https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vikend-byl-v-pozarem-zasazenem-narodnim-parku-ceske-svycarsko-klidny?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Víkend byl v požárem zasaženém národním parku České Švýcarsko klidný

8.8.2022 00:45 | HŘENSKO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Hasiči by mohli kompletně zlikvidovat požár v národním parku České Švýcarsko do konce příštího týdne. Některé sektory na jihu od řeky Kamenice, případně i soutěsky by mohli správě národního parku předat dříve. Víkend byl v místě požáru poměrně klidný. V sobotu i přes znatelně foukající vítr nevznikala žádná nová ohniska, ani v neděli se nikde neobjevil otevřený oheň. Stále však podle hasičů existují doutnající ohniska v nepřístupném terénu. Nejkritičtějším místem jsou skály v západní části nad Hřenskem.
reklama

 

Během neděle hasiči vytvořili obranný průsek mezi Mezní loukou a hranicí s Německem, který má jednak zabránit případnému šíření ohně, ale také bude sloužit k vedení vody nebo dopravě hasičů k ohniskům. Hasiči se soustřeďovali na likvidaci skrytých ohnisek v oblasti v západní části skal nad Hřenskem, pod Pravčickou bránou a u vrchů Větrovec a Bouřňák. Budovali také trvalé zdroje vody pro kritické oblasti, například u Pravčické brány. Skály v západní části nad Hřenskem jsou nyní nejkritičtějším místem kvůli doutnajícím ohniskům v puklinách, které rozfoukává vítr proudící z Labského kaňonu. Po oba dny s hašením pomáhaly letouny Canadair z Itálie a vrtulníky, situaci monitorovaly drony s termokamerami.

Hasiči také kontrolovali stav soutěsek pro předání národnímu parku. Samotné předání uhašených sektorů podle mluvčího hasičů Martina Kavky neznamená, že do nich bude moci hned veřejnost. "Například v soutěskách jsou popadané stromy a jsou částečně požárem poškozené," uvedl. Přesnější termín předávání by mohli hasiči oznámit v pondělí, stejně jako předběžný harmonogram snižování jejich počtu nasazeného v národním parku. V pondělí do Hřenska zamíří ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), zúčastní se hasičského briefingu a prohlédne si místa zasažená požárem. Do Hřenska a Mezné se lidé budou moci lidé zřejmě vrátit až po ukončení zásahu.

Vzniknout by měla strategie budoucího požárního dohledu nad územím. Ten může být zajišťován drony, vrtulníky, jednotkami dobrovolných i profesionálních hasičů Ústeckého kraje i pracovníky parku. Předpokládá se, že vedení parku uzavře o této věci dohodu s místními jednotkami.

Požár zasáhl asi 1060 hektarů, teď hasiči zasahují na ploše menší než 390 hektarů. V Hřensku a okolí stále zůstává okolo 1000 hasičů, z toho je 450 dobrovolných, 430 profesionálních a zbytek tvoří podpůrný personál. Zhruba 700 hasičů je z jiných krajů a 300 z místních sborů v Ústeckém kraji. Díky ochlazení se hasičům o víkendu lépe pracovalo. Počasí ale jinak hasičům příliš nepomáhalo. Déšť, který v noci na sobotu zasáhl část Česka, byl v Českém Švýcarsku spíše symbolický.

Kvůli zásahu hasičů musí v pondělí cestující počítat s tím, že nepojedou při plánované výluce náhradní autobusy za několik osobních vlaků mířících z Děčína do Bad Schandau. Vlaky z Děčína nepojedou od 08:38 do 14:38, z Bad Schandau nepojedou od 08:43 do 14:43. Náhradní autobusy nemohou jezdit, protože se po silnici stále pohybuje velké množství hasičské techniky.

Po vypuknutí ničivého požáru se na platformě Donio sešlo od dárců téměř devět milionů korun. Příští týden se sejdou zástupci platformy a národního parku se senátorem Zbyňkem Linhartem (za STAN) a také starosty jednotlivých obcí, aby se rozhodlo, kde finanční prostředky pomohou. Sbírku vyhlásila také litoměřická diecéze.

Úřady v Sasku s platností od neděle zrušily zákaz vstupu do lesů v okrese Saské Švýcarsko-Východní Krušnohoří. Místní lidé a výletníci ovšem nesmějí do oblasti kolem Bad Schandau, údolí říčky Sebnice (Sebnitz) a okolí hranice s Českou republikou, kde hasiči dál zasahují u lesního požáru. Hasiči se soustředí na oblast Müllerwiese, kde se jim doposud nedařilo oheň zlikvidovat.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

8.8.2022 05:02
Postrádám vyjádření pánů Bursíků, Kropáčků, Justů a podobných prosazovatelů bezzásahovosti (kůrovcových kalamit) v národních parcích. Chybí mi jejich přivazování ke stromům respektive k vrtulníkům a jiným hasící prostředkům. K čemu jsou zákony, když je stát sám nedodržuje. Vždyť zde je v přímém přenosu bez jakýchkoliv námitek porušena zásada bezzásahovosti v národním parku, vždyť oheň je přírodní proces podobně jako množení kůrovce, tak jakýpak zásah hasičů (lesníků). Takže pane Bursíku, vy, nejvýraznější prosazovateli bezzásahovosti, očekávám od vás podání žaloby na stát, protože takto bezostyšně porušit vámi prosazený zákon je přeci nepřípustné.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

8.8.2022 09:11 Reaguje na Vladimír Hošek
Já si všiml údaje, že NPR Boubín je oplocen. Kladu si otázku, je to bezzásahovost, nebo již zásah?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.8.2022 10:05 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jistěže zásah! Je to něco jako botanická zahrada chráněná
před vlivy z okolí. Je to "obora" bez zvěře, kde zkoumají, jak by to v přírodě vypadalo, až tu zvěř jednou pomatenci vybijí. Rozplývají se nad obnovou lesa semenáči beze ztrát, ale tak příroda přece nikdy nefungovala, aby je zvěř
nespásala. Ono i to ponechání souší, jejich požár a hašení
je taky zásah, protože v přírodě by požár uhasil pouze déšť
a nebo by se vyčerpal dohořením všeho hořlavého. Je to
pouze hra na divočinu, ale regulovanou podle magorských
tézí vytržených ze skutečných přírodních procesů. Příroda
se vyvíjela miliony let, člověk ji za staletí změnil a
nyní ji magoři chtějí ihned vrátit o ta staletí zpět. Je
to asi na základě vlastních zkušeností, kdy už nepotřebují
ruce na práci a mozek na myšlení, protože je někdo platí
za nicnedělání a pokusy na přírodě. Bez myšlení a lidské
práce tak bude jeden malér za druhým a zbytek lidí pomalu
pochopí tu zcestnost hry na divočinu v kulturní krajině
staletí lidmi uměle přetvářené.
Odpovědět
MV

Milan Vítkovič

8.8.2022 08:26
Tak hasiči to zvládli, to je fajn, gratuluju. Nemyslím si, že dohledový přístup by se měl změnit pouze pro národní park, měl by se změnit celkový přístup z požárního hlediska nad všemi lesními porosty v rozsahu ČR a upravit za tímto účelem i předpisy. Hřensko nebude totiž jediný státní bordel v této zemi.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

8.8.2022 09:12 Reaguje na Milan Vítkovič
Ale no jo, no. I nestátní.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.8.2022 10:26 Reaguje na Milan Vítkovič
To si pište! Těch adeptů na podobný malér je daleko více a vidíme
to téměř všichni, mimo pár zaslepenců. Budiž nechat tlít dřevo na
zemi, kde ho stíní tráva a semenáče a tím ho udržují vlhké, ale
nechat ho stát jako souše a nebo popadané jeden přes druhého je
jeho vysoušení do výhřevného snadno vznětlivého stavu. Doma taky nesušíme palivové dříví někde ve stínu a v trávě, ale hezky na slunci, větru a zakryté před deštěm. Prostě ten bezzásah připravil
potravu pro oheň a zásahem se oheň hasí. Je to pouhá hra na ten
bezzásah se zásahem. Nakonec asi pochopili, že to nemohou nechat
týdny hořet a dohořet, jak by tomu bylo ve skutečné divočině a
nechali to hasit. Po uhašení tam stále zbývá spousta hořlavého
materiálu a vše se může opakovat. Jó, kdo se nepoučil od předků,
ta je nucen opakovat jejich chyby a mudrovat, že se vlastně nic
špatného nestalo.
Odpovědět
MV

Milan Vítkovič

8.8.2022 11:09 Reaguje na Břetislav Machaček
Já se omlouvám, nejsem ještě úplně vyhulenej a zkorumpovanej, počítám, že se zde hovoří v rámci možných požárů a o veškerých lesních porostech v ČR, když už mají všichni jasno, že zato může pouze změna klimatu, protože jim to někdo řekl. Nenapíšu nic nového pro většinu obyvatel, než to, že dodnes není z lesů v ČR vytěžený kůrovec, který tam v lesích hnije mnohdy už od prvopočátku kůrovcové kalamity. Kde stromy již odhnilé od pařezů padají samovolně v prostoru lesa a fuk, jestli lesy ČR, soukromé, nebo obecní, borovice, nebo smrk s břízou. Proto jsem psal, že bude nutné přehodnotil a uzpůsobil celkový přístup k tomuto problému, to vše předat ke schválení zákonodárcům a udělat takto pokud možno rychlé, rozumné opatření a třeba i postupně , aby se zminimalizovalo riziko, keteré se zde neřeší bezvýsledně několik let. Z druhé strany jde o to, že těžba kůrovcového dřeva je prodělečný podnik, takže zpřístupnit i možnost samovýroby přímo pro koncového spotřebitele- jednotlivce za pevně daných podmínek formou smlouvy, státní lesy povolují tuším pouze do 5 metrů na osobu a rok. Ono jde udělat hodně, ale kam spěchat, když tohle je možné řešení, jak dále finančně vykrádat státní kasu, škodit všemi směry a být zato ještě pochválený, jaké dobro, že to vymysleli pro naše obyvatele. Sama vláda zavinila rozmach kůrovce, i přesto, že je mnoho stran žádala o vyjímku vzhledem ke kalamitě kůrovce a dočasného odstranění výběrových řízení na těžbu tohoto neřádu, než se provedlo výběrové řízení, kůrovec se dvakrát vyrojil a v tento moment se mohlo vyhlašovat další výběrové řízení na plochu 2X-4X větší. Toto je hospodářský výsledek našich představitelů, v závislosti s tím, že se tu dnes řeší jeden chcíplej les, ale ono je v podobném stavu mnohem více porostů a zase se do státních lesů cpou monokultury, viz dobrovolnická pomoc lesům ČR u Liberce. Tady bude těžké cokoliv napravovat. To se spíše založí škatulka na daň z oteplování planety, která bude dalším šuplíkem k úspěšnému vykradení, ale nevěřím, že se cokoliv změní i kdyby vyhořelo půl republiky, nakonec i s tímto výsledkem by byl pan fialový politk spokojený, protože by konečně měl svou Ukrajinu i tady v ČR. Nu co tady chcete ještě řešit, to fakt netuším.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist