https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-z-brna-testuji-obojky-na-bycich-mohou-pomoci-poznat-nemoc?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci z Brna testují obojky na býcích, mohou pomoci poznat nemoc

29.7.2020 11:51 | BRNO (ČTK)
Senzor na obojku snímá některé ukazatele, jako je například přežvykování, doba žraní a pohyb.
Senzor na obojku snímá některé ukazatele, jako je například přežvykování, doba žraní a pohyb.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vědci z Mendelovy univerzity v Brně testují na býcích obojky s čipy, které shromažďují data. Díky nim by farmář mohl v předstihu poznat, kdy se blíží zdravotní komplikace zvířete, aby včas zasáhl. Podobné obojky se využívají u dojnic.
reklama

 

Senzor na obojku snímá některé ukazatele, jako je například přežvykování, doba žraní a pohyb. "Pokud se zvíře začne chovat neobvykle a data z obojku se odchýlí od normálu, tak to většinou znamená, že se blíží nějaké zdravotní komplikace. Farmář tak díky monitorovacímu systému může zareagovat s předstihem a zvíře může začít léčit dříve nebo podat vitamíny, než nemoc naplno propukne," popsal mluvčí univerzity Filip Vrána.

Vědci nápad testují na jedné ze soukromých farem. "Zemědělci jsou zatím k tomuto druhu smart farmingu spíše skeptičtí. Podobné obojky se využívají zejména u dojnic, protože zemědělci si lépe dovedou představit finanční ztrátu, když nemocná kráva nedojí, navíc je systém plně kompatibilní s dojírnou a pomáhá při detekci říje," uvedl Vrána.

Obojky by ale mohli mít i býci. "Spousta lidí z praxe si neuvědomuje, že býk, který roste přírůstkem ke dvěma kilogramům denně, je stejně užitkově na výši jako vysokoužitková kráva. Je tedy nutné věnovat péči právě i býkům," uvedl proděkan Agronomické fakulty Mendelovy univerzity Daniel Falta.

Podle něj začíná cena chytrého systému na ceně okolo 30 euro (asi 800 korun). "Farmáři se to doopravdy vyplatí, protože když se má zvíře dobře, tak i výsledný produkt, v tomto případě maso, vzniká za nejlepších podmínek," dodal.

V ČR farmáři ke konci loňského roku chovali 1,4 milionu kusů skotu. Z toho býků bylo 291 450.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist