https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlcich-teritorii-v-cesku-pribylo-na-24-v-polovine-z-nich-se-narodila-mladata?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlčích teritorií v Česku přibylo na 24, v polovině z nich se narodila mláďata

26.10.2022 15:21 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na území Česka podle údajů z loňska zasahovalo 24 vlčích teritorií, o dvě víc než o rok dřív. Nové oblasti výskytu vlků dobrovolníci z Hnutí Duha Šelmy zjistili v Orlických horách a Českém lese. Nejméně v polovině teritorií se vlkům narodila mláďata. ČTK o tom informovalo Hnutí Duha Šelmy, které se sledováním šelem v divoké přírodě v ČR zabývá jako pobočný spolek ekologické organizace Hnutí Duha.
reklama

 

Údaje se vztahují k takzvanému vlčímu roku 2020/2021, což zahrnuje období od května 2020 do konce loňského dubna. Takové období lépe než kalendářní rok odpovídá rozmnožovacímu cyklu vlků, jejichž mláďata se většinou rodí v dubnu. Některá z teritorií zasahovala do Česka jen nepatrně. V 18 případech šlo o smečky, ve čtyřech případech o vlčí pár a ve dvou o teritoriální jedince. Smečky obvykle čítají čtyři až šest vlků.

Narození vlčat fotomonitoring Hnutí Duha Šelmy potvrdil zatím u 12 teritorií v osmi různých oblastech ČR. V některých dalších teritoriích rozmnožení vlků zjistili jiní zoologové, například ze správ chráněných území. "Společné výsledky potvrzují trend z posledních let, kdy se vlci stále šíří do dalších oblastí," uvedl vedoucí programu Šelmy v Hnutí Duha a akademický pracovník Mendelovy univerzity v Brně Miroslav Kutal.

Hnutí Duha Šelmy na webu každoročně aktualizuje mapu teritorií vlka obecného v Česku. "Nově se oproti předešlému roku potvrdila rozmnožující se smečka v Orlických horách, jedno teritorium navíc bylo díky genetickým analýzám odlišeno také v Českém lese," uvedlo. Nejčastěji se do Česka dostávají vlci ze severu, ze středoevropské nížinné populace, jejíž centrum je v západním Polsku a v Německu. Na Moravu a do Slezska vlci přicházejí ze slovenských a polských Karpat.

Mapa vychází z prokázaných případů rozmnožování vlků, doložených fotopastmi nebo genetickou analýzou, případně z opakovaných věrohodných nálezů stop a trusu. Nezahrnuje naopak údaje o nahodilém pozorování samostatných vlků. Kutal upozornil na to, že mapa nemusí podchytit všechna teritoria, která vznikla. "Naše kapacity pro monitoring jsou omezené a zvlášť mimo chráněná území nebo tam, kde nevznikají škody na hospodářských zvířatech, může přítomnost vlků ujít pozornosti. Uvítáme proto hlášení o výskytu vlků i od veřejnosti na e-mail stopy@selmy.cz," podotkl Kutal.

Na Moravě a ve Slezsku se letos vlčata narodila ve čtyřech smečkách. Zdokumentovat se je dobrovolníkům podařilo kromě Slezských Beskyd také v Javorníkách a ve dvou smečkách, které se pohybují v oblasti Moravskoslezských Beskyd. Potřetí po sobě se rozmnožila smečka v Orlických horách. Na Broumovsku se vlčata narodila ve všech třech tamních teritoriích. "Potřetí v řadě se podařilo terénním mapovatelům potvrdit reprodukci v Lužických horách. Šestým rokem se rozmnožila i smečka na Šluknovsku," uvedlo Hnutí Duha Šelmy.

V Krušných horách se mláďata potvrdila u tří smeček. Vlci pohybující se na Kokořínsku a v oblasti Ralska se podle dostupných informací druhým rokem za sebou nerozmnožili. Podle hnutí je možné, že do struktury smečky zasáhlo pytláctví, protože předloni se na Kokořínsku našla zastřelená vlčice.

Hnutí Duha Šelmy zmínilo útoky vlků na hospodářská zvířata na Moravě a ve Slezsku a také na Broumovsku, kde chovatelé požadují snížení počtu vlků. Podle některých tamních farmářů proti vlkům nefungují žádná preventivní opatření, žádají stát o náhrady za hlídače a údržbu ohradníků. Hnutí Duha Šelmy proti tomu uvedlo, že část chovatelů na Broumovsku už svá stáda proti útokům zabezpečila tak, že škody způsobené vlky významně klesly.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.10.2022 16:37
Čím větší číčovina, tím silnější podpora aktivistů- ekomagorů .
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.10.2022 16:51 Reaguje na Miroslav Vinkler
Právě o rysech tu dlouho nic nebylo, přitom je to také velká šelma. Asi není tak mediálně vděčná...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

26.10.2022 17:42
Všeho moc, škodí !
To je případ vlků v ČR.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.10.2022 09:16
Málo, málo, stále málo, ale doufám, že budou už brzo i ve vnitrozemí a třeba i v okolí Prahy. To bude nadšení u místních obyvatel, když je na procházce s čivavou potká hladová vlčí smečka! Na to se opravdu těším, co pak budou lidem vlkomilové radit! Asi to, že mají sedět doma, protože příroda patří vlkům!
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

27.10.2022 11:14 Reaguje na Břetislav Machaček
Na fotopastech jsou zachyceny i v středním Polabí (Východní Kolínsko...).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.10.2022 13:13 Reaguje na Břetislav Machaček
Taková čivava ke svačině....
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist