https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-obnovi-cinnost-rady-pro-energetickou-a-surovinovou-strategii?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda obnoví činnost rady pro energetickou a surovinovou strategii

15.7.2022 00:58 | PRAHA (ČTK)
Vláda se s hejtmany domluvila na obnovení činnosti rady pro energetickou a surovinovou strategii. Po jednání se zástupci krajů to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Kabinet podle Fialy na jednání s hejtmany také potvrdil závazek z programového prohlášení, že kraje dostanou v příštím roce na opravy silnic druhých a třetích tříd šest miliard korun.
reklama

 

Energetika byla podle Fialy vedle dopadů války na Ukrajině klíčovým tématem jednání. "Kraje mají zájem podílet se na energetické koncepci a zajišťování energetické bezpečnosti," uvedl premiér. Hejtmany informoval o tom, co dělá vláda pro zajištění dostatku surovin pro nejbližší dobu. "Myslím, že žádné pesimistické představy nejsou namístě. Jsem přesvědčen, že potřeby ČR v průběhu příští zimy jsme schopni pokrýt, jakkoliv to bude složité," dodal.

Konkrétním závěrem je podle něj shoda na obnovení rady pro energetickou a surovinovou strategii. "Kde budeme detailně řešit i další rozvoj energetické koncepce včetně obnovitelných zdrojů a toho, co mohou udělat kraje a má a musí udělat stát," uvedl.

Šéf Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) doplnil, že rada umožní lépe definovat, jaké zdroje chce Česko v budoucnu využívat. "Jestli chceme využívat hodně obnovitelné zdroje, tak v Jihočeském kraji a řadě dalších krajů vidíme, že zdaleka není využitý ten potenciál, který by měl být," řekl.

Hejtmani od kabinetu dostali také příslib ohledně peněz na opravy a rekonstrukce silnic druhých a třetích tříd. Částka se nemá podle Fialy navzdory rozpočtovým potížím snižovat oproti původním plánům. "V návrhu Státního fondu dopravní infrastruktury se počítá na rok 2023 s prostředky ve výši šesti miliard korun," uvedl Fiala.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist