https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/votice-planuji-upravy-potoka-pilar-kvuli-zadrzovani-vody-v-krajine?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Votice plánují úpravy potoka Pilař kvůli zadržování vody v krajině

28.6.2021 01:29 | VOTICE (ČTK)
V budoucnu by měl potok téct po povrchu a na jeho březích vznikne odpočinková zóna. Ilustrační foto
V budoucnu by měl potok téct po povrchu a na jeho březích vznikne odpočinková zóna. Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Votice na Benešovsku plánují úpravy potoka Pilař, které povedou k zadržování vody v krajině. Potok je nyní sveden do potrubí a voda rychle odtéká pryč. V budoucnu by měl potok téct po povrchu a na jeho březích vznikne odpočinková zóna, informoval ČTK Jan Vachtl z votické radnice.
reklama

 

Podle místostarostky Jaroslavy Pokorné (Nestraníci) je nyní potok regulován v úseku z města téměř až k rybníku. "To má samozřejmě z dnešního úhlu pohledu významná negativa, voda odtéká rychleji, prohlubuje se tak eroze půdy, voda nezůstává v krajině a nemůže ji ani řádně ochlazovat," uvedla Pokorná.

Oblast kolem Pilaře, kde město vlastní většinu pozemků, je podle místostarostky navíc celkově neutěšená. Město ji chce zvelebit a vytvořit místo vhodné k vycházkám. "Potok by tak nově vedl klasicky po povrchu, což by mělo protipovodňový efekt a efekt zadržení vody v krajině. Vedlejším, spíše vizuálním efektem by byla hezká nová odpočinková a vycházková zóna, protože podél potoka se předpokládá vytvořit i pěšinu na procházky," dodala Pokorná.

Kolik peněz si projekt vyžádá, zatím není jasné. Město teprve žádá o dotaci na zpracování projektové dokumentace.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

28.6.2021 07:14
Škoda, že ČTK nikdy nepřinese uchopitelný a něco říkající článek.... po přečtení zůstává vždy hromada otazníků....

Z toho co se tu píše je klidně možné, že povede potok po povrchu narovnaný a v "betonovém žlabu".... což není o nic moc lepší než když je zatrubněný....

Jinými slovy... po přečtení článku se nedá vůbec zhodnotit, jestli se tu jedná o opravdovou pozitivní změnu, nebo jestli jde jen o pokrytectví a dohazování kšeftů na "rádoby nápravu krajiny".

Vypovídající hodnota 0....
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.6.2021 10:01 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Trochu mi to připomíná dobu minulou, kdy se halasně oznamovalo, kolik se proinvestovalo peněz, ale nikdo neřekl, že se sice začalo několik nových velkých akcí, ale zároveň se pozastavilo dokončení akcí rozpracovaných, takže jejich dodělávka se protáhla na několikanásobek původně plánované doby a zároveň jejich dokončení stálo mnohem více peněz. Názorným příkladem je u Ostravy takzvaný CUC, neboli Hrabyňský památník. Původní cena měla být 4 milióny korun a měl být vytvořen prací ostravského lidu. Nakonec stál těch miliónů 96 a finišovalo se před otevřením tak, že tam v pracovní dny sváželi pracovat lidi z fabrik, aby se otevření stihlo k výročí ostravké operace.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist