https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-poprve-natocili-zelvu-obrovskou-jak-aktivne-lovi-a-ji-ptace?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci poprvé natočili želvu obrovskou, jak aktivně loví a jí ptáče

25.8.2021 11:03 | LONDÝN (ČTK)
Jde o první zdokumentovaný případ lovu želvy obrovské, která je považována za býložravce.
Jde o první zdokumentovaný případ lovu želvy obrovské, která je považována za býložravce.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Výzkumníci natočili na Seychelách velkou suchozemskou želvu, jak loví a následně pozře ptačí mládě. Jde o první zdokumentovaný případ lovu želvy obrovské, která je považována za býložravce. Video překvapilo i samotné vědce, píše list The New York Times.
reklama

 

"Je to naprosto překvapivé a docela děsivé," prohlásil ekolog Justin Gerlach z Cambridgeské univerzity, který objev učinil. Ačkoli se má za to, že jsou tyto želvy býložravci, svou stravu občas obohatí o šnečí ulity či kosti z uhynulých zvířat. O tom, že by mohly aktivně lovit, se dosud jen spekulovalo. Podle Gerlacha kolovaly zvěsti, že někdy želvy pronásledují mláďata mořských ptáků, která vypadla z hnízda.

Ze záběrů, které pořídil, ale podle něj vyplývá, že tyto želvy aktivně loví. Nové chování mohla způsobit neobvyklá kombinace obrovské kolonie rybáků obecných, kteří hnízdí na ostrově Fregate, kde bylo video natočeno, a přítomných želv. Rybáci za sebou nechávají zbytky ryb a slabá mláďata a želvy se mohly na novou situaci adaptovat," uvedl Gerlach ve studii publikované ve vědeckém časopise Current Biology.

"To, co odhalil, je celkem záhada," řekl herpetolog James Gibbs z organizace Galapagos Conservancy, který se na výzkumu nepodílel. Gibbs studuje chování želv na Galapágách už 30 let a uvádí, že tito plazi si na ostrovech vybudovali zajímavé vztahy s ptáky.

"Želvy se někdy nadzvednou, natáhnou všechny končetiny a ocas a umožní pěnkavám, aby je zbavily klíšťat. Za ta léta jsem slyšel, že někdy spadnou, pěnkavy rozmáčknou a sežerou. Ale byly to anekdoty, já jsem tam strávil mnoho let a nikdy jsem to neviděl," uvedl herpetolog.

Z videa podle něj ale jasně vyplývá, že dotyčná želva nelovila poprvé. Měla zastrčený jazyk a přivřené oči, jako kdyby věděla, že jí od její kořisti může hrozit nebezpečí. Želvy přitom obvykle jedí s pomocí vystrčeného jazyka.

Podle Gibbse je možným řešením záhady skutečnost, že dotyčná želva je samička. Na ostrovech často chybějí zdroje vápníku, který želvy potřebují k tvorbě vajíček. Želva se mohla k lovu uchýlit, aby zajistila přežití další generace, dodal vědec.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

25.8.2021 17:44
Podle mě želva žere a ne jí.Toliko pro toho kdo sesmolil ten titulek
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

26.8.2021 10:11 Reaguje na karel krasensky
v dokumentech třeba na prima zoom se tento debilní slovník objevuje velice často, když tam například v průvodním komentáři říkají že nějaké to zvíře třeba zemřelo místo odbornějšího že uhynulo či pošlo. když jsem se dotazoval v jejich redakci proč tak przní slovník ve vztahu ke zvířatům tak mi odepsali že to je prý ohledně dětským divákům. a to se nyní objevuje i v článcích. to vše je asi dnešní debilní trend těch různých novodobých aktivistickým "dobroserů" kdy už i výraz černý je pomalu nepřijatelné označení a už vymysleli i xxx pohlaví atd. co se dá ale dělat...taková je dneska doba...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.8.2021 21:28
Z videa jasně vyplývá, že tyto želvy jsou mnohem inteligentnější než někteří lidé, protože řada příslušníků rodu Homo nedokáže regulovat jídelníček podle svých potřeb, ale jen podle objemu svého žaludku.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist