https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-vyzvali-verejnost-ke-zkoumani-petrklicu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci vyzvali veřejnost ke zkoumání petrklíčů

1.4.2021 15:11 | PRAHA (ČTK)
Nápad na "laické" pozorování známé rostliny vychází z popularizační iniciativy zahájené v roce 2019 v Estonsku. Během dvou let lidé prozkoumali 200 000 prvosenek. Estonská data odhalila systematickou převahu rostlin s květy s krátkou čnělkou.
Nápad na "laické" pozorování známé rostliny vychází z popularizační iniciativy zahájené v roce 2019 v Estonsku. Během dvou let lidé prozkoumali 200 000 prvosenek. Estonská data odhalila systematickou převahu rostlin s květy s krátkou čnělkou.
Při procházkách lidé mohou pomoci vědě zkoumáním prvosenek jarních, neboli petrklíčů. Botanici i ochránci přírody žádají, aby lidé zaznamenali vzhled květů nalezených petrklíčů. Přispějí tím k lepšímu poznání prvosenek i podobných druhů rostlin, data poslouží také k hodnocení dopadů změn v krajině na biodiverzitu. O mezinárodní aktivitě za Botanický ústav Akademie věd ČR (AV) informovala ČTK Miroslava Dvořáková.
reklama

 

"Sběr dat v přírodě je poměrně jednoduchý – při nalezení žlutého kvítku petrklíče neboli prvosenky jarní se opatrně bez utrhnutí prozkoumá její květ a výsledek pozorování společně s několika fotkami zašle vědcům prostřednictvímwebové stránky," uvedla ekoložka Hana Pánková, která koordinuje tuzemskou část projektu. "Když pak doba květu skončí, vědci zaslaná data zanalyzují, shrnou a následně poskytnou všem účastníkům zpětnou vazbu," doplnila.

Vedle místa nálezu a počtu prvosenek je pro výzkumníky klíčový typ květu jednotlivých rostlin. Ten se dělí na typ S, který je s krátkou čnělkou, nebo L, jenž má čnělku dlouhou. Podle odborníků formy květu slouží k tomu, aby prvosenka zabránila opylení sebe samé - k úspěšnému rozmnožování rostliny je nutné přenést pylová zrna z jedné formy květu na druhou. Výrazný nepoměr by tak v budoucnu mohl ohrožovat životaschopnost prvosenek.

"Prvosenky jsou charakteristickým jarním druhem doubrav, dubohabřin, květnatých bučin, suťových lesů a některých trávníků," uvedl Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody, který se na akci podílí. "Tato stanoviště jsou ovlivněna současným způsobem hospodaření. To může vést ke zmenšení velikosti populací prvosenek, poměru zastoupení S a L typu, a tak ke zhoršení možnosti opylení," dodal. S pozorováním prvosenek lidem pomůže ivideo. Stýblo také zdůraznil, že prvosenky jarní figurují na Červeném seznamu ohrožených druhů. "V žádném případě rostliny netrhejte, pouze šetrně prozkoumejte květy," apeloval.

Nápad na "laické" pozorování známé rostliny vychází z popularizační iniciativy zahájené v roce 2019 v Estonsku. Během dvou let lidé prozkoumali 200 000 prvosenek. Estonská data odhalila systematickou převahu rostlin s květy s krátkou čnělkou. Také se ukázalo, že odchylky od vyrovnaného poměru byly větší v krajině s vyšší hustotou zalidnění.

V současnosti se pozorování petrklíčů, vedle Estonska a Česka, koná například v Německu, Británii, Švýcarsku, Slovinsku, Chorvatsku, Bulharsku, Švédsku, Itálii, Lotyšsku, Litvě, Irsku, Portugalsku a řadě dalších zemí.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

1.4.2021 15:41
Prozkoumej petrklíč zachraníš planetu
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

2.4.2021 10:31 Reaguje na karel krasensky
Hlavně platy vědcům, co budou to prozkoumání přezkoumávat.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist