https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodni-elektrarna-dalesice-letos-doda-nejvic-elektriny-za-42-let?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodní elektrárna Dalešice letos dodá nejvíc elektřiny za 42 let

30.12.2020 16:21 | DALEŠICE (ČTK)
Dalešická přehrada ze skal ostrova Kozlov.
Dalešická přehrada ze skal ostrova Kozlov.
Foto | Frettie / Wikimedia Commons
Přečerpávací vodní elektrárna Dalešice letos vyrobí nejvíc elektřiny za 42 let svého provozu. Dosavadní roční maximum z roku 2015, které bylo 526 939 megawatthodin (MWh) elektrického proudu, překonala elektrárna v polovině prosince. V nádrži je vzhledem k letošním dešťům dost vody, k vysoké výrobě přispěla i nízká poruchovost zařízení a jeho krátké plánované odstávky, sdělil mluvčí společnosti ČEZ Jiří Bezděk.
reklama

 

Dalešice jsou druhá největší ze tří přečerpávacích vodních elektráren v Česku. "Dalešice umí najet na plný výkon v čase 60 sekund, což z nich dělá v této disciplíně 'nejrychlejší' elektrárnu Skupiny ČEZ," uvedl ředitel organizační jednotky Vodní elektrárny ČEZ Petr Maralík.

Využití přečerpávacích elektráren, které umožňují vyrovnávání výkyvů a výpadků v energetické síti, stoupá i kvůli rozšiřování obnovitelných zdrojů elektřiny. Díky těmto vlastnostem byly loni podle společnosti ČEZ tyto přečerpávací elektrárny využívané o 72 procent častěji než před deseti lety.

Dalešická elektrárna dodala od spuštění v roce 1978 v součtu přes 14 terawatthodin (TWh) elektrické energie. Elektrárna vznikla s dalešickou přehradou. Vodní dílo na řece Jihlavě, které zásobuje technickou vodou Jadernou elektrárnu Dukovany, se skládá ze dvou nádrží - Dalešice a Mohelno. Přečerpávací elektrárna je umístěná pod 100 metrů vysokou hrází z udusaného jílu, její výkon je 480 megawattů. U nádrže Mohelno je průtočná vodní elektrárna.

Vodní dílo plní i strategickou úlohu zajištění napětí a proudu pro elektrárnu Dukovany v případě takzvaného blackoutu, tedy úplného výpadku přenosové sítě.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

30.12.2020 19:23
Vždycky a zásadně se nikdy neuvádí, kolik elektřiny spotřebuje. Možná to bude víc, než vyrobí.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

30.12.2020 19:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Najednou vám akumulace nevoní?
Odpovědět
ig

30.12.2020 20:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Jistěže ano, vždyť podle Vašich předpovědí se touto dobou už vyschlým řečištěm Jihlavy prohání jen vítr.
Odpovědět
va

vaber

31.12.2020 08:50 Reaguje na Pavel Hanzl
protože je přečerpávací a účinnost je vždy nižší než 100% ,tak vyrobí méně než spotřebuje, to není nic nového
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.12.2020 08:58 Reaguje na vaber
Vždy ne, do bilance je nutné započítat, že do horní nádrže přitéká voda.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.1.2021 07:57 Reaguje na Emil Novák
Jistě, Jihavka je sice trochu čůrek, ale v souhrnu to nějaký MWh udělá. Proč to ale nikde neuvádí?
Pokud je účinnost asi 60%, je schopna řeka dodat těch 40% tak, aby byla celá bilance nulová??

Samozřejmě je přečerpávačka důležitá jako akumulátor, ale proč tam vytváří dojem, že je to zdroj, tj. elektrárna? Tyhle nenápadné, ale všudypřítomné malé manipulace a demagogie v souhrnu vytváří velmi zdeformovaný pohled na realitu.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

30.12.2020 19:53
V roce 1971 jako malý klučík jsem byl na tehdy již poloilegálním skautském táboře v dnes zatopeném údolí řeky Jihlavy. Bylo nám líto přírody, která zmizí pod vodou, ale i my malí jsme chápali, že podobná vodní díla mohou být užitečná.
Odpovědět

Jan Šimůnek

31.12.2020 09:22 Reaguje na Karel Tejkal
Holt se tehdy ve skautu neprováděla "ta správná" ekologická výchova.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.1.2021 07:59 Reaguje na Karel Tejkal
Jsou potřebná a do budoucna by bylo potřeba ledacos postavit, ale velmi OPATRNĚ!! Té přírody a nezničených říčních údolí máme už počertech málo.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist