https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-stale-nezjistili-pricinu-uhynu-tisicu-korysu-u-anglickych-brehu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci stále nezjistili příčinu úhynu tisíců korýšů u anglických břehů

25.1.2023 11:26 | LONDÝN (ČTK)
Panel 12 nezávislých expertů zveřejnil analýzu nevysvětlených úhynů tisíců korýšů u severoanglických břehů v letech 2021 a 2022, jejich zpráva však nepřináší jasnou odpověď na otázku, co bylo jejich příčinou. Jako nejpravděpodobnější možnost vědci označují novou chorobu či parazita. Za "velmi nepravděpodobnou" příčinu pak považují znečištění moře průmyslovou chemikálií pyridin. Právě tuto možnost přitom zmiňovali místní rybáři. Britská vláda zase poukazovala na to, že by za úhyn korýšů mohly být zodpovědné "škodlivé mořské řasy", což je podle vědců rovněž "nepravděpodobné".
reklama

 

Předchozí výzkum podpořený rybářským průmyslem naznačil, že za úhyn korýšů může pyridin, který se do vody dostal při bagrování v ústí řeky Tees a z oceláren Teesworks. Korýši hromadně hynuli mezi říjnem a prosincem 2021 a znovu pak během loňského roku, a to na zhruba 70 kilometrů dlouhém pásu pobřeží mezi městy Hartlepool a Whitby v severovýchodní Anglii. Tvorové vyplavení z moře "se škubali a byli v letargii", než zemřeli, píše web stanice BBC.

Zveřejněný výzkum nepřinesl "jasný důkaz přítomnosti parazitů nebo choroby", ale tato teorie by vysvětlila podivný pohyb u korýšů. Experti také připustili možnost souhry více faktorů.

"Nezávislý panel odborníků došel k závěru, že nejpravděpodobnější příčinou úhynu je nový parazit. Pyridin nebo jiná znečišťující látka je velice nepravděpodobnou příčinou, stejně jako další jiné spojitosti s bagrováním přístavu," uvedla ministryně životního prostředí Thérèse Coffeyová.

Vědci ve své zprávě uvádějí, že "je stejně tak pravděpodobné jako nikoliv", mezi 33 a 66 procenty, že příčinou úhynu je choroba či parazit. Ekologické neštěstí tak zůstává bez jasného vysvětlení.

Simon Clarke, konzervativní poslanec zvolený za přímořský obvod Middlesbrough South and East Cleveland, nicméně řekl, že nyní je "rozhodně jisté", že "úhyn nezpůsobilo ani bagrování řeky Tees, ani nic jiného spojeného s ocelárnami Teesworks".

"Dnes se s podporou vědy mohu podívat do očí každému ze (zaměstnanců ocelárny) a říct jim, že práce, kterou v té oblasti děláme, znamená mnoho pro mnoho lidí, je bezpečná a v souladu s nejvyššími možnými standardy," řekl Clarke BBC.

Opoziční labouristický poslanec Alex Cunnigham ze sousedního obvodu Stockton North naopak řekl, že věc "rozhodně nepovažuje za uzavřenou", a vyzval k dalšímu vyšetření, protože aktuální analýza "nic nevyřešila".


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.1.2023 11:25
Choroba či parazit by se zřejmě rozšířila na větší plochu, těch 70 km pobřeží spíše vypadá na nějakou otravu, něco jako naše předloňská kauza.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist