https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-zdarskych-vrsich-mohou-lide-v-lete-pomoci-sbirat-semena-bylin-pro-osevni-smes?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Žďárských vrších mohou lidé v létě pomoci sbírat semena bylin pro osevní směs

3.7.2022 00:21 | ŽĎÁR NAD SÁZAVOU/KAMENIČKY (ČTK)
Příprava regionální luční směsi Žďárských vrchů pokračuje třetím rokem. Ilustrační foto
Příprava regionální luční směsi Žďárských vrchů pokračuje třetím rokem. Ilustrační foto
Ve Žďárských vrších mohou lidé pomoci sbírat semena lučních bylin pro regionální osevní směs. Jejím vyséváním budou v kraji přibývat pestře kvetoucí trávníky, kde bude dost potravy pro hmyz. Letošní třetí sběr byl v přírodní rezervaci Volákův kopec u Kameniček na Chrudimsku, Petr Piechula ze správy CHKO tam sbíral kokrhel menší. O letních víkendech budou následovat další sběry, do kterých se může zapojit veřejnost.
reklama

 

Na Volákově kopci roste řada druhů rostlin, je tam i dost kokrhele. "Je úplně ideální čas, je dost suchý, takže nebudeme muset moc dosušovat. Jenom z toho vysypeme semínka," řekl Piechula při sobotním sběru. Doplnil, že poloparazitický kokrhel používají ochránci také jako šetrnou variantu boje s houževnatými travinami třtinami, které by mohly na některých místech vytlačit i zvláště chráněné rostliny. Kokrhel vysává vodu a živiny z kořenového systému hostitelské rostliny a tím omezuje její růst. Přednostně napadá bujně rostoucí trávy.

Příprava regionální luční směsi Žďárských vrchů pokračuje třetím rokem, pro letošek bylo namícháno 50 kilogramů směsi. Hlavním organizátorem je Sdružení Krajina, které dlouhodobě zajišťuje sekání cenných luk. Sdružení teď také organizuje a školí sběrače semen. Na letošní schůzku podle Piechuly přišlo do tří desítek zájemců. "Kde jim představili druhy bylin, kdy se jednotlivé druhy sbírají a ukázali jim i lokality, kde případně by je mohli sbírat," uvedl.

Správa CHKO, která u tohoto projektu zajišťuje odborný dozor, zároveň nabídla veřejnosti účast na víkendových hromadných sběrech semen. "Někteří lidé nevědí přesně stadium, kdy semena sbírat a je lepší to probrat takhle společně," řekl Piechula. V sobotu se s ním na Volákův kopec nikdo nevydal.

Před dvěma týdny sběrači sbírali rdesno hadí kořen na Plíčkách u Žďáru nad Sázavou a před týdnem kopretinu v Jamách. Termíny dalších hromadných sběrů budou na facebooku správy CHKO a na jejím webu. "Uvítáme, když se nám lidé nahlásí e-mailem nebo SMS," uvedl Piechula.

Plátěnou tašku na sběr příchozí dostanou. Pokud si chtějí i trochu přivydělat, vezmou si nasbíraný materiál domů na sušení. Usušená semena Sdružení Krajina vykoupí. Podle Piechuly se za kilogram platí od 500 do 1700 korun.

Míchání a certifikaci směsi zajišťuje firma Agrostis trávníky. Podle Piechuly je tato směs vhodná pro pozemky na Vysočině. Například město Žďár nad Sázavou použilo část semen při obnově polních cest.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist