https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-z-brna-miri-do-antarktidy-podminkou-je-negativni-test?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci z Brna míří do Antarktidy, podmínkou je negativní test

16.12.2020 11:48 | BRNO (ČTK)
Tým musí především posbírat data ze všech meteostanic v okolí základny. Data a nasbírané vzorky pak dovezou zpět k dalšímu výzkumu.
Tým musí především posbírat data ze všech meteostanic v okolí základny. Data a nasbírané vzorky pak dovezou zpět k dalšímu výzkumu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vědci z Masarykovy univerzity se vypraví na antarktickou stanici i letos, kdy cestování komplikuje pandemie koronaviru. Budou pokračovat v dlouhodobém výzkumu dopadů klimatické změny na přírodu ostrova Jamese Rosse. Výprava je letos menší, osmičlenná, informoval ČTK mluvčí univerzity Pavel Žára.
reklama

 

Expedice odlétá z Prahy dnes a přes Frankfurt nad Mohanem, Madrid a Santiago de Chile směřuje do Punta Arenas na jihu Chile. Ihned po příletu nastoupí polárníci čtrnáctidenní karanténu v hotelu, během níž budou dvakrát testovaní na covid-19. Pouze negativní PCR testy jim umožní pokračovat začátkem ledna lodí dále směrem ke stanici.

Vedoucím expedice bude klimatolog a zkušený polárník Kamil Láska z Geografického ústavu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Lékařkou výpravy je Daniela Murínová, vědeckou část tvoří geomorfolog a glaciolog Jan Kavan, mikrobiolog Pavel Švec a geomorfoložka Jana Smolíková.

Ke skupině vědců bude patřit i glaciolog Zbyněk Engel z Univerzity Karlovy v Praze. O chod stanice se postarají technici František Vorel a Tomáš Spáčil.

Tým musí především posbírat data ze všech meteostanic v okolí základny. Data a nasbírané vzorky pak dovezou zpět k dalšímu výzkumu.

Pokud se expedice úspěšně dostane do Antarktidy, počítá se s jejím návratem v březnu. Návrat z předchozí expedice zkomplikovala pandemie koronaviru, letos na jaře se tak polárníci dostali domů asi s měsíčním zpožděním.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist