https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-z-mendelovy-univerzity-budou-cistit-vodu-pomoci-ras-a-mikroorganismu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brněnští vědci budou čistit vodu pomocí řas a mikroorganismů

18.4.2022 01:45 | BRNO (ČTK)
Zkumavky
Zkumavky
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně testují způsob čištění odpadních vod pomocí řas, sinic, bakterií a dalších mikroorganismů. Hlavními výhodami je podle nich to, že je tato technologie ekologická a nízkonákladová. Univerzita o tom informovala na svých internetových stránkách.
reklama

 

"Takzvané ATS systémy jsou založené na přirozeném seskupení mikroorganismů, které jsou přichycené na pevném povrchu, přičemž celým systémem cirkuluje odpadní voda," řekla doktorandka Vladimíra Tarbajová z univerzitního Ústavu chemie a biochemie.

Právě složení mikroorganismů v systému je klíčové, každý z nich dokáže odbourat jiný druh znečištění. Nyní vědci systémy testují na azobarvivech. To jsou látky, které jsou ve volné přírodě těžko rozložitelné. Vyskytují se často v textilním a papírenské průmyslu a mohou mít karcinogenní účinky.

Postupně se vědci chtějí zaměřit i na jiné druhy odpadních látek, jako jsou antibiotika a hormony. Systém se dá sestrojit poměrně snadno. "Není to nákladné na výrobu, jde o otevřený systém, který nepotřebuje žádná speciální zařízení," dodala Tarbajová.

Konkrétní ATS systémy jsou pak upravené podle toho, jaké látky mají odbourávat. "Dominantní jsou vláknité řasy, které se přichytí k povrchu a spolu s nimi pak drží další mikroorganismy, třeba houby, sinice, bakterie nebo plísně. Ty mají schopnost tu škodlivou látku stáhnout z vody, vtáhnout ji do sebe a postupně ji rozložit,” popsala Tarbajová. S projektem na čištění vody pomocí mikroorganismů zvítězila v posledním ročníku studentské konference MendelNet.

Pokud je seskupení mikroorganismů odebráno přímo z terénu, kde se znečištění vyskytuje, funguje ještě lépe. "Mikroorganismy zvládnou v takovém prostředí déle žít, není to pro ně tak toxické, a při odbourávání mohou být ještě efektivnější," doplnila Tarbajová.

Systém se využívá na čištění vod kupříkladu v USA. Do budoucna by jej vědci chtěli využít k odstraňování škodlivých látek z vod i u nás. "My se teď budeme věnovat dalšímu zlepšování metody. Plánujeme využít jinou skupinu mikroorganismů, budeme se zajímat o jejich profil a následně se zaměříme také na ostatní polutanty," řekla Tarbajová.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist