https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/von-der-leyenova-spoleha-na-ceske-predsednictvi-napriklad-u-energetiky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Von der Leyenová spoléhá na české předsednictví například u energetiky

1.7.2022 18:13 | LITOMYŠL (ČTK)
Komise podle von der Leyenové spoléhá na české předsednictví, že posune jednání o balíčku Repower EU a prosazení příslušného nařízení
Komise podle von der Leyenové spoléhá na české předsednictví, že posune jednání o balíčku Repower EU a prosazení příslušného nařízení
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová spoléhá na to, že české předsednictví v Radě EU posune řadu věcí dopředu. Po dnešním společném zasedání komise s českou vládou v Litomyšli zmínila například energetický program Repower EU, který otevírá cestu ke společným nákupům plynu a dobudování energetické soustavy. Komise a české předsednictví se podle ní zaměří i na plány na nejbližší dobu pro případ omezení dodávek z Ruska. Zahrnovat mají omezení spotřeby i solidární sdílení surovin.
reklama

 

Von der Leyenová ocenila, že českému premiérovi Petru Fialovi (ODS) leží Evropa na srdci, což se projevilo mimo jiné tím, že jednu z prvních cest po jmenování směřoval do bruselských institucí EU. Český kabinet podle ní pracuje pro Evropu. V souvislosti s prioritami a mottem dnes začínajícího českého předsednictví "Evropa jako úkol", které zní v angličtině "Europe as a task: rethink, rebuild, repower", pak uvedla, že často souzní s plány komise.

Komise podle von der Leyenové spoléhá na české předsednictví, že posune jednání o balíčku Repower EU a prosazení příslušného nařízení. "Energetická bezpečnost je důležitá pro vás (Česko) i celou Evropu," konstatovala. Důležité je podle ní od Ruska přejít k dalším důvěryhodnějším dodavatelům, pracovat na úsporách v energetice, ale také investovat do obnovitelné energie.

Komise navrhla v polovině května využít na podporu ukončení závislosti na Rusku balík až 300 miliard eur (7,4 bilionu korun), které by do konce desetiletí měly kromě investic do obnovitelných zdrojů sloužit například k přizpůsobení infrastruktury dodávkám zemního plynu či LNG z nových zdrojů.

Unijní země podle von der Leyenové musí držet pospolu a připravit také nouzové scénáře. "Musíme mít jasné plány, jak se omezit, pokud to bude potřeba. Dalším tématem je i evropská solidarita," uvedla. Plány podle ní budou počítat s tím, jak sdílet plyn. "Střednědobě a dlouhodobě jsou pak cestou ke zbavení se závislosti na Rusku investice do obnovitelných zdrojů," dodala šéfka EK.

České předsednictví se podle ní musí soustředit také na jednání o klimatickém balíčku Fit for 55 či na program, který směřuje k přebudování ekonomiky po covidové pandemii. Jako další témata pro české předsednictví zmínila také Pakt stability a růstu či digitalizaci.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.7.2022 18:59
K té fotce bych připojil nápis "Zemský škůdce". Podíváme-li se na životní dráhu tohoto jedince, potom zjistíme, že k úspěchu ve veřejné funkci nevede ani IQ, ani odbornost či pracovitost , o tvůrčí kreativitě nemluvě. K vypuštění Uršuly na nejvyšší politický orbit vedla klanová soudržnost německých elit a podpora parazitické bruselské byrokracie pro neschopného jedince .

Ale abych nebyl pouze osobní , dnes vyšel krásný článek ve Wall Street Journal .

Za energetickou krizi, ani za rapidní inflaci ve své podstatě nemůže pandemie či Putin a jeho únorová invaze na Ukrajinu. Může si za ně Západ sám. V komentáři listu Wall Street Journal to píše člen jeho redakční rady Joseph Sternberg.

Sternberg se ohlíží za setkáním lídrů zemí skupiny G7. Jeho klíčoví aktéři se prý jen snaží zmíněné stěžejní problémy dneška pasivně „vysedět“. Zřejmě proto, že by jinak museli připustit fatální chyby své vlastní nebo svých předchůdců.
Putinova invaze na Ukrajinu podle Sternberga plně obnažila, jak nebezpečná je závislost Západu na energiích a dalších zdrojích a surovinách z Ruska a dalších autokracií.

„Několik desetiletí naplňování zelené agendy v demokratických zemích přidusilo produkci spolehlivé fosilní energie, takže Západ se musí v rostoucí míře spoléhat na nespolehlivé zelené zdroje.“

Obnovitelné zdroje jsou sice v závěrečném komuniké se summitu G7 „povinně“ zmíněny, avšak i tak je zřejmé, že ony západní svět z energetické krize nevyvedou.

Autor dále uvedl, že globální emise oxidu uhličitého nijak významně neklesnou, i kdyby se sama EU stala uhlíkově zcela neutrální – za cenu jejích obrovských ekonomických ztrát, a tudíž za cenu vzestupu Ruska, Číny a dalších autokracií.

K roztočení rapidní inflace, jíž Západ čelí, vedlo pumpování miliard a bilionů nekrytých peněz, které během pandemie podnikly centrální banky a vlády Západu. Přestaly s ním vlastně teprve nyní. Pozdě. Inflační zkáza už podle Sternberga probíhá. A zabíjí obchod i investice.

Ten chlapík napsal naprostou pravdu, teď aby prosákla i do šedé kůry mozkové i lidí v ČR, třeba pana Hanzla a dalších fanatických přivrženců zelených zítřků.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.7.2022 19:17 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jj, vodní pára je 10.000 krát silnější skleníkáč než kysličník, a nad těmi rozpálenými soustrovími nahřátá je podstatně účinnější. Ale to necháme plavat, že?-/
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

2.7.2022 09:57 Reaguje na Karel Zvářal
Proč vypouštíte takové kraviny!?
Odpovědět
kk

karel krasensky

1.7.2022 20:37
Tak tenhle článek je skutečně pro otrlé nebo natvrdlé.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.7.2022 20:40 Reaguje na karel krasensky
Proč? Budeme jímat bioplyn a sdílet ho.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

2.7.2022 10:01
"Europe as a task: rethink, rebuild, repower"

No, uvidíme za půl roku! Která hlava to povede?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist