiony byla zkáza a rozmělnění kompetencí, ale přednost dostalo drahé politické řešení. Proč na to má doplácet Babiš nebo soudní znalec, a ještě se nechat zostuzovat komunisty přes média? A tlačí se na novelu vodního zákona rozpracovanou minulou vládou a kompetence, jak o nich psal p. Křeček před vic než rokem? Podívejte se na priority vlády, vodni zákon odkopli.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.3.2023 09:46 Reaguje na Jiří Kvítek
Z ředitelství GIBS byl vyhozen pan Murín a byl tam nasazen babišův člověk. Samozřejmě všechny organizace zodpovědné za čistotu vod mají vzorkaře a ti mají vybavení (např ČIŽP, PČR, hygiena, povodí, hasič atd. atd.) a taky se tam v neděli odpoledne sjeli.
Jenže na ně padla vlčí mha, nikdo nic neudělal a hlavně ztratili paměť.
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

4.3.2023 15:26 Reaguje na Jiří Klicpera
Pane Klicpera,
Vy jste v jasném konfliktu zájmů, pracoval jste ve vedení jedné z Babisovych chemicek a myslím, že obhajoba to použije...
Odpovědět
RK

Roman Kolář

3.3.2023 22:50
Stále čekám, kdo a kdy se u soudu zeptá, kde skončilo oněch x kubíků směsi obsahující mimo jiné fenoly, uniklé na komunikaci před kaustifikační jednotkou v Deze jen pár hodin před rybí apokalypsou. Zatím víme, že nikoho z ČIŽP to rozhodně nezajímalo.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

4.3.2023 09:48 Reaguje na Roman Kolář
1*

Ano, velmi přesně!
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

4.3.2023 19:00 Reaguje na Roman Kolář
1*
Odpovědět
hi

4.3.2023 08:37
V roce 2020 Energoaqua zpracovala zhruba 140 kontejnerů s kyanidovou vodou o koncentraci od 200 do 1000 miligramů na litr. Tedy 28 – 140 kg kyanidů/rok. (1 kontejner = 0,2 – 1 kg kyanidů). Rozsah otravy Bečvy podle Špačka odpovídá úniku více než 20 a maximálně 80 kilogramů kyanidů, což odpovídá minimálně 20 až 80 kontejnerům. Znamená to, že Enerqoaqua by musela najednou vypustit do odtoku z ČOV minimálně 20 – 80 kontejnerů nečištěných kyanidových vod, což se dá prakticky se 100 % jistotou vyloučit. Prakticky havárii na Bečvě tak velkého rozsahu Energaqua nemohla způsobit, protože tak velké množství kyanidů ani neměla k dispozici.
V platném povolení pro vypouštění odpadních vod má DEZA povoleno vypouštět po vyčištění do Bečvy 500 kg kyanidů/rok. V zásobnících má uskladněno před čištěním stovky až tisíce tun kyanidových vod, které by havárii mohly snadno způsobit
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

5.3.2023 10:23 Reaguje na
Stačí to vypouštět postupně a kovy z těch kyanidů udělají pomalu své... Od roku 2018 těch ibc bylo minimálně 3x tolik.... Tady nejde o jednoduché kyanidy ale o jejich komplexy s toxickými kovy...
Odpovědět
RP

Radim Polášek

5.3.2023 08:29
Je to typově úplně stejný politický proces jako soudní tanečky kolem Čapího hnízda. Důkazy žádné, protože byly amatérským nebo zlovolným jednáním některých lidí bezprostředně po otravě ztraceny, ale politická vůle někoho poslat za ty otrávené ryby do tepláků veliká.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

5.3.2023 09:00 Reaguje na Radim Polášek
Zajímalo by mě, kde je ta vůle poslat někoho do tepláků dnes... Kapříci připluly...
Odpovědět

Jaroslav Šenk

5.3.2023 11:39
Podle mě to kyanidy z EA nebyly. Je tady ještě jeden pohled na havárii: https://vodnihospodarstvi.cz/kyanidova-havarie-na-becve/
Autora nepodezřívám, že fandí AB. Vycházel z informací, které měl k dispozici. Při zjištěné koncentraci nemohl být kyanid příčinou tak rozsáhlé havárie. Ryby jsou velmi citlivým indikátorem znečištění. Jejich reakce v místech zjištěného úhynu spíše odpovídá přítomnosti žíraviny, nebo dráždivé látky. I přítomnost kyanidů se mohla částečně podílet na úhynu ryb, nebyla však hlavní příčinou. Kdyby nedošlo k úniku zatím neznámé látky, o kyanidech z EA bysme ani nevěděli. Ryby by plavaly tak, jako v 3,5 km úseku od vyústění odpadních vod z EA.
Soudkyně zcela oprávněně vrátila spis státnímu zástupci k došetření, protože na základě předložených materiálů dokazování by muselo být prováděno v rozsáhlé míře. Neuspěla.
Poradit si s tak složitým případem nebude jednoduché. Bez došetření „provozní události“ v Deze je to jen zbytečná ztráta času. To jediné může celý případ posunout o něco dále, nebo zcela vyřešit.
O tom, co způsobilo úhyn ryb, se můžeme jen domnívat. Rybáři uvádějí, že v místě cítili desinfekci, nejspíše chlor, někteří to vnímali jako desinfekci, která se používala v nemocnici. Ta je na bázi fenolů.
Zatím co v prvním případu by bylo asi možné chlor vyloučit (analýza prokázala přítomnost kyanidů), v druhém případu to spíše odpovídá odpadu z kaustifikační jednotky (voda na místě mírně zapáchala a byla průzračná s mírně nahnědlou barvou). Možná, že by bylo dobré vzorek z kaustifikace po naředění dát rybářům znovu k posouzení. Problémem by nemělo být i provedení testu toxicity.
Tak aby toho nebylo málo, je možná ve hře jeden případ. Při čištění chladících věží v sobotu v nočních hodinách údajně došlo k úniku chlornanu, který byl použit k čištění.
Vymýšlejí se různé konspirační teorie o ovlivňování vyšetřování. AB nemusel nic podnikat. To za něj zařídili ti, kteří měli havárii vyšetřit. Rovněž představa, že předání vzorku k rozboru je postačující k zjištění příčin, je zcela mylná. ČIŽP, vodoprávní úřad, případně hygiena musí vždy upřesnit rozsah rozboru. To není možné nechat na laboratoři. HZS těmito údaji nedisponuje. O kyanidech se začalo mluvit až po třech dnech. To je dost pozdě. Správce toku rovněž zklamal. Pondělní odběry a jejich analýza nepřinesla nic nového.
Můžeme se jen domnívat, že provedené odběry vzorků v Deze v ranních a poledních hodinách nesouvisely s „provozní událostí“. Pro ně to byla jistota, že s havárií nemají nic společného. Zatím. Charakteristické pro tyto havárie je cesta úniku závadné látky do toku. Je to vždy únik mimo čistící zařízení. V přehledu ČIŽP o haváriích jich několik najdete. Při vyšetřování se vždy kontroluje provoz čistících zařízení, kde vždy se nějaké závady najdou. Jsou tak jediným důkazem.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

5.3.2023 19:57 Reaguje na Jaroslav Šenk
Celou dobu od havárie to vypadá, že se vyšetřovatelé za každou cenu snaží odvézt jakoukoliv pozornost od DEZY.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.3.2023 17:00 Reaguje na Jaroslav Šenk
Tohle vypadá asi jako ten správný tip, čort znajet. Podle toho, jak tohle ostetntativně všichni vyšetřující ignorují, by to mohlo být ono.
https://denikreferendum.cz/clanek/32484-zjisteni-dr-deza-je-zrejme-napojena-na-podezrelou-vypust-ve-lhotce-nad-becvou
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist