https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-v-brne-prisli-na-zpusob-jak-zbavit-vodu-zbytku-leciv-a-antikoncepce?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci v Brně přišli na způsob, jak zbavit vodu zbytků léčiv a antikoncepce

10.11.2021 01:48 | BRNO (ČTK)
Vědci přišli na způsob, jak vyčistit vodu od zbytků léčiv, antikoncepce či bakteriálních zbytků, které zůstávají i po vyčištění v čistírnách. Jde o letitý problém vody, který se v dlouhodobém hledisku negativně může podepisovat na lidském zdraví. Tým složený z vědců Vysokého učení technického v Brně (VUT) a z Masarykovy univerzity získal na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně medaili za vynález nazvaný CaviPlasma. Přestože dva fyzikální jevy, tedy kavitace a plazmatický výboj, jsou dlouhodobě známé, dosud jejich spojení nikdo nevyužil. Až nyní využili synergického efektu, řekla na výstavišti ČTK Marcela Pírková z Odboru fluidního inženýrství Viktora Kaplana na Fakultě strojního inženýrství VUT.
reklama

 

Děj, který způsobuje čištění vody, není příliš složitý. Kavitace se odehrává za konstantní teploty a ve vodě se ve Venturiho dýze, což je trubice uprostřed se zužující a poté zase se rozšiřující, díky snížení tlaku a zvýšení rychlosti vytvoří bubliny. Do nich se pouští plazmový výboj, který může vzniknout jen v plynném prostředí. "Díky tomuto procesu vznikají oxidy a oxidačním procesem dojde k mineralizaci buněčných stěn a rozpadu zbytků léčiv, tedy toho, co se nachází ve vodě," popsala Pírková.

Současný prototypový přístroj má kapacitu 1,5 metru krychlového vody za hodinu. "Ale už funguje i přístroj na 15 metrů krychlových a kapacitu lze škálovat podle potřeby," uvedla Pírková. Podle laboratorních testů odchází z přístroje CaviPlasma voda, ve které už je maximálně stopové množství znečištění. "Dříve se zkoušela samotná kavitace, ale uspokojivé výsledky to nepřineslo," řekla Pírková.

Přístroj zatím není nikde využitý komerčně, na to teprve čeká. Podle Pírkové lze přístroj využít i tak, že když se jím čistá voda znovu prožene, lze ji plazmově obohatit tak, že v ní budou peroxidy a poslouží jako lehké dezinfekční činidlo například na povrchy v nemocnici.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

10.11.2021 12:30
Zbytky léčiv, antikoncepce či bakteriálních zbytků, které zůstávají ve vodě i po vyčištění v čistírnách, není v dlouhodobém časovém horizontu letitý problém jen pro lidské zdraví, ale i pro vodní organismy v řekách a mořích, do kterých se vyčištěná voda vrací. Jestli se tento nový způsob povede zavést do praxe a bude fungovat, tak to bude skvělé.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.11.2021 08:55
Pokud je tomu tak a je to i realizovatelné, tak tleskám a držím palce
při realizaci všude, kde je to alespoň trochu možné.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist