https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinari-odhalili-v-liberci-mnozirnu-kocek-chovateli-odebrali-23-zvirat?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterináři odhalili v Liberci množírnu koček, chovateli odebrali 23 zvířat

24.3.2023 14:27 | LIBEREC (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Inspektoři Krajské veterinární správy pro Liberecký kraj (KVS) odhalili v bytě v centru Liberce množírnu koček. V naprosto nevyhovujících podmínkách tam chovali 23 koček různého stáří a pohlaví. Opakované kontroly se pak zúčastnila i policie a zástupce libereckého magistrátu a za jejich asistence byla zvířata chovateli odebrána a přemístěna do předběžné náhradní péče, chovateli hrozí až milionová pokuta, řekl ČTK zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy ČR (SVS) Petr Majer.
reklama

 

"Celý byt byl velmi zanedbaný, výrazně zapáchal po výkalech a čpavku. Nebyl zde jediný kočičí záchod, chyběly pomůcky k uspokojení etologických potřeb zvířat jako jsou škrabadla a hračky, kočky se neměly kde ukrýt. Na podlaze bytu byly odpadky, obaly od jídel, plastové lahve, špinavé nádobí a mezi tím značné množstvím kočičích výkalů," popsal byt mluvčí SVS. Chovatelé podle něj s inspektory nespolupracovali. "Neodpovídali na otázky, odmítali inspektory vpustit do všech místností bytu, mlžili o počtu chovaných koček," dodal.

Při kontrole našli inspektoři 23 zvířat, z toho sedm kocourů a 16 koček různého stáří, z toho minimálně tři kočky byly březí. "Žádný z jedinců nebyl vykastrovaný, takže mohlo docházet i k příbuzenské plemenitbě," doplnil Majer. Inspektoři krajské veterinární správy podle něj zjistili nejen porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, ale také vyhlášky o ochraně psů a koček v chovu za účelem rozmnožování.

Všechna zvířata byla na základě návrhu magistrátu umístěna do dvou útulků. S chovateli zahájil liberecký magistrát správní řízení, ve kterém může za spáchané přestupky uložit pokutu až do jednoho milionu korun.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist