https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vrazne-chysta-oslavy-200-let-sveho-slavneho-rodaka-zakladatele-genetiky-gregora-johanna-mendela?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vražné chystá oslavy 200 let od narození slavného rodáka, zakladatele genetiky, Gregora Johanna Mendela

18.4.2022 00:50 | VRAŽNÉ (ČTK)
Expozice nechce ukázat Mendela jenom jako genetika. "To je samozřejmě úplně to největší, jak je Mendel prezentován. Ale on se věnoval spoustě jiných věcí, byl to meteorolog, byl to včelař. Chceme ukázat návštěvníkům a dětem i tyhle jeho stránky," řekla starostka obce.
Expozice nechce ukázat Mendela jenom jako genetika. "To je samozřejmě úplně to největší, jak je Mendel prezentován. Ale on se věnoval spoustě jiných věcí, byl to meteorolog, byl to včelař. Chceme ukázat návštěvníkům a dětem i tyhle jeho stránky," řekla starostka obce.
Licence | Volné dílo (public domain)
Obec Vražné na Novojičínsku chystá oslavy letošních 200 let od narození svého slavného rodáka, zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela. Chce například vystavit rekonstruovanou křtitelnici, z níž byl Mendel pravděpodobně pokřtěn, a v blízkosti jeho rodného statku v místní části Hynčice vysadit 200 hrušní. Připravuje i obnovu expozice o Mendelovi, bude ale hotova zřejmě až příští rok a obec na to shání peníze, řekla starostka Vražného Gabriela Grzegorzová (Vražné - obec 21. století).
reklama

 
Současná expozice v Mendelově rodném domě je z roku 2007. "Jsou to panely s texty, s fotkami, jsou tam odkazy na všechna místa, kde Mendel působil, jsou tam dokumenty, které vytvořil. Ale když se podívám na dnešní dobu a dnešní generaci, která vyžaduje něco jiného, tak pro ně není zajímavá. A my chceme zacílit hlavně na mladší generaci," řekla starostka.

Připravovaná expozice má být podle ní interaktivní a hravá. "Budou tam interaktivní panely, bude tam stroj genetiky, se kterým si budou moci hrát, bude tam i badatelna, uvidí tam pod mikroskopem, jak Mendel mohl pozorovat ve své době a zkoumat různé věci," řekla Grzegorzová.

Expozice nechce ukázat Mendela jenom jako genetika. "To je samozřejmě úplně to největší, jak je Mendel prezentován. Ale on se věnoval spoustě jiných věcí, byl to meteorolog, byl to včelař. Chceme ukázat návštěvníkům a dětem i tyhle jeho stránky," řekla starostka.

Náklady na vybudování nové expozice se odhadují na 22 milionů korun, které obec ve svém rozpočtu nemá. Nyní proto shání peníze. O pomoc s financováním žádá i vládu.

Náměstek moravskoslezského hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL) řekl, že s financováním oslav pomůže obci i kraj, který podpořil rekonstrukci křtitelnice, opravu přístupového schodiště a také projektovou dokumentaci nové expozice. "V červnu budeme na zastupitelstvu schvalovat další milion na doprovodné aktivity. Celková částka dosahuje dvou milionů korun," řekl Curylo.

Generální ředitel Národního zemědělského muzea Zdeněk Novák řekl, že muzeum si Mendelovo výročí připomene řadou aktivit. Těžiště oslav bude v Praze, kde bude v červnu otevřena velká výstava Nekonečný příběh. "Chceme tam ukázat, že jeho objevy jsou stále motorem programu, který ministerstvo zemědělství udržuje a podporuje všechny výzkumné plemenářské šlechtitelské stanice, kde probíhá udržovací šlechtění třeba starokladrubských koní v Kladrubech nad Labem nebo novošlechtění nových odrůd pšenice nebo jablek v Holovousích," řekl Novák.

Gregor Johann Mendel se narodil ve slezských Hynčicích, dnešní místní části Vražného, 22. července 1822. Do dějin se zapsal jako zakladatel nauky o dědičnosti. Své pokusy s křížením hlavně hrachu shrnul do tří základních zákonů, které se staly základem moderní genetiky. Mendel se zabýval také křížením včel a meteorologií, byl opatem kláštera ve Starém Brně. Zemřel 6. ledna 1884.

Starostka řekla, že pro obec je náročné i samotné provozování Mendelova rodného domu. Venkovská usedlost z 18. století byla po rekonstrukci za 30 milionů korun otevřena v roce 2007, Vražné ji dostalo před čtyřmi lety darem od Mendelovy nadace. Nyní obci slouží částečně jako kulturní dům, konají se v něm i svatby. Gerzegorzová řekla, že loni tam obec zkoušela pořádat i dětské tábory, v jedné části plánuje ubytování a domlouvá se s kavárnou z Nového Jičína, aby tam udělala svou pobočku. Důležité je také napojení na síť cyklostezek.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.4.2022 10:47
Myslím, že na jsme na tohoto velikána světového formátu málo pyšní, resp. moc se o něm mezi lidem neví. Zato jméno nositele zlomeného malíčku vyhrknou mládežníci hned... ale nějaká genetika?? Přitom je to suprovní obor s obrovským potenciálem pro budoucnost, zejména v zemědělství.

Na jeho počest by každá obec měla vysadit 200 hrušní (či jiných užitečných stromů).
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

19.4.2022 06:28 Reaguje na Karel Zvářal
Kájo, pokud tady bude dalších deset let Prezident STBák nebo generál, tak to stejně půjde s republikou a národem do kopru, stejně jako se zlodějem propisek a Ruským švábem. Stát - ryba smrdí od hlavy.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

19.4.2022 10:43 Reaguje na Zdenek Wenzel
Myslíte si, že jsme nějaký suverénní stát? Prezident v našem pojetí je pouze kladeč věnců a občasný prudič, ale to je tak všechno. O tom, co se bude v této republice dít, si již dávno a dávno nerozhodujeme sami.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

19.4.2022 11:19 Reaguje na pavel peregrin
Ale že to nikomu nedocvakne, že nám zase někdo - kdo to tady řídí - podsune dvě možnosti volby. Jedna je špatná a druhá horší. To už docvaklo i Rychetskému, jakou udělal chybu, že připustil přímou volbu prezidenta.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

19.4.2022 10:49 Reaguje na Karel Zvářal
To se netýká pouze Mendela. Zkuste se mladých zeptat na prof. Rašku, prof. Holého- světoví velikáni, ale sázím, že z deseti odpoví jeden.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist