https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vitr-loni-zvysil-podil-na-vyrobene-elektrine-v-evrope-na-rekord?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vítr loni zvýšil podíl na vyrobené elektřině v Evropě na rekord

18.1.2021 02:29 | BRUSEL (ČTK)
Celková produkce elektřiny v Evropě loni klesla o tři procenta, protože karanténní omezení související s nemocí covid-19 způsobila dočasný masivní pokles poptávky po elektřině.
Celková produkce elektřiny v Evropě loni klesla o tři procenta, protože karanténní omezení související s nemocí covid-19 způsobila dočasný masivní pokles poptávky po elektřině.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Elektřina z větru měla loni na celkově vyrobené elektřině v Evropě podíl rekordních 15 procent. Podíl plynu na vyrobené elektřině pak poprvé překonal uhlí. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na údaje konzultační společnosti Enappsys.
reklama

 

"Uprostřed globálního úsilí o přechod k čistějším zdrojům elektřiny mnoho evropských zemí považuje větrné farmy za stále důležitější část celkového energetického mixu," řekl ředitel Enappsys Jean-Paul Harreman. "Tento trend byl v údajích za rok 2020 velmi patrný a pravděpodobně se v příštích několika letech stane výraznější."

Celková produkce elektřiny v Evropě loni klesla o tři procenta, protože karanténní omezení související s nemocí covid-19 způsobila dočasný masivní pokles poptávky po elektřině. Obnovitelné zdroje energie, včetně biomasy a odpadu, se na celkové produkci podílely 41 procenty.

Fosilní paliva se na celkové výrobě elektřiny podílela 33 procenty. Z toho podíl zemního plynu činil 19 procent a uhlí 14 procent. Podíl zemního plynu tak poprvé překonal podíl uhlí, když od roku 2015 se produkce elektřiny ze zemního plynu téměř zdvojnásobila. Jaderné elektrárny se na celkové produkci elektřiny podílely 25 procenty.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (62)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.1.2021 06:35
Pod titulkem "Náklady na větrnou energii na moři: slepota a přehled" vyšel článek věnovaný analýze VE ve Velké Británii, který doslova rozcupoval klišé o nízkých nákladech větrníků.
Autoři tvrdí, že tvrdí, že rozšířený názor na klesající náklady na obnovitelnou energii je nesprávný. Považují oficiální vládní projekce nákladů na energii, a tedy i cen, za hanebně nepřesné.
Náklady na energii budou důležitým prvkem budoucí ekonomické konkurenceschopnosti Spojeného království a ceny energií čekají obrovské navýšení.

Autoři (zjednodušeně) tvrdí, že byly úmyslně podceněny dlouhodobé náklady na provoz a údržbu větrných farem umístěných v Atlantiku nebo Severním ledovém oceánu , což znamená, že většina větrných projektů je masivně předražena a my jsme ještě roky daleko od uhlíkově neutrálního stavu.

Závěry jsou následující :
- je smutné, že se obnovitelné zdroje pravděpodobně stanou další okouzlující, ale chybnou investiční tezí.
- existuje řada dalších zelených předpokladů, u nichž je nepravděpodobné, že by obstály v přísném testování , např. recyklace lithiových baterií

Na konci článku najdeme větu :

" Dovolte nám znovu zdůraznit, že absolutně věříme ve změnu klimatu a v nutnost zlepšit globální prostředí, ale domníváme se, že naše současné přístupy budou vůči realitě stejně odolné jako varné konvice z čokolády ."

celé zde : https://capx.co/will-the-green-economy-trigger-the-next-crash/?mc_cid=98567e13ec&mc_eid=7920069880
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.1.2021 07:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
Četl jsem kdysi analýzu nákladů a výnosů z větrné elektrárny(včetně dotací) a když se do toho započetly i náklady na rozebrání větrníku po uplynutí životnosti, celkově byl provozovatel v mínusu. A to nemluvím o mrtvých ptácích a v noci možná i netopýrech, kteří takové elektrárně padnou za oběť.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2021 07:48 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Záleží přece, s jakou cenovou úrovní výkupu elektřiny počítá.
Pokud by třeba jaderka počítala s běžnou cenou bez dotací 50 eur/MWh, tak prodělá možná 50% investice, což dělají u nás stamiliardy.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.1.2021 07:57 Reaguje na Pavel Hanzl
To je lež. V nových Dukovanech počítá investor s návratností investice s výkupní cenou elektřiny kolem 60 €/MWh.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2021 13:21 Reaguje na Emil Novák
Investor samozřejmě počítá, ale realita je úplně někde jinde. Pod 100 eur/MWh se nedostanou snad nikde.
"Firma pokračuje v investicích do nynějších dukovanských bloků. V posledních deseti letech už v součtu stály 20 miliard".
https://oenergetice.cz/elektrarny-cr/do-obnovy-zarizeni-dukovan-letos-cez-investuje-dve-miliardy-korun
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.1.2021 13:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Co má společného vámi uvedený odkaz s cenou nových Dukovan?
Když už jste to sem opět vložil, tak vám opět připomenut, že mimo jiné s modernizací stávajících bloků v EDU se zvýšil výkon o 4 x 70 = 280 MWe, což ročně dělá cca 1,9 TWh.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.1.2021 13:41 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Investor si to samozřejmě dokáže spočítat daleko lépe než diskutér Hanzl i s jeho alternativní realitou. Jaká je cena elektřiny z některých loni spuštěných bloků JE máte o několik příspěvků níže, pod 100 Euro na MWh se s přehledem dostaly všechny.
2) 20 miliard Kč investic za deset let = 764 milionů Eur. Za tu dobu vyprodukuje elektrárna zhruba 140 milionů MWh. To znamená, že se tyto investice promítnou do výsledné výrobní ceny elektřiny 5,5 Eury za MWh. Připomínám že výrobní cena elektřiny v EDU je kolem 25 EUR/MWh. Aniž by to mělo jakoukoliv souvislost se stavbou nového bloku, o které je řeč.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

19.1.2021 00:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Větrníky se jakoby staví samy a nemusí se vůce udržovat a opravovat, zatím.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.1.2021 07:58 Reaguje na Pavel Hanzl
S finančním modelem pro nový blok v EDU se počítá s cenou 60 eur/MWh.
Žádnou dotaci přitom JE nedostává a nedostane.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2021 13:25 Reaguje na Jaroslav Studnička
Muheheheh vy jste fakt komik - eskamotér!!!
To se ani tady často nevidí!!
Celou novou JED má garantovat stát, má to platit stát (musí si na to půjčit) a bude garantovat (tj. dotovat) cenu po CELOU DOBU ŽIVOTNOSTI elektrárny!!
A ty dotace jsou dnes normálně na úrovni 100 eur/MWh, Němčouři dotují OZE na úroveň 50 - 60 eur.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.1.2021 13:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Lži a demagogie...

Stát novou JE platit nebude, pouze zajistí pro část nákladů úvěr za podmínek, které by ČEZ v rámci komerčního úvěru nikdy nedostal. ČEZ si tyto finanční bude od státu půjčovat, nejedná se o dar / dotaci.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2021 17:20 Reaguje na Jaroslav Studnička
Proboha, nedávno tu byla přímo citace, stát bude platit 70%, pokud se to celé podělá, stavbu převezme CELOU!!
Navíc z ČEZu patří státu asi tak 70%, tak je to úplně fuk!!
Prostě to celé zacáluje daňový poplatník stejně, jako dotaci. Teď vymudrovali úložiště jaderného odpadu za nějakých 100 MILIARD, které bude cálovat SÚRAO, což je zase čistě STÁTNÍ organizace!

Proč asi není schopen postavit jaderku komerční subjekt asi nikde v Evropě?

Protože je to prodělávka v každém případě.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.1.2021 17:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Vůbec nic jste nepochopil. Stát půjčí 70 % částky. Stavbu nepřevezme pokud se to celé podělá, ale pokud se s investorem nedohodne na výkupním kontraktu. V tu chvíli je ale proinvestováno pouze asi 1 % z celé částky. Pokud se s investorem na výkupním kontraktu dohodne, už jde o riziko investora, aby na elektrárně neprodělal. Pak už stát hradí pouze vícenáklady spojené se změnou regulatorních podmínek v průběhu stavby. Vícenáklady spojené se špatným řízením stavby nehradí stát ale investor event. dodavatel.
Ve chvíli kdy je elektrárna v provozu, má jasně daný příjem z pevně stanovené ceny elektřiny. Daňový poplatník tedy nic "necáluje".
SÚRAO nehradí úložiště z peněz svých ani z peněz státu, ale z peněz, které do něj odvádějí původci odpadů, tedy převážně ČEZ.
Bělorusko je také v Evropě a jaderku dostavět dokázalo, aniž by to byla "prodělávka".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2021 19:02 Reaguje na Emil Novák
Zase jen účelová demagogie.
ČEZ je ze 70% státní, tak VŠECHNO bude cálovat občan. Do SURAO žádné peníze nikdo neodvádí, není to banka.
Perla ale je, že "má jasně daný příjem z pevně stanovené ceny elektřiny. Daňový poplatník tedy nic "necáluje".

Cha cha, a kdo tu "pevnou cenu" asi tak bude platit, když cena na trhu bude poloviční??? (což je už dnes).
Občan, který kupuje proud, nebo stát, který živí občan svými daněmi??? Já to vím tutově. OBA občané, spíše všichni.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.1.2021 19:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Píšu vám to teprve asi popáté, takže chápu že jste si to dosud nezapamatoval: SURAO hradí úložiště z jaderného účtu, který spravuje ministerstvo financí a kam odvádí prostředky původci odpadu. K 31. 12. 2019 bylo na jaderném účtu 30,2 mld. Kč.
Tu pevnou cenu zaplatí spotřebitel v ceně elektřiny, nikoliv daňový poplatník, a ta cena rozhodně není poloviční dnes (momentálně se prodává elektřina přes 50 €/MWh a realizační cena má být kolem 60 €/MWh), a nebude poloviční ani v budoucnu. Všichni analytici očekávají růst ceny elektřiny vzhledem k odstavování uhelných zdrojů a zdražovaní plynových zdrojů vlivem vysoké ceny povolenky.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

19.1.2021 00:47 Reaguje na Emil Novák
On Hanzl, když doma svítí a vaří kafe v rychlovarné kovici, tak je daňový poplatník - platí DPHa myslí si, že to jde také na tu elektřinu. On totiž nebyl ve škole, když se učilo, že daň se inkasuje při prodeji, ale nezůstává prodávajícímu, nýbrž se odvádí státu a stát jiný příjem než z daní nemá.
Odpovědět

Jan Šimůnek

19.1.2021 15:11 Reaguje na Jiří Daneš
Stát má ještě příjem z podniků se státní účastí.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.1.2021 13:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Jeden nesmysl vedle druhého. Stát nebude garantovat celou elektrárnu, není to dotace ale půjčka, která se na rozdíl od dotací do těch vámi zmiňovaných OZE musí splatit. Nebude ji garantovat po celou dobu životnosti elektrárny, ale jen prvních cca 35 let (přesně nebylo dosud rozhodnuto). Ty dotace zcela jistě nebudou na úrovni 100 Eur/MWh, když sám ČEZ hovoří o 50-70 Eurech za MWh např. délky kontraktu, víc nežádá. Němci dotují některé OZE na úrovni 50-60 Eur a jiné na úrovni až 150 Eur (např. biomasu). Opět jste si vybral jen tu část, která se vám zrovna hodí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2021 19:04 Reaguje na Emil Novák
A z čeho asi tak bude ta elektrárna splácet, když bude 35 let prodělečná a bude mít dotovanou produkci? Já vím, z těch dotací. Kocourkov byl ještě pohodička.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.1.2021 19:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Splácet bude z prodeje vyrobené elektřiny. Že bude prodělečná a bude mít dotovanou produkci jsou jen vaše zcela irelevantní předpoklady, nic víc.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.1.2021 19:36 Reaguje na Pavel Hanzl
To že cena el. energie bude klesat někam, aby se EDU nezaplatila je pouze váš amatérský pohled na reálnou energetiku.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

18.1.2021 20:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Musím zopakovat. Vaše sebevědomí je do nebe volající, vaše schopnost mýlit se je bez mála 100%. Vaše neoprávněné přesvědčení o své pravdě je také 100%. Takže Váš potenciál pro diskusi je nulový.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

19.1.2021 00:32 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A tak se přece zelená energie počítá pro prosťáčky: vítr fouká a točí vrtulí zadarmo, atd. ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2021 07:39 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tohle je hezký důkaz, že ropáci stále jen lžou, že ekologie a hlavně OZE je ideologie a totalita a není možno uveřejnit kritický článek.
Je to možné a je to zcela běžné.

Otázku, jestli ten článek má pravdu nebo ne, neřeším.

Zaujala mě věta "že absolutně věříme ve změnu klimatu a v nutnost zlepšit globální prostředí,....." jenže tam není to podstatné JAK???
Jak chtějí změnit klima, když jen kritizují a hyenizují a špiní a NIKDO Z NICH nikdy nenavrhne žádný jiný systém??

Takže to musím zařasdit do kategorie "bláboly jak dycky".
Možná by si to mohl člověk přečíst a dokázat lži, které v tom jsou, ale to je pro někoho erudovanějšího.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2021 07:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak čemu má člověk věřit?
"Podle renomované ročenky „World Nuclear Industry Status Report“ dosahují náklady na výrobu jedné megawatthodiny u solárních elektráren 36 až 47 dolarů, u větrných parků na pevnině 29 až 56 dolarů, zatímco v jaderných blocích 112 až 189 dolarů. Podstatný je také vývoj nákladů v čase. Ceny sluneční energie poklesly za posledních deset let o 88 procent, u větrné o 69, u jádra naopak o 23 procent vzrostly.
https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/danieln-vondrous-kanal-reaktor.vanocni-prani-andreje-babise-ktera-mu-splnit-nechcete
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.1.2021 07:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Pan Novák vám toto již několikrát zcela srozumitelně vysvětloval...
Jenom ve zkratce: Pokud pro určení LCOE využívají pro USA kapacitní faktor pro FVE 21% – 28% a pro VtE 38% – 55%. V ČR totiž máme kapacitní faktor pro FVE 12% a pro VtE aktuálně cca 23%. Dalším problémem je počítání životnosti JE na 40 let, přitom nové bloky jsou konstruovány na 60 - 80 let. To pak čísla budou zcela jiná.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2021 17:22 Reaguje na Jaroslav Studnička
A zkuste mi vysvětlit, proč bych měl věřit zrovna panu Novákovi a ne renomované společnosti.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.1.2021 17:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Stačí se do té ročenky Lazardů, ze které WNISR čerpá, podívat, capacity factor máte úplně dole na str. 9: https://www.lazard.com/media/451086/lazards-levelized-cost-of-energy-version-130-vf.pdf
Ale vy radši plácáte nesmysly v diskusích, než abyste si sám něco nastudoval, že?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.1.2021 19:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Panu Novákovi ani mě věřit nemusíte, ale svoje argumenty tu dostatečně dokládáme a dokážeme velmi obstojně vyvracet vaše lži.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.1.2021 08:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Navíc realita loni spuštěných jaderných projektů je úplně jiná než udávané rozmezí 112 až 189 dolarů. V SAE se uvádí 72 dolarů, v Bělorusku 58 dolarů, o Číně ani nemluvě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2021 17:24 Reaguje na Emil Novák
U Saudů nevím, ale v Bělorusku se tak lže, že ani cena stavby není zveřejněna. A Čína je komunistická totalita, takže to máte argumentačně hodně slabé.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.1.2021 18:01 Reaguje na Pavel Hanzl
U "Saudů" máte cenu přímo napsanou v té vaší "renomované" ročence, na kterou se tak rád odvoláváte, stačí se do ní podívat, ale to je asi pro vás moc práce. Cena stavby v Bělorusku samozřejmě zveřejněna je, opět nezabere víc než pět minut si ji najít. A že je Čína komunistická totalita neznamená, že se tam nestaví levně jaderné elektrárny.
Jinými slovy, pro každý ze šesti loni dokončených jaderných bloků jste si našel nějakou výmluvu, protože se vám nehodí do krámu. Akorát vám nezbyl žádný projekt, který by se aspoň vzdáleně blížil tomu realitě odporujícímu intervalu 112 až 189 dolarů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2021 19:15 Reaguje na Emil Novák
Pane Nováku, hádáme se tady prakticky o ho.
Celá Zeměkoule je na hraně stability a pár miliard za elektřinu skutečně není prioritou. Tou je dnes maximálně rychlé sražení produkce CO2, především v energetice.
Proto si myslím, že elektřina by měla být drahá, aby se neplýtvalo.
Proto si myslím, že se má rozvíjet OZE i jádro, protože se bez něho asi fakt neobejdeme.
Jenže u nás se pouze žvaní a čadí z uhláků, to mi vadí silně. O JED můžeme mudrovat jak chceme, ale ti mašlonci ještě ani neví, koho vzít do tendru.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.1.2021 19:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Nemáte pravdu, my pouze vyvracíme vaše lživé a demagogické příspěvky týkající se energetiky.

Koho vzít do tendru aktuálně brzdí opozice.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2021 17:55 Reaguje na Jaroslav Studnička
Fakt opozice?
O tendru rozhoduje vláda, jenže potřebuje zcela rozumně konsensus.
Tak má vypsat tedr bez Ruska a Číny a má konsensus v kapse.
Kde zase vidíte problém?
Odpovědět

Jan Šimůnek

19.1.2021 15:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Jenže bez jádra, případně geotermálu (kde to jde) CO2 nesrazíte. V momentě, kdy začnete k OZE (hlavně FVE a VtE) bilancovat CO2 vyrobený horkými zálohami a jejich substitucí, když vypadne vítr a slunce, tak zase tolik "bezemisní" nejsou, jak to zelení presentují.

A vzhledem ke mnohonásobně vyšší ceně výstavby v přepočtu na vyrobenou kilowatthodinu OZE (hlavně FVE a VtE) oproti JE je lepší přednostně stavět JE a teprve až bude elektřiny nadbytek, řešit to, že OZE vlastně nejsou zapotřebí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2021 18:01 Reaguje na Emil Novák
Proboha pane Nováku, já proti JE VŮBEC NIC NEMÁM!!
Tak do řiti nastavte tady 10 jaderek a jsme v pohodě, ne?
A proč teda nestavíme VŮBEC NIC a taky nic nepostavíme???
Protože geronti z jaderné lobby pořád jen žvaní a skutek utek.
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.1.2021 08:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Museli tam vložit "úlitbu bohům", "jak moc věří" ve lži o antropogenní klimatické změně. Stačí, ne?
Za komunistů jste taky mohl opatrně kritizovat některé konkrétní věci, ale musel jste to prošpikovat frázemi, velebícími socialismus. Pak vám to mohli otisknout i v Rudém Právu.

Jinak systém, jak omezit emise CO2 pochopitelně existuje a je dlouhodobě známý. Je to jaderná energie, která běží bez dotací a výstavba jejích zdrojů má na vyrobenou kWh zlomkové náklady proti FVE a VE. A nemá prakticky žádný negativní dopad na životní prostředí, na rozdíl od OZE.

Jenže z dotací na OZE žijí tlupy bezcenných podvodníků, gaunerů a parazitů. Kromě na bezpracné živobytí si ještě vydělají na zločince typu grýnpiss, provádějící nátlakové akce v jejich prospěch. A nověji ještě chodí tihle jimi placení aktivisté do škol vymývat dětem mozky "ekologickou výchovou", aby z dětí nadělali blbečky, kteří jim bez reptání budou platit sladký život.
Odpovědět
va

vaber

18.1.2021 09:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
kdysi jsem byl při výstavbě jednoho větrníku s instalovaným výkonem 2MW, cena byla tuším přes 50milionů ,je to již víc než 10roků a tam jsem slyšel ,že životnost je 15 let, nevím jaká je skutečná provozovaná doba , to by značně zvyšovalo náklady
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.1.2021 08:00
Obdobně média informují o negativním vlivu VE na zdraví obyvatel.

Daily Telegraph : " První holandští klimatičtí uprchlíci prchající od větrných turbín: „Hluk je nesnesitelný“ (31.10.2020)
Typický hluk turbíny vytváří stlačením vzduchu . "Naše hlukové standardy pro větrné turbíny jsou mnohem volnější než v sousedních zemích," říká Fred Jansen ze Schagenu. Před deseti lety se jako předseda Národní kritické platformy pro větrnou energii postavil proti novým standardům hluku určených holandskou vládou. Podle Jansena vláda pracuje pouze ve prospěch stavitelů větrných farem. "Místní obyvatelé jsou oběťmi."

Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby hluk větrných turbín pro místní obyvatele byl udržován pod průměrem 45 decibelů . Hlasitější hluk „je spojen s nepříznivými účinky na zdraví“, uvádí se ve zprávě z roku 2018 „Směrnice o environmentálním hluku pro evropský region“. Nizozemské právo však umožňuje průměr 47 decibelů během dne s přesahy nad 50 decibelů.

„Syndrom větrné turbíny“, je termín, který zavedla americká lékařka Nina Pierpont. Vědecky stále existuje mnoho názorů, ale Pierpontová zaregistrovala seznam identických stížností pro lidi, kteří žijí v blízkosti větrných turbín: poruchy spánku, bolesti hlavy, závratě, nevolnost, podráždění a srdeční arytmie.

Nizozemští lékaři také postupně mění názor. Někteří praktičtí lékaři, například Sylvia van Manen v časopise Medisch Contact, již varuje před účinky nízkofrekvenčního šumu. Lékařské centrum Leiden University nedávno zjistilo zhoršení srdečních chorob v důsledku nízkofrekvenčního zvuku větrných turbín v blízkosti osídlení.
"Pokud existuje tolik náznaků, že je to špatné, měli bychom to prozkoumat dále, že?", Říká Fred Jansen z Critical Platform Wind Energy. "Nebo alespoň postupujte podle doporučení WHO." Ale to by znamenalo, že do Nizozemska by se vešlo méně větrných turbín.



Klimatičtí uprchlíci z Piershilu se v létě přestěhovali na klidnější místo v Goeree-Overflakkee. Jsou šestou rodinou během dvou let, která se odstěhovala z Oudendijku. Aan de Wiel, řidič autobusu, nyní říká, že se v autobuse cítí mnohem klidněji. "Teď chápu obrovskou stresovou situaci, ve které jsme žili. Bylo to, jako bych tam čekal na svou smrt;" jednou doma jsem skutečně neměl chuť už nic dělat. Ale pokud někdy zbourají ty turbíny, rád bych se tam vrátil. Chybí mi místo, kde jsem žil. “

celý příběh klimatických uprchlíků v Holandsku naleznete zde:
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1513822521/eerste-nl-se-klimaatvluchtelingen-een-feit-windangst-het-lawaai-is-niet-te-harden
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2021 17:39 Reaguje na Miroslav Vinkler
Bohužel, všechno má svá negativa a neexistuje zcela ideální způsob získávání elenrgie.
Ale dobré by bylo srovnání, kolik miliónům lidí zničil život a zdraví uhelný čmoud z našich elektráren. Za komára se pro pánevní oblasti přímo vyplácel příspěvek zvaný lidově "pohřebné" a National Geographic tuhle oblast vyhodnotil jako největší totálně zdevastované území na světě.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.1.2021 16:09
Špatný vítr pro náročné uživatele elektřiny

Poslední středu utichl vítr a britská flotila tisíců větrných turbín se většinou přestala otáčet. Inženýři v National Grid museli řešit problém problém: rychlost větru byla po celý týden nízká a předpověď sdělovala,že bude dále klesat. Odpovědí bylo vydání „oznámení o rezervě“ - varování - , že bude zapotřebí další energie do sítě . Ceny proto raketově vzrostly z běžných 40 GBP za megawatthodinu na více než 100 GBP.
Ve čtvrtek, s ještě nižšími rychlostmi větru, se ceny za vyvážení během večerního vrcholu opět zvýšily a dosáhly 1 400 liber/MWh. Do pátečního vrcholu toto číslo vzrostlo na rekordních 4 000 £.

Takto vysoké cenové špičky jsou novým fenoménem. Před rokem 2016 nebyly nikdy vidět, ale od té doby jsme každých pár let v průměru zaznamenali nárůst na tuto úroveň.

převzato z https://www.conservativewoman.co.uk/an-ill-wind-for-hard-up-electricity-users/?mc_cid=2b43d598c3&mc_eid=7920069880
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2021 17:32 Reaguje na Miroslav Vinkler
To je jasné a má to obrovskou výhodu, že se tvoří zcela reálný obraz o funkčnosti OZE a jejích limitech. Takže za pár let se bude vědět, kolik a jakých záloh, akumulátorů, špičkových zdrojů atd, bude potřeba a hlavně, jak to finančně vyladit.

Británie se už asi definitivně zbavila uhlí, k uhlíkové neutralitě tak má asi nejblíže (kromě Norska).

Mě na tom vadí pouze to, že nám ujíždí vlak zcela bezprecedentní rychlostí, do roku 30 budeme asi zcela závislí na dovozech elektřiny a její cena bude stále rychle růst.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.1.2021 18:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Naopak v Británii se uhlí tuto zimu pěkně daří, od začátku roku má na výrobě elektřiny podíl 5,5 %.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2021 19:17 Reaguje na Emil Novák
Ci wogo, to se Anglánií fakt hecli!!!
Ale myjsme lepší, u nás dělají uhené rumplováky asi 57%.....
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.1.2021 19:23 Reaguje na Pavel Hanzl
U nás je to 43,8 % od začátku roku.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.1.2021 19:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Ještě nedávno jste tu hlásal do světa, jak VB ukončila spalování uhlí :-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.1.2021 23:08 Reaguje na Jaroslav Studnička
Samozřejmě, psal jsem PRAKTICKY. V zimě kdy nesvítí a je oppotřeba mega hafo na topení to udělt jen za 5.5% z uhlí považuji za majstrštych. Na to se my nedohrabeme NIKDY!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.1.2021 18:14 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ještě jedna "drobnost". Asi před dvěma dny jsem četl stať, že EU chce do své legislativy přímo zavést, že pokud bude někde nedostatek elektrické energie, prioritně se odstaví z provozu nabíječky pro auta. Bude zajímavé, jak majitelé elektromobilů, prostě budou muset nechat doma svá vozítka a využíjí místní MHD.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2021 19:21 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Majitelé mají doma většinou svoji fve, takže má celou EU v paži. Nebo v práci, nad parkovišti pro zaměstnance.
Odpovědět
ig

18.1.2021 22:11 Reaguje na Pavel Hanzl
A nabíjejí celou noc :D :D :D
Odpovědět

Jan Šimůnek

19.1.2021 08:33 Reaguje na
Hvězdy přece taky svítí :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.1.2021 23:09 Reaguje na
Ráno jedu do práce, zaparkuji pod panely, zastrčím koncovku a odpoledne odjíždím jak pan solární baron s nabitou.
Odpovědět

Jan Šimůnek

21.1.2021 09:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Pouze když svítí slunce, dnes byste nabil velký kulový.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2021 17:42 Reaguje na Jan Šimůnek
Kdyby bylo celý den pod mrakem, odjížděl bych s polovinou. Musím každý den povinně projet celou baterii? Proč?
A hlavně. Stejně bude do práce většina ropáků jezdit s dýzlem, tak bych měl k dispozici klidně energii pro 4 auta.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.1.2021 05:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Spousta lidí bydlí v panelácích, takže domácí nabíjení nepřipadá v úvahu. A v práci, pokud budou odstaveny rychlonabíječky, tak klasické nabití trvá až 36 hodin. Už to vidím, jak lidé "jásají" nad tím, že musí nechat auto ve firmě na parkovišti a jedou domů MHD.
Odpovědět

Jan Šimůnek

19.1.2021 11:15 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ti budou třít ebonitové tyče liščími ocasy, nebo v noci svítit na FV panely, přimontované přímo na autě, baterkou nebo svíčkou :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2021 17:43 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
36 let člověče nešťastná.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.1.2021 18:30
Pánové já vás obdivuji. Handrkovat se s fanatikem, který se tím baví,
se já už nemíním. Tu je třeba opravdu buď začít napříč politickým
spektrem myslet, rozhodnout o daném směru energetiky a přestat snít.
Obávám se však příštího vládního slepence, který to opět nevyřeší
a tak se ztratí s letošním volebním rokem celkem pět let. To už budou
běžné výpadky v sítích a dojde snad i na rozum. Pak se budou o překot stavět spolehlivé zdroje a jejich cena výrazně naroste. Výpadky zdraží
nejen energii, ale i technologie. Moudří už investují nyní a budou
mít náskok(Maďarsko, Slovensko, Finsko, Bělorusko atd.) Ostatní budou
kritizovat předchozí vlády a dohánět, co promeškali diskusemi.
Někteří možná otevřou znovu doly a vrátí se i k uhelkám, které jiní
zatím ani neopouštějí(Polsko do roku 2049), aby se nemuseli vrátit
do pravěku. Nord Stream 2 je opět v ohrožení a bez něho se nesplní
ani vlhký sen Německa o "skoro" zelené energii. Plyn bude strategický
tak, že k nám možná ani nedojde a bude spálen co nejblíž zdroji(hranici). Závislost na energiích je to nejhorší, co zelená politika činí. Bez spolehlivých vlastních zdrojů je iluzí být nezávislý a prosperující.
To je ale magorům lautr putna a někomu, kdo se v Německu zhlíží, tak
se splní sen závislosti hospodářské i energetické. Fírer se v pekle
tetelí blahem nad zdroji z Ruska( takový měl plán), kterými ovládne
zbytek Evropy. Bez boje to tak bude slovy klasika: "Já si vás kůpím."
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.1.2021 09:41 Reaguje na Břetislav Machaček
Větší průser nastane, pokud ten Green Deal budou dělat bez toho Nord Streamu II (fanatičtí bez schopnosti rozumově vyhodnotit situaci, jsou na to dost; to ostatně předvedli i na konci WW2), protože pak budou srážet do blackoutů celou EU. Nebo alespoň svoje bezprostřední okolí, kde se, bohužel, nacházíme i my.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.2.2021 21:38 Reaguje na Jan Šimůnek
"Evropě skutečně hrozil blackout. S přechodem na obnovitelné zdroje ale neměl nic společného. Účelovou propagandu Tykačovy korporace Sev.En převzala a šířila ČTK a z ní pak i další média".
https://denikreferendum.cz/clanek/32220-medialni-blackout-lez-tykacova-sevenu-se-sirila-ceskymi-medii.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2021 17:49 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy jste skutečný vizionář!
OZE tvoří stále větší poměr spotřebované energie, pořád se staví nové a nové zdroje, elektřiny je čím dál víc a Angláni už 25% větráků vypíná.
Čímž se zadělává na energetickou krizi, obnoví se uhelné doly, abychom se nevrátili do pravěku.
To bude čurina, to přestane fučet a svítit?
Nebo proč bychom to dělali?
Nebo se vynoří Kraken a sežere všechny větřáky?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist