https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyhynuti-megalodona-mohlo-souviset-se-souperenim-se-zralokem-bilym-tvrdi-studie?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vyhynutí megalodona mohlo souviset se soupeřením se žralokem bílým, tvrdí studie

11.6.2022 01:49 | LONDÝN (ČTK)
Zub megalodona v porovnání se zuby žraloka bílého.
Zub megalodona v porovnání se zuby žraloka bílého.
Foto | Brocken Inaglory/Kalan/Parzi / Wikimedia Commons
Prehistorický boj o potravu možná před třemi miliony let přispěl k vyhynutí obřího žraloka megalodona. Výzkum fosilních zubů tohoto oceánského obra naznačuje, že o jídlo musel soupeřit s velkým bílým žralokem. Uvádí to studie, o které informoval server BBC News.
reklama

 

Kromě boje o snižující se populace velryb mohly ve vyhynutí megalodona sehrát roli i jiné faktory. Vyhynutí největšího žraloka, který kdy žil, je pro vědce dlouhodobě záhadou. Navrhli mnoho možných příčin, včetně ztráty životního prostředí, úbytku kořisti a environmentálních tlaků, například změny mořské hladiny.

V nejnovější studii vědci analyzovali izotopy zinku v zubech žijících i vyhynulých žraloků, aby pochopili stravu dávno vyhynulého predátora.

Chemické stopy v zubech žijících žraloků a 13 fosilních zubech podle nich naznačují, že velký bílý žralok a megalodon měli kdysi podobné postavení v potravním řetězci a mohli soupeřit o stejnou potravu, včetně velryb, delfínů a sviňuch. Studie publikovaná v odborném časopise Nature Communications také podporuje myšlenku, že predátor nemusí být největší, aby nakonec ovládl ekosystém.

"Je to další střípek do skládačky důkazů, že v době, kdy ještě žili, probíhala v oceánech soutěž o vodní zdroje potravy mezi dnešním velkým bílým žralokem a megalodonem," uvedl Thomas Tutken z německé Univerzity Johannese Gutenberga v Mohuči, který studii vedl.

K vyřešení záhady, co se stalo s megalodonem, je ale zapotřebí další práce, uvedla Catalina Pimientová z univerzity ve velšském Swansea. Podle vědkyně bylo vymírání tohoto druhu v posledním desetiletí zkoumáno z mnoha různých úhlů a jiné studie naznačují více faktorů. "Záhadou zůstává, čím se megalodon živil a do jaké míry soupeřil s ostatními žraloky," dodala.

Megalodon, v překladu velký zub, se pohyboval v oceánech přibližně před 22 miliony let až do doby před třemi miliony let. Byl třikrát větší než velký bílý žralok, mohl dorůstat délky až 18 metrů a vážit až 60 tun.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

11.6.2022 07:50
Těch teorií je hodně, ale v každém případě to byl děsivý predátor.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.6.2022 08:41 Reaguje na pavel peregrin
Mě neděsil, stejně jako mě neděsí Carcharodon.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist