https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vinarstvi-vilavin-vyrabi-vino-pomoci-gravitace-prakticky-bez-pouziti-cerpadel?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vinařství Vilavin vyrábí víno pomocí gravitace, prakticky bez použití čerpadel

15.10.2022 01:01 | Dobré Pole u Mikulova (Břeclavsko) (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Plně gravitační vinařství, zřejmě jediné v České republice, sídlí v Dobrém Poli u Mikulova. Rodina Kasparových v něm pod značkou Vilavin od roku 2019 vyrábí víno velmi šetrným přístupem téměř bez využití čerpadel. Citlivé zacházení se surovinou i udržitelnost výroby vína se odráží i v sídle vinařství, jehož budování trvalo patnáct let, řekl ČTK Aleš Kaspar.
reklama

 
Gravitační postup při výrobě v maximální míře využívá zemskou přitažlivost. Z jednotlivých nádob, do nichž se mošt a později víno přemisťuje, vytéká obsah samospádem a nepřečerpává se čerpadly jako v běžných provozech. Gravitaci vinaři využívají také k odkalování vína - kaly se nechávají přirozeně klesnout, víno se v průběhu výroby nefiltruje. Filtrem projde až při lahvování.

"Gravitační vinařství bylo tradičním způsobem výroby vína 8000 let, kdy sklepy byly šikmou dírou do země, na začátku stál dřevěný lis a z něj vytékal mošt samospádem do dalších nádob. Použití čerpadel ve vinařství je mnohem mladší a přináší do zpracování hroznů nové vlivy, kterým se chceme vyhnout," řekl Kaspar.

Víno projde postupně šesti stupni vinařství. Na tom prvním se maceruje, na druhém cedí a lisuje, na třetím odkaluje, na čtvrtém kvasí, na pátém zraje na jemných kvasinkách a na šestém už zraje hotové víno. Společným jmenovatelem všech fází zpracování vína je co největší šetrnost. "Důvod si může každý vyzkoušet, když bude žvýkat kuličku hroznového vína. Když zuby skousnete bobulku dvakrát, ucítíte sladkou chuť, ovocnou svěžest. Když ale kuličku úplně sežvýkáte, zbyde vám v ústech hořká pachuť, která se uvolňuje ze slupky. A tak je to i při výrobě vína. Když kuličky úplně rozdrtíte, uvolní se z nich do moštu hořčiny, kterých se potom jako vinař musíte následnými kroky složitě zbavovat," uvedl Kaspar.

Jemná péče o hrozny začíná u příjmu. Speciální příjmová linka je spolu s šetrným pneumatickým lisem jedinými zařízeními ve vinařství, které nejsou vyrobené na míru. Všechny nerezové nádoby určené pro šest stupňů zpracování vína navrhl Aleš Kaspar, zatímco jeho otec vymyslel podobu budovy vinařství. Tu rodina stavěla 15 let a je na míru přizpůsobená potřebám gravitačního vinařství.

"Je to vlastně funkcionalistická budova, protože funkce byla při stavbě to hlavní. Vnitřní prostor musel umožňovat napojení hadic, kterými pak rmut, mošt a víno přetéká do dalších nádob na dalším stupni zpracování. Budova je také připravena na rozšíření výroby. Ve výsledku by měla dokázat pojmout dva ročníky sklizené z našich 27 hektarů vinohradů," doplnil Kaspar. Nyní zpracovává Vilavin 11 000 litrů vína, plánuje rozšíření na 15 000 až 16 000 litrů vína za rok.

Odpad z výroby se znovu využívá - stopky zbylé po příjmu hroznů putují na kompost, kaly se zbytky kvasinek se využívají v živočišné výrobě nebo jako potrava pro nové kvasinky. Budova má systém k zachycování dešťové vody, která slouží k zavlažování okolních švestkových sadů.

Hrozny osmi odrůd pocházejí z 18 rodinných vinic, které se nacházejí na třech okolních kopcích. Samotnému vinařství se kromě Aleše Kaspara a jeho ženy Kateřiny věnují také oba jeho rodiče a sestra, vinařství má i tři stálé zaměstnance na péči o vinohrady, na sezónní práce využívá brigádníky.


reklama

Veronika Skálová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KN

Kristýna Novotná

9.6.2023 05:45
Mít vlastní vinici a víno byl vždycky můj sen. Když jsem ale zjistila, kolik je s tím starostí, tak si budu radši dál objednávat víno z https://www.dousekvina.cz/rubriky/novinky/ . Je výborné a mám ho bez práce :-) . V mládí si každý představuje všechno moc růžově a realita je často úplně jiná.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist