https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/von-der-leyenova-energeticka-krize-vyzaduje-dalsi-kroky-vcetne-novych-investic?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Von der Leyenová: Energetická krize vyžaduje další kroky, včetně nových investic

12.12.2022 15:42 | BRUSEL (ČTK)
Ursula von der Leyenová, rozená Ursula Gertrud Albrecht (* 8. října 1958, Ixelles, Bruselský region, Belgie), je německá politička za Křesťanskodemokratickou unii (CDU). Od 17. prosince 2013 do 17. července 2019 byla spolkovou ministryní obrany. V letech 2005–2009 byla spolkovou ministryní pro rodinu, seniory, ženy a mládež v první vládě Angely Merkelové a v letech 2009–2013 byla spolkovou ministryní práce a sociálních věcí v druhé vládě Angely Merkelové. Evropská rada ji 2. července 2019 navrhla na předsedkyni Evropské komise.
Ursula von der Leyenová, rozená Ursula Gertrud Albrecht (* 8. října 1958, Ixelles, Bruselský region, Belgie), je německá politička za Křesťanskodemokratickou unii (CDU). Od 17. prosince 2013 do 17. července 2019 byla spolkovou ministryní obrany. V letech 2005–2009 byla spolkovou ministryní pro rodinu, seniory, ženy a mládež v první vládě Angely Merkelové a v letech 2009–2013 byla spolkovou ministryní práce a sociálních věcí v druhé vládě Angely Merkelové. Evropská rada ji 2. července 2019 navrhla na předsedkyni Evropské komise.
Evropská unie je díky dosavadním krizovým opatřením na začínající zimu energeticky zabezpečená, musí se ovšem připravovat na tu příští. Řekla to předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová, která vyzvala k dotažení aktuálně projednávaných plánů, jako je spuštění společných nákupů plynu. Zároveň hovořila o potřebě dalších investic do odklonu od fosilních paliv a nastínila nový fond na rozvoj takzvaných čistých technologií.
reklama

 

Šéfka unijní exekutivy vystoupila den před mimořádnou radou ministrů zodpovědných za energetiku, která byla svolána s cílem přijmout soubor opatření zahrnující pravidla společných nákupů plynu nebo normu, která umožní urychlit výstavbu elektráren využívajících obnovitelné zdroje. Na těchto bodech už členské země unie našly shodu, definitivní schválení ale zdržuje spor ohledně cenového stropu na plyn.

Podle von der Leyenové je přijetí všech navržených opatření klíčové pro připravenost na příští zimu a "každý den průtahů přichází s cenovkou". Uvedla, že EU je připravena do konce března spustit první proces slučování poptávky po plynu. "Na to ale potřebujeme dohodu na krizovém nařízení, které jsme navrhli 18. října, a to hned," řekla von der Leyenová.

Jednání o tomto a dalších bodech navazují na sérii kroků učiněných od začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu. EU začala nahrazovat ruská fosilní paliva ropou a plynem z jiných zemí, jako je Norsko, Spojené státy nebo Ázerbájdžán, dohodla se na úsporách plynu a výrazně zvýšila kapacitu solárních či větrných elektráren.

"Výsledek všech těchto kroků je ten, že jsme pro tuto zimu v bezpečí. Ruské vydírání selhalo," prohlásila von der Leyenová v odkaze na prudké snížení dodávek plynu z Ruska. Zatímco unii se daří tento výpadek pokrývat zkapalněným zemním plynem (LNG), cena suroviny se stále pohybuje vysoko nad průměrem z minulých let, což působí problémy domácnostem i firmám napříč členskými zeměmi.

Šéfka EK o situaci mluvila po jednání s výkonným ředitelem Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatihem Birolem, který na tiskové konferenci varoval, že příští rok může být z energetického hlediska výrazně složitější než ten letošní. Předpověď vysvětloval možným odstřižením EU od ruského plynu, potenciálním nedostatkem LNG a nezvykle teplým počasím z uplynulých měsíců.

IEA v listopadu odhadla, že Evropa by mohla v letním období čelit výpadku dodávek až 30 miliard metrů krychlových zemního plynu. Dnes Birol dodal, že nebýt krizových opatření EU, mohl být příští rok tento výpadek dvojnásobný. Von der Leyenová vyjádřila přesvědčení, že unii se příští rok podaří zajistit podobný objem LNG jako letos.

Odpověď na současnou krizi vidí šéfka unijní exekutivy také v dalším zvyšování investic do přechodu na ekologičtější zdroje energie. V nejbližší době se proto EK chystá navrhnout zvýšit rozpočet unijního plánu pro odklon od ruských fosilních paliv. Krok označila také za část reakce na americkou podporu domácí výroby elektromobilů a dalších výrobky přispívajících k takzvané zelené transformaci.

V delším výhledu je podle von der Leyenové potřeba nový unijní fond. "Budeme pracovat na vytvoření... fondu, abychom zajistili, že Evropa bude nadále globálním lídrem v čistých technologiích," řekla předsedkyně komise. Avizovala při tom revizi víceletého rozpočtu EU.


reklama

Alan Lexa
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (50)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

12.12.2022 16:30
V Lawrence Livermore National Laboratory dneska dosáhli návratnost energie větší než 1. A Leyenová bude pracovat na vytvoření fondu, aby Evropa byla nadále globálním lídrem v čistých technologiích. Idea skvělá, ale vede zase USA :D
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.12.2022 17:18
Z fotky se hrdě usmívá největší ekomagor a doslova zemský škůdce v Bruselu.
Právě Uršula stoji za extrémním politickým tlakem na odchod od fosilních paliv k přerušovaným zdrojům energie ( OZE) .
S těmi se při pohledu na faktury za energie můžeme leda vytřít zadní tělní otvor.
Nejlepším krokem by bylo rozloučit se s EU a být pouze přidruženým členem
(volný pohyb osob, zboží a kapitálu) než nás ožebračí na kost.
Z ČR se stala manufaktura a výrobna levné elektrické energie , kterou levně prodáme a draze kupujeme . ( 0.50 Kč/kWh vs. 6.50 Kč/ kWh).
------
Ilona Švihlíková: Realitu současného světa lze pochopit jedině v propojení mezi politikou a ekonomikou.
Pro postavení Česka v globalizovaném světě někdy používáte slovo kolonie. Můžete rozdělení ekonomik vysvětlit?
...Kolonie je závislá ekonomika, která je pod zahraniční vlastnickou kontrolou, není schopna prosadit autonomní hospodářskou politiku. Totiž ekonomická závislost vytváří politickou závislost. O osudu kolonie nerozhodují její občané ve volbách, ale cizí nevolené zájmy.

Jste proti globalizaci? Proč?
Domnívám se, že demokracie potřebuje svrchovanost, a to znamená také ekonomickou suverenitu. Pokud se o klíčových ekonomických záležitostech země rozhoduje na jiných kontinentech, nebo v institucích nevolených zástupců, pak o demokratickém rozvoji nemůže být ani řeči.

Elektřiny máme dost a vyrábíme ji levně. Ale do ekonomiky ji pouštíme neskutečně drahou. Co s tím?

Odejít z Lipské burzy. Nebrání v tom žádné právní předpisy, jen zbabělost české vlády.
------------------------------------------------
Ilona Švihlíková patří k předním českým ekonomům. Vystudovala Vysokou školu ekonomickou, obor mezinárodní obchod. Má doktorát z politologie a docenturu v oblasti mezinárodních vztahů/mezinárodní ekonomie.
X
na rozdíl od pana Hanzla.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.12.2022 17:36 Reaguje na Miroslav Vinkler
1* Tu paní někdy nestíhám, ale napsané to vypadá klausovsky (bohousky-).
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

12.12.2022 17:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
Paní během svého spolkového ministrování také zlikvidovala Bundeswehr a podílela se na prosazení nordstreamu. Jeden z mála spolupachatelů Putlerovské agrese a závislosti na jeho plynu. Doživotní lázně.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

12.12.2022 18:34 Reaguje na Miroslav Vinkler
To jsou zase ultralevičácké bludy. :D :D
Odpovědět
ig

12.12.2022 20:34 Reaguje na Miroslav Vinkler
Švihlíkové nebudu nic radit, ta je i beze mě chytrá jak rádio, ale Vás prosím: přečtěte si něco o lipské burze, jak a proč funguje. Nemusí to být nic hrozného, stačí článeček na Finmagu nebo tak nějak.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.12.2022 05:38 Reaguje na
Nedělejte si srandu. Lipská burza přestala fungovat a státy musely přistoupit k národní regulaci = cenový strop.

Jinou věcí je, kdo a jak ji udržuje při životě. Občané to určitě nejsou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.12.2022 09:07 Reaguje na Miroslav Vinkler
Lipská burza fungovala stále, proč myslíte, že tak vyletěly cenu plynu, když ho bylo nedostatek? Proč myslíte, že šly dolů, když se otevřel nový terminál, proč jdou zase nahoru, když začalo mrznout?
To nám snad zařídili Paroubkovi Marťani?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.12.2022 12:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Ony se kontrakty na dodávky plynu uzavírají v Lipsku?
Opravdu?

Švihlíkovou hájit nebudu, na to se mám moc rád.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.12.2022 12:35 Reaguje na Svatá Prostoto
Zeptejte se Nováka, ten je na burzu kadet. Pokud bych to vysvětloval já, věřit tomu nebudete a jen budete plácat jak dycky.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.12.2022 13:02 Reaguje na Pavel Hanzl
To jsou zase kecy. Pan Novák nepotřebuje nic vysvětlovat, je to napsané vedle v článku ... https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministri-eu-se-pokusi-odblokovat-jednani-o-cenovem-stropu-pro-plyn

Ten jste četl, bo jste na něj reagoval v diskuzi. I když u vás ani to "četl" možná nestačí.

Takže vaše oblíbená klasika, plácáte kraviny a pak se z toho snažíte vykroutit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.12.2022 21:14 Reaguje na Svatá Prostoto
Novák nepotřebuje nic vysvětlovat, on by to mohl vysvětlit vám. Vaše naschopnost pochopit i jednoduchou větu mi připadá dost děsivá, jak se s tím žije?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.12.2022 12:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Líp než s představou, že se plyn obchoduje na burze v Lipsku, jak tu nějaký vymaštěnec Hanzl tvrdil:-))).
Odpovědět
sv

sv

13.12.2022 21:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
O tom jak dopadá ta "národní regulace" si můžeš počíst tady: https://www.forum24.cz/madarske-fiasko-narust-cen-pohonnych-hmot-neni-zdaleka-nejvetsim-problemem/
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.12.2022 06:50 Reaguje na sv
Forum 24 je nejprofláknutější probruselský web v ČR.
To už je lepší číst Mein Kampf.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2022 10:14 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vaše kobliha naopak vám už zablokovala všechny informační kanály a vy se už jen motáte jak vítr v kufru mezi dezolátními eaby a konspiračními cypovinami. Amen...
Odpovědět
sv

sv

14.12.2022 19:49 Reaguje na Miroslav Vinkler
To, že ti fakta nejdou pod čumák, profláknutý vinklere, nic nemění na tom, že toto kvalitní a objektivní médium žádnou průlomovou reportáž neudělalo. O tom, že se orbánovský totalitně regulační a na dotacích z EU závislý ráj hroutí jako domeček z karet si totiž cvirlikají vrabci na střeše už od léta, a to včetně vrabců z burešpress. https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/inflace-potraviny-drahota-vanoce-madarsko-polsko.A221208_173620_ekonomika_ven
https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/madarsko-inflace-paliva-benzin-zdrazovani.A221208_100431_eko-zahranicni_akp
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.12.2022 09:05 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ilonu Švihlíkovou jsem vám tu už hodnotil, velmi doporučuji si od ní něco přečíst. Je to komunistka a typický dezolát, to je emocionální stav, ne rozumový - realistický.
Vystoupení z EU by pro nás znamenalo nejhoší propad ekonomiky v historii, protože by nás opustily nadnárodní firmy, které zemi živí. Nejsme žádnou kolonií, všechny velké firmy jsou akciovky a zím mají mezinárodní vlastnictví úplně stejné, jak je běžné na celém světě.
Pozná se to taky podle toho, že si můžeme zvolit do vedení země naprosto dezolátní jedince kolaborující s nepřítelem a v EU nikdo neřekne ani ťok. To by se v kolonii stát nemohlo.
Odpovědět
ZK

Zan K.

18.12.2022 11:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Perfektní zmnalosti tohohle pána. Ona paní zřejmě byla komunistkou už ve svejch 12 letech, na rozdíl od spousty starších komunistů, co dnes zastávaly či zastávají klíčové funkce ve státě.
Odpovědět
sv

sv

13.12.2022 21:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
Kvůli burešově podržtaškování Leyenové žádný "extrémní politický tlak" vyvíjet nebylo třeba, vinkler. Ten podepisoval všechno jak na běžícím páse, jen když mu to zajistilo další penězovod. Mimochodem vinkler, víš kdo jsou největší odpůrci globalizace ... pozor ať to s tebou nesekne.... no ti proklínaní ekomagoři. Takže vnes trochu uvažování do toho svého vypisování, jinak ti bude pořád vycházet, že opravdu nikoli přední český ekonom ale přední levičácký vyžranec švihlíková je vlastně tajnou agentkou von der Leyenové.
Ovšem narovinu, vinkler, bláboly švihlíkové o ekonomii je možno brát vážně asi tak jako kellerovy bláboly o sociologii. Ten taky prosazoval samozásobitelné komuny. S těma dvěma zjevama bychom tady měli čučche natotata. To si ale vinkler díky nedostatku uvažování neuvědomuje .. nebo že by si to uvědomoval a pod stromeček si přeje motyčku .. jako jeho vzory rudí khmérové.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.12.2022 06:52 Reaguje na sv
Kellerovi byste s těmito názory nebyl s to ani zavázat tkaničky u bot. Jeden z mála sociologů na top úrovni v ČR.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2022 10:22 Reaguje na Miroslav Vinkler
Kellner byl vždy extrémní levičák, napůl komunista a propagátor zcela nesmyslných postupů, které už dávno prokázaly, že nefungují.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.12.2022 14:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Keller vs Kellner ... vy máte zase dost:-)))
Odpovědět
sv

sv

14.12.2022 20:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
No předpokládám, že vylízanec keller mně na zavazování tkaniček nepotřebuje. To ty zvládneš s přehledem a dokonce s nadšením. Podržtaškovat širokému spektru zjevů je zřejmě tvůj největší koníček, vinkler. Začínaš s prolhanými neumětely typu švihlíkové a kellera, pokračuješ přes softtotalitáře, ekonomické diletanty a zloděje ala bureš či orbán a končíš u masových vrahů typu covidový strašpytel puťka.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

12.12.2022 18:22
Zubí se hezky.
Ale co dál ?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

12.12.2022 22:00
Vyžaduje jediné - konec současné EU/Bruseli !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.12.2022 09:33 Reaguje na smějící se bestie
Nic horšího by nás v současné době postihnout nemohlo, kromě jaderného napadení z Kremlu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.12.2022 08:26
"EU začala nahrazovat ruská fosilní paliva ropou a plynem z jiných zemí, jako je Norsko, Spojené státy nebo Ázerbájdžán, dohodla se na úsporách plynu a výrazně zvýšila kapacitu solárních či větrných elektráren."

Já tedy nechci být na soudružku předsedkyni nějak joo hnusnej, ale to je zase blábol. Změna dodavatelů je samozřejmě ok, byť se jedná o poznanou nutnost. Navíc na tom EK/EU má prd zásluhu, jednotlivé státy prostě plyn shání kde se dá samy.

Dohadovat se na úsporách plynu je při dnešních cenách fakt hrozně smysluplné ... když je plyn drahý jak kráva a prakticky úplně každý šetří jak se dá sám od sebe. Na to kua min soukromé firmy a občané nepotřebují žádnou EU, stačí poslední dobou již obligátní dopis o zvýšení záloh.

A to výrazné zvýšení kapacity FVE+VE nám bude v případě plynu dost prd platné, bo jak se denně například zde ... https://app.electricitymaps.com/zone/PT ... prakticky v celé střední a východní Evropě tyto zdroje dávají okolo 10 %, 15 % když se fakt daří. A ne, nebude to lepší a lepší. Prostě svítit bude vždy málo a s tím větrem to taky nebude zjevně min v uvedeném regionu žádná sláva, plus to bude vždy hra na náhodu. Takže jak nic proti budovní nových FVE+VE, tak ty min od listopadu do března žádným reálným řešením nejsou a nebudou. Sorry, jako.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.12.2022 09:18 Reaguje na Svatá Prostoto
Spotřeba plynu (i všeho ostatního) je dána do značné míry cenou, jenže EU je dost bohatá a dost lidí i firem to má na háku a omezovat se nemíní. Tím tu cenu zase vyhání nahoru pro ty ostatní. Právě na ně jde ten apel.
Výkon OZE je dán dimenzováním. Pokud bude 10 - 15% ze 100, bude k dispozici množství elektřiny poloviční, než když bude výkon v píku 200.
Taky větší instalovaný výkon OZE dává více, když průměrně fučí a svítí, takže není nutno pálit tolik plynu a může se šetřit na dobu, kdy nesvítí a nefučí. Energetici to mají spočítané dobře, nebojte se, jenom pro naše ropáčky to je mimo možnosti koblihy.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.12.2022 10:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Původně jsem si chtěl pustit skvělou grotesku Ch. Chaplina "Zlatá horečka " .
Pak jsem si ale přečetl váš příspěvek - a je to lepší !!!
Doufám, že smát se přestanu až navečer ,kdy mě čeká fotbal
na MS v Kataru.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.12.2022 12:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Lidí co to mají na háku moc není, i když třeba vy jste takový gróf, že jo:-).
Firmy to nemají na háku nikdy, firma, která má na háku nákladu dlouho nebude, firma, která zvýšené náklady nebude adekvátně promítat do cen také ne, a firma, které v důsledku těch zvýšených cen klesne odbyt to bude mít kua těžké.

Nevím, co je nad možnost vaší koblihy ... bo reálný ropák jste jak vyšitý:-) ... ale čím více budete mít elektřiny z OZE, tím větší musíte mít kapacitu záložních zdrojů. Jedno jakých. Které samozřejmě musíte zaplatit. Takže místo jednoho stabilního zdroje, který vám dodává tu elektřinu téměř furt, budete mít jednak kapacitu OZE, jednak kapacitu zálohy.

Teď je poledne a v Říši je celkem jako u nás, tedy jasno ... a i teď jim VE+FVE dávají jen 15% (a to je v tomto období docela úspěch) ... takže bych to vaše dimenzování OZE chtěl vidět, a ty zálohy taky. Ale rozhodně bych to nechtěl platit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.12.2022 12:39 Reaguje na Svatá Prostoto
Firma je široký pojem, sklárna bude mít v plynu třeba 60% nákladů, pro projekční kancelář nebo stavební firmu to bude 5%, dost firem i soukromníků plyn nepoužívá vůbec. Horší je to s elektřinou, ale firmy, které mají vysokou přidanou hodnotou, se netrápí vůbec.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.12.2022 12:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Trápí se lautr všichni, protože ceny energií se vám promítají komplet do všeho ... vy jste fakt marnej.
Takže vám nestoupají jen náklady na plyn/elektřinu, ale zprostředkovaně i většina ostatních nákladů.

A to vše za situace, kdy zbytek světa je na tom z pohledu růstu nákladů na energie výrazně lépe a tedy je výrazně konkurenceschopnější.

Kua, to by dal i malej Kája Mařík, tohle to!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.12.2022 14:38 Reaguje na Svatá Prostoto
To se jmenuje inflace, jede na celém světě a zkuste vymudrovat, proč se u nás rozjela dávno před plynovou i Ukrajinskou válkou.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

13.12.2022 17:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Víte, jak lze legálně okrást obyvatelstvo o veškeré majetky, movité i nemovité, aniž by si všimli, že jsou okrádáni?
Většina studentů na tuto otázku poprvé nikdy nedovede odpovědět.
Odpověď je přitom jednoduchá:
Legálně lze obyvatelstvo okrást pomocí inflace, kterou rozpoutáte rozhazováním peněz pod nějakou záminkou, v době nějaké krize. Potom stačí jenom inflaci nechat běžet a dívat se.
Neochota současných vlád zakročit proti inflaci v Evropě je součástí bouracího kladiva.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.12.2022 21:08 Reaguje na Slavomil Vinkler
To jsou samozřejmě cypoviny z konspiračních teorii které předpokládají, že jedinec nezná ani úplné základy ekonomie.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.12.2022 12:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Cywe, to jste zase napsal moudro. Akorát že opět zcela mimo mísu. Řeč je o tom, jaký má dopad růst cen plynu a elektrické energie do hospodaření podnikatelského sektoru, zejména v situaci, kdy jinde ve světě jsou ceny obou komodit výrazně nižší.

Mudrovat nic nemusím, není totiž co, protože se rozjela samozřejmě nejen u nás ... https://www.usinflationcalculator.com/inflation/current-inflation-rates/
Odpovědět
sax

sax

13.12.2022 16:18 Reaguje na Svatá Prostoto
No pokud začnou stavět větrníky na moři (https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C4%9Btrn%C3%A9_turb%C3%ADny_na_mo%C5%99i), což už se plánovalo dávno, tak tam je výroba celkem stabilní a výhodná - https://www.kearney.com/energy/article/-/insights/offshore-wind-the-new-gold-rush. Takže bych zas takový pesimista nebyl. Zvláště pokud by to vyřadilo plyn z uzávěrové ceny eletřiny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.12.2022 21:10 Reaguje na sax
Počítejte s tím, že místní ropáčci vás zdupou jak potkana, jsou stále agresivnější.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.12.2022 08:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Ropák č. 1. jste tu vy. Létáte po světě, jezdíte
spalovákem, topíte plynem a svítíte elektřinou z
uhelek. Kritizujete ostatní a sám jste příkladem
ropáka, který plýtvá, kde může a má plnou pusu
ekologie a OZE. Dnes se koukám z okna na hezky
zasněženou fotovoltaiku na sousedově střeše a na
dva větrníky, jak se ne a ne roztočit. Nebýt
jádra a fosilu, tak si OZE můžete narvat víte kam!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2022 10:18 Reaguje na Břetislav Machaček
Ropáček končí na nepopiratelném faktu, že v noci slunko nesvítí. Tohle je pro koblihu limitní bariéra, dostat se o krok dál by bylo překroční vlastního stínu, což nejde, to chápou všichni.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.12.2022 12:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Všichni hlavně chápou, že když už se bavit o ropácích, tak podle toho, jak se člověk ve vztahu k životnímu prostředí a přírodě obecně reálně chová ... a ne jak o tom má jen plnou hubu keců.

A z toho hlediska na tom nejste rozhodně líp než většina z těch, které si tu furt berete do huby.

Ale vy to takhle máte celý život a ve všem, že jo:-)?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2022 11:52 Reaguje na Svatá Prostoto
Žiju celá život celkem dost úsporně, dnes jsem vrazil (nejen já) asi 800 taléřků do fve a dalších 200 za kondenzační kotel.
To se ropáčkovi přihodit nemůže.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.12.2022 16:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Jo až teď? A proč ne dřív? Já myslel že vám jde vo to klima, ne že vás k tomu dožene až drahota:-))).

Takže jo, na životní prostředí tak nějak dlabete, hlavně když by vás to něco stálo, ale když vám jde vo prachy, to jste eko jak sfiňa ... hlavně když cejtíte nějakou tu dotaci, co:-)))?

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2022 13:03 Reaguje na Svatá Prostoto
Nebyla dřív politická vůle.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

14.12.2022 09:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Čím jsou asi tak namazaná ložiska v tom větrníku?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2022 10:19 Reaguje na Milan Dostál
Asi tak miliónem barelů ropy, které svojí prací ušetří.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.12.2022 12:59 Reaguje na sax
Na moři to má svoje pro a proti. Např. ...

https://www.americangeosciences.org/critical-issues/faq/what-are-advantages-and-disadvantages-offshore-wind-farms

https://www.rechargenews.com/wind/five-big-problems-for-offshore-wind-angry-birds-grumpy-neighbours-and-more/2-1-870639

To samozřejmě není důvod pro to je šmahem odmítnout, ale současně je to důvod mít na paměti, že všeho moc škodí.
Odpovědět
ZK

Zan K.

18.12.2022 11:38 Reaguje na sax
Každýmu musá přece bejt jasný, že větrníky na moři je zase jen schizárna výhodná pro kšeftaře. Příroda jem při první příležitosti poničí - a budou další kšefty. Ti mazanější si raděj budují ony přílivové elektrárny či zpracují energii vln. Je to mnohem bezpečnější. A trvalejší.
Odpovědět
KN

Kristýna Novotná

8.4.2023 06:15
Já teda nebudu podnikat žádné kroky, jen budu čekat, až se trh uklidní. Bylo to tak vždycky, tak věřím tomu, že se i teď ceny srovnají. Pořád se prostě musí něco dít. Je to jen utvrzení v tom, že musí být člověk co nejvíce soběstačný. Máme velkou zahrádku, takže vypěstujeme hodně vlastní zeleniny, na stromech nám roste ovoce, na střeše máme fotovoltaiku, topíme dřevem v akumulačních kamnech Norsk Kleber https://www.flamen.cz/product-brands/norsk-kleber/ , která jsou maximálně výhřevná, takže tu máme pořád teplo a za zlomek ceny.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist