https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-odhalili-proc-psi-naklaneji-hlavu-ke-strane?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci odhalili, proč psi naklánějí hlavu ke straně

6.11.2021 07:03 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na jakou stranu psi hlavu naklánějí je pravděpodobně dané pouze jejich osobní preferencí. Nicméně se zdá, že každý pes naklání hlavu vždy pouze na jednu stranu.
Na jakou stranu psi hlavu naklánějí je pravděpodobně dané pouze jejich osobní preferencí. Nicméně se zdá, že každý pes naklání hlavu vždy pouze na jednu stranu.
Foto | Cooper Photo / Flickr
V sérii několika experimentů zabývajících se schopností učení u psů se vědcům podařilo odhalit, proč psi někdy naklánějí hlavu ke straně. Podle všeho tak dělají ve chvílích, kdy se koncentrují a věnují něčemu zvýšenou pozornost. O experimentu z maďarské Eötvös Loránd University informuje žurnál Animal Cognition.
reklama

 

Během experimentů se psi měli učit názvy pro ně nových hraček, zapamatovat si je a posléze je na povel svého pána přinést z vedlejší místnosti. Ukázalo se, že ze čtyřiceti psů má takovou schopnost učení pouze sedm psů ze vzorku a že všichni shodně naklánějí hlavu ke straně, když se soustředí.

“Psi se poměrně jednoduše učí slova, která jsou nějak spojená s aktivitou jako “lehni” nebo “sedni”. Ale jen velmi málo psů se umí naučit názvy předmětů,” komentuje spoluautorka studie Shany Dror.

V prvním kole experimentu se psi měli naučit názvy dvou hraček a po dobu třech měsíců je jednou měsíčně přinést z vedlejší místnosti. Ve druhém kole, kam postoupilo pouze sedm psů (z nichž následně jeden zemřel), se měl naplňovat ten samý scénář, ale již se třinácti novými hračkami. Všichni tito úspěšní psi byli z rasy border kolie. Jedna z nich, Whisky, dokázala správnou hračku přinést 54x z celkových 59 příkazů. Další dvě kolie byly úspěšné z více jak 90 %. Ve třetím kole experimentu se těmto psům dokonce úspěšně dařilo naučit se dvanáct názvů nových hraček během jednoho týdne a pamatovat si je po dobu dvou měsíců.

Všichni tito nadaní psi během experimentu shodně nakláněli hlavu ke straně ve chvílích, kdy je jejich majitel poslal pro hračku. Tímto pohybem si podle vědců snažili vyvolat význam daného slova, což může znamenat, že si psi mentálně spojují název hračky, který slyší, s obrazem ve svých vzpomínkách.

“Podle všeho je souvislost mezi tím, úspěšně si v hlavě vyvolat hračku a častým natáčením hlavy ke straně. Psi tak pravděpodobně dělají ve chvílích, kdy zpracovávají nějaký pro ně důležitý stimul,” uzavírá Dror. Na jakou stranu psi hlavu naklánějí je pravděpodobně dané pouze jejich osobní preferencí. Nicméně se zdá, že každý pes naklání hlavu vždy pouze na jednu stranu.


reklama

foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

6.11.2021 12:46
Tak schválně jestli vědci zjistí proč otáčím hlavou střídavě zleva doprava a zpět.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.11.2021 13:05
Mít jejich starosti a Rotschildovy peníze......
Odpovědět
kk

karel krasensky

6.11.2021 17:35
Kdyby jenom psi.Hlavu naklaní leta,letoucí i prezident Zeman
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.11.2021 09:53 Reaguje na karel krasensky
Že by se taky soustředil a učil nová slovíčka??
Odpovědět

Jirka Černý

9.11.2021 12:00
Možná je to stejný důvod jako v té komedii, myslím že se jmenovala Velký šéf.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist