https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veggie-burgery-se-mohou-nazyvat-burgery-i-kdyz-jsou-bez-masa-rozhodli-europoslanci?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veggie burgery se mohou nazývat "burgery", i když jsou bez masa, rozhodli europoslanci

25.10.2020 12:24 | BRUSEL (ČTK)
Zástupci masné branže tvrdí, že označovat rostlinné výrobky názvy jako burger nebo párek může být pro spotřebitele zavádějící.
Zástupci masné branže tvrdí, že označovat rostlinné výrobky názvy jako burger nebo párek může být pro spotřebitele zavádějící.
Europoslanci rozhodli o tom, že vegetariánské hamburgery, párky nebo klobásky si mohou své názvy ponechat. Odmítli návrh prosazovaný producenty a zpracovateli masa na zákaz takového označování rostlinných výrobků.
reklama

 

"Oslavím to veganským burgerem," reagovala na výsledek hlasování švédská europoslankyně Jytte Gutelandová.

Zástupci masné branže tvrdí, že označovat rostlinné výrobky názvy jako burger nebo párek může být pro spotřebitele zavádějící. Evropské sdružení zemědělských organizací Copa Cogeca se obává, že povolit takové názvy znamená, že přípustnými se stanou matoucí pojmy. Zástupci zdravotnických a ekologických organizací, výrobci vegetariánských potravin podle agentury Reuters argumentovali, že zákaz těchto výrazů odradí zákazníky od dalekosáhlejšího přechodu k rostlinné stravě. V ohrožení by se tak podle nich ocitly cíle Evropské unie ohledně zdraví jejích občanů i ochrany životního prostředí.

Většina europoslanců hlasovala ale naopak pro přísnější pravidla pro označování rostlinných náhražek mléka nebo sýra. Už několik let je v EU zakázáno používat pro rostlinné alternativy mléka nebo výrobků z něj označení jako "mandlové mléko" nebo "veganský sýr". Europoslanci nově odhlasovali, že nebudou přípustné ani popisné výrazy jako "à la" nebo "podobný".

Agentura DPA připomíná, že výsledky hlasování jsou stanoviskem Evropského parlamentu, o kterém pak bude tato instituce vyjednávat s Evropskou komisí a Radou Evropské unie.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

25.10.2020 15:08
Na europoslancích je zajímavé to, jak jsou jejich rozhodnutí náhodná. Skoro to vypadá, že by je nahradilo házení kostkou. Rum, rostlinné máslo, veggy burger?
Odpovědět

Jirka Černý

25.10.2020 15:21
Párek nemusí být z masa, Burger taky ne, chlap s chlapem jsou manželé, černochovi se nesmí říkat černoch, tahle doba je fakt docela matoucí. Vegetariánská strava má evidentně neblahý vliv na mozek, když nemají ani tolik fantazie aby těch pár sajrajtů co jí, pojmenovali jinak než variantami podle jídel z masa.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.10.2020 17:37
Prostě je to banda pokrytců.
Nic nového.

Jinak je vcelku fuk, jak se to jmenuje, žrát se to stejně nedá. A to říkám jako člověk, který má zeleninu opravdu rád, utrácí za ni celkem dost a konzumuje ji rozhodně v nadprůměrném množství.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.10.2020 19:49
"Pomazánkové máslo" bylo nepřípustné, ale jakési odporné hnusy z bůhví čeho mohou být "burgery". Prostě špína, co o těch věcech rozhoduje.
Odpovědět
KR

Kate Rodgers

26.10.2020 11:59
Ptám se do éteru: A vy byste dostali chuť na "veganský párek", nebo na "sójovou hmotu ve tvaru párku"? "Mandlové mléko", nebo "vodu rozmixovanou s mandlemi a trochou cukru"?
Nejde o obsah, ale o tvar, označení "vegetariánský" nebo "veganský" může výrazně napomoci těm, kteří s těmito směry stravování třeba začínají, místo toho, aby museli podrobně zkoumat složení, stejně tak certifikát s kytičkou a nápisem "Vegan".
Musím podotknout, že znám málokoho, kdo by do sebe tyto věci ládoval denně, jednak proto, že to poměrně leze do peněz a jednak proto, že to je stále průmyslově zpracovaná potravina (což jsou například klasické párky také).
Jestli jsou pro vás bezmasá jídla "sajrajty", doporučuji návštěvu nějaké veganské/vegetariánské restaurace, např. pražská Lehká hlava, kde je pokaždé téměř plno...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.10.2020 13:50 Reaguje na Kate Rodgers
Některým z nás spíš nejde do hlavy, proč místo toho, aby někdo jedl chutná zeleninová jídla se z té zeleniny snaží uplácat něco tak, aby se to podobalo tradičním masným výrobkům.
Tak buď z nějakého důvodu nejím maso, a proč ne, to není v zásadě nic proti ničemu, nebo jej jím ... ale nejíst maso a přitom se tvářit, že je vlastně jím ... je trochu na hlavu.

Hlavě ale jde o to pokrytectví ... já se s panem Šimůnkem moc často neshodnu, ale ten příměr s pomazánkovým máslem tady sedí jak ..... na hrnec.
Odpovědět
KR

Kate Rodgers

26.10.2020 21:40 Reaguje na Svatá Prostoto
Abyste mě pochopil, někdo se stane vegetariánem proto, že mu maso nechutná, někdo proto, že mu je odporná myšlenka nutnosti zabít zvíře, aby se najedl. Nebo kombinace obého. Mně osobně třeba maso stále převážně voní, ale nedala bych si ho zkrátka a dobře z etických (potažmo zdravotních) důvodů, proto jsem ráda, že je třeba už v každém větším městě na cestách k sehnání teplé jídlo bez masa a nejsou to sladké knedlíky, či si třeba při nějaké příležitosti ráda připomenu tu chuť, ale bez výčitek, takže každý nápad oceňuji. Je však pravdou, že někdy to fakt bývá katastrofa :)
No jo, pomazánkové... Vždyť to v podstatě nemá s máslem nic společného, jestli si správně pamatuji, stejně to chutná jako našlehaný tvaroh, ne? :)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

27.10.2020 11:04 Reaguje na Kate Rodgers
Jak píšu, já proti tomu, že někdo nejí maso vůbec nic nemám, pár takových lidí znám a pohoda. Hlavně, co já budu komu mluvit do toho, co jí ... pokud to teda není z mého talíře:-))). I když je pravda, že upravovat zeleninu tak, aby výsledný produkt vypadal jako třeba ten párek, mi fakt přijde na hlavu ... ale každému jak je libo.

Tady jde čistě o to kašpárkování a pokrytectví EU.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

26.10.2020 13:33
S veggie burgery problém nemám. Ve slovníku jsem si našla, že angl. burger znamená smažený, mletý bochánek z masa či zeleniny.

Pokud EU „nesahá“ na utopence, jsem v pohodě.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist