https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodohospodari-nabadaji-kvuli-mrazu-k-ochrane-vodomeru?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodohospodáři nabádají kvůli mrazu k ochraně vodoměrů

14.1.2021 11:23 | TEPLICE (ČTK)
Zkušenosti vodohospodářů ukazují, že nejčastěji zamrzají vodoměry v neobydlených či rekreačních objektech.
Zkušenosti vodohospodářů ukazují, že nejčastěji zamrzají vodoměry v neobydlených či rekreačních objektech.
Severočeští vodohospodáři nabádají zákazníky k ochraně vodoměrů a vodovodních přípojek, v mrazech praskají. Havárie potrubí mohou nastat při náhlé změně teplot, tedy až mrazy povolí, uvedla mluvčí společnosti Severočeské vodovody a kanalizace Iveta Kardianová.
reklama

 

Majitelé nemovitostí by si měli zkontrolovat zateplení vodoměrů. Zkušenosti vodohospodářů ukazují, že nejčastěji zamrzají vodoměry v neobydlených či rekreačních objektech. Největším nepřítelem vodoměrů a potrubních systémů jsou náhlé změny počasí a hlavně silný, déle trvající mráz. Vodohospodáři upozorňují na to, že za ochranu vodoměru odpovídá každý sám a náklady na jeho výměnu či zprovoznění zamrzlé přípojky se mohou pohybovat v řádu několika tisíc korun.

"V roce 2017 bylo poškozeno 258 vodoměrů, o rok později jich bylo 587, v roce 2019 celkem 112 a v loňském roce, kdy mrazy takřka nebyly, to bylo 35 vodoměrů. Zabezpečením vodoměru před mrazem si zákazník chrání svůj majetek," uvedla Kardianová.

Pokud je vodoměr venku, měla by být šachta dobře uzavřena. Doporučuje se i obalení vodoměru tepelnou izolací. Chránit se musí i vodoměr, který je uvnitř domu. Stejně tak se doporučuje zateplit i potrubí.

Na severu Čech mohou teploty podle předpovědi ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v následujících dnech klesnout v noci až na minus 14 stupňů Celsia.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist