https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-tri-druhy-cecetek-jsou-druhem-jedinym-za-odlisnosti-muze-supergen?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tři druhy čečetek jsou ve skutečnosti druhem jediným, za odlišnosti může supergen

10.12.2021 11:10 | PRAHA (ČTK)
Dva ekotypy čečetek, dosud považované za samostatné druhy.
Dva ekotypy čečetek, dosud považované za samostatné druhy.
Zdroj | AV ČR
Vědci zjistili, že tři druhy čečetek jsou ve skutečnosti jediným ptačím druhem. Za odlišnosti v jejich vzhledu a zpěvu může tzv. "supergen". O výsledcích výzkumu informovala Akademie věd ČR (AV). Studii publikoval prestižní časopis Nature Communications. Spolupracovali na ní vědci z Česka, Islandu a Spojených států.
reklama

 

Dosud si vědci mysleli, že existují tři druhy čečetek - arktický, severský a jižní. Zatímco na jihu převažují tmaví menší ptáci s větším zobákem, na severu je více velkých světlých ptáků s malým zobákem.

Pomocí nových sekvenačních technik však odborníci u čečetek našli supergen - úsek chromozomu, který obsahuje mnoho genů, v tomto případě na 500. Tento zvláštní gen vzniká kvůli rozsáhlé inverzi, zlomu a následnému přeskládání, na chromozomech.

Podle výzkumníka Tomáše Albrechta jsou dalšími příklady z ptačí říše například různé reprodukční formy jespáků bojovných nebo tzv. superspermie zebřiček pestrých. "Čečetky tvoří další ukázkový případ, kdy supergen, který vzniká na chromozomu 1, ovlivňuje vzhled jedinců do té míry, že odlišné formy byly považovány za samostatné druhy," upřesnil vědec. Albrecht působí v Ústavu biologie obratlovců AV (ÚBO AV) a Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a kromě současného výzkumu spolupracoval právě i na studiu supergenu u zebřiček.

Odborník dále sdělil, že se u čečetek zřejmě uplatňuje výběr zvýhodňující jednotlivé ekotypy v daném prostředí, migrace a preference podobně vypadajících jedinců jako sexuálních partnerů. "Ukazuje se, že chromozomové přestavby mohou mít zásadní evoluční důsledky a je pravděpodobné, že podobných odhalení bude v budoucnu přibývat," podotkl odborník. Na současném projektu za Česko s vědci z ÚBO pracovali také další odborníci z Univerzity Karlovy a kroužkovací stanice Národního muzea v Praze.

Tým chce zkoumat čečetky i nadále. "V současné době uvažujeme o provedení některých experimentů s formami čečetek týkajících se například výběru partnera v zajetí - v chovném zařízení ÚBO ve Studenci," uvedl Albrecht. Vědec dlouhodobě studuje roli karotenoidů, tedy barviv zodpovědných i za červené zbarvení čečetek, v pohlavním výběru u ptáků.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist