https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-brnenske-mu-dorazili-na-stanici-v-antarktide-jsou-v-poradku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci brněnské univerzity dorazili na stanici v Antarktidě, jsou v pořádku

3.1.2022 16:10 | BRNO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vědci z brněnské Masarykovy univerzity dorazili na vědeckou stanici J.G. Mendela v Antarktidě, jsou v pořádku. Stanici zatím zprovozňovali, začínají se pouštět i do vědecké práce. Informaci vědci zveřejnili na profilu Českého antarktického výzkumného programu na sociální síti. Z Brna šestnáctičlenná výprava vyrazila v polovině prosince, návrat je v plánu v březnu.
reklama

 

"Máme za sebou první tři dny zprovozňování stanice. Všichni jsou v pořádku a vše se zatím daří podle plánu. Akorát je všude spousta sněhu - asi před pěti dny začalo sněžit a husté sněžení pokračuje i dnes. Pomalu se pouštíme do vědecké práce," uvedl za účastníky expedice garant sekce klimatologie Kamil Láska.

Výprava vyrazila z Brna 16. prosince nejprve autobusem do Vídně. Poté se skupina přepravila letadlem do Chile. Po uplynutí karantény zamířila letecky na ostrov krále Jiřího a lodí na ostrov Nelson a následně na Mendelovu základnu. Z lodi chilské společnosti DAP jménem Betanzos se expedice na ostrově Jamese Rosse vylodila na silvestra. Na ostrově se základna nachází.

Cílem expedice je pokračovat v dlouhodobém monitorování klimatu a sledování stavu ledovců, zmrzlé půdy i odledněného území a říčních a jezerních systémů. Zoologické výzkumy se budou týkat ptáků, například rybáků, buřňáků a tučňáků, i savců, konkrétně tuleňů, lachtanů a rypoušů.

Nově zahájí i pětiletý projekt Junior Star, zaměřený na studium dlouhodobé změny trvale zmrzlé půdy v oblasti Antarktického poloostrova. Další novinkou bude posílení výzkumu vlivu stresu na fyzické zdraví pracovníků v polárních oblastech.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist