https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-u-morskych-ptaku-objevili-onemocneni-zpusobene-vyhradne-plasty?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci u mořských ptáků objevili onemocnění způsobené výhradně plasty

7.3.2023 10:18 (ČTK)
Vědci zjistili, že když ptáci polykají malé kousky plastů, vzniká jim zánět v trávicím traktu.
Vědci zjistili, že když ptáci polykají malé kousky plastů, vzniká jim zánět v trávicím traktu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
U mořských ptáků vědci objevili novou nemoc, kterou způsobují výhradě plasty. Ptáci, u kterých se takzvaná plastikóza projevila, měli od spolykaného odpadu zjizvený trávicí trakt, píše britský The Guardian s odvoláním na vědce z londýnského Přírodovědného muzea. Jde o první doložený příklad fibrózy vyvolané výhradě plasty.
reklama

 

Podle zprávy zveřejněné v Časopisu pro nebezpečné látky se stává znečištění plasty natolik rozšířeným, že se zjizvení objevuje u různých věkových skupin ptáků. Tímto onemocněním trpí už mladí ptáci a vědci předpokládají, že je to kvůli tomu, že je rodiče krmí potravou znečištěnou plasty.

Vědci zjistili, že když ptáci polykají malé kousky plastů, vzniká jim zánět v trávicím traktu. Časem tento chronický zánět vede ke zjizvení a deformaci tkání, což se pak podepíše na tom, jak ptáci tráví potravu, rostou a jakou mají šanci na přežití. Přírodní materiály jako třeba kousky pemzy ptákům tyto problémy nezpůsobují.

Vědci se zaměřili na buřňáky světlonohé žijící na australském Ostrově lorda Howea v jižním Pacifiku a zjišťovali souvislost mezi množstvím spolykaného plastu a stavem první části ptačího žaludku, proventrikulu. Zjistili, že čím více plastů do sebe ptáci dostali, tím zjizvenější tkáň byla. Plastikóza může vést k postupnému poškození žláz v proventrikulu a ptáci mohou být v důsledku toho náchylnější k infekcím, parazitárním onemocněním a může se jim zhoršit schopnost trávit potravu a vstřebávat některé vitamíny. Vědci záměrně pojmenovali onemocnění plastikóza, aby bylo jasné, že ho způsobuje umělá hmota nacházející se v přirozeném prostředí ptáků.

Podle portálu německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung Alex Bond z Přírodovědného muzea upozornil, že je možné, že plastikózou trpí i jiné živočišné druhy a nevylučuje, že polykání částic plastu může mít dopad i na zdraví člověka.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.3.2023 14:45
Marné je volání , marné je čekání , ten vlak už jel.

Píši to do omrzení , hrozbou č. 1 jsou odpady , které jsou dnes obsaženy jak v exkrementech, tak mateřském mléce , tak i ve vnitřních orgánech - plíce, povrchové i podzemní vodě. Oceány putují mld. tun plastových sraček, od ostrovů po mikroplasty s nano rozměry.
Nalezneme je v nejhlubším místě Země- Mariánském příkopu i nejvyšším vrcholu Mt. Everestu.
Důvodně lze předpokládat, že negativně ovlivní nejen zástupce živočišné říše, ale i rostlinné a budou se podílet na likvidaci celých ekosystémů.

Magoři v Bruselu však znají jenom sodovkáč , OZE a elektromobilitu , které se klaní každý den , stejně jako inkvizitor znal pouze Svatou Trojici.

Přitom sodovkáč není nic jiného než odpad v plynné fázi, ale to těm idiotům vysvětlit nelze, trvale blouzní v pseudozelené víře.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

7.3.2023 18:15 Reaguje na Miroslav Vinkler
To máte jak u všech chemikálií, "podávané v malých dávkách neškodí v jakémkoli množství", za to dá každý tržní fundamentalista ruku do ohně
Odpovědět
HH

Honza Honza

8.3.2023 12:33
četl jsem článek o psu, který neprospíval, veterinář nikde nic nenašel až při náhodné operaci bylo zjištěno, že má na stěně žaludku přilepený kus igelitu. Ten byl odstraněn a pes byl normální.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.3.2023 08:49 Reaguje na Honza Honza
Před cca 20 léty dal soused svému psu "svlékací" párky. Pes pak za
sebou tahal "provazy" nestrávených střev a nezbylo než ho vzít k
veterináři. Ten opatrně některé uvolnil a zbytek se pokusil uvolnit
vodou a masáží řitního otvoru. Pes neskutečně trpěl, ale nakonec
to přežil. Podle veterináře hrozilo převrácení a protržení tlustého
střeva nestrávenými umělými střívky z párků. Myslím si, že za mnoha
úhyny zvířat živících se na skládkách jsou mimo otrav z potravy i
komplikace při trávení plastů, alobalu atd., které pozřou se zbytky potravin. Nikdo to asi moc nezkoumá a navíc jsou takto uhynulá
zvířata následně rychle zkonzumována mrchožrouty a nejsou nikdy ani
nalezena lidmi.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist