https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vymreni-veslonosa-cinskeho-a-jesetera-jihocinskeho-rozpoutalo-v-cine-debatu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vymření veslonosa čínského a jesetera jihočínského rozpoutalo v Číně debatu o lepší ochraně přírody

23.7.2022 02:51 | PEKING (ČTK)
Kvůli své obrovské hmotnosti byl veslonos žádaným cílem rybářů a oblíbeným pokrmem mezi lidmi, nechyběl ani na jídelníčku starověkých čínských císařů. Ve druhé polovině 20. století došlo v důsledku nadměrného lovu k drastickému poklesu populace veslonosů.
Kvůli své obrovské hmotnosti byl veslonos žádaným cílem rybářů a oblíbeným pokrmem mezi lidmi, nechyběl ani na jídelníčku starověkých čínských císařů. Ve druhé polovině 20. století došlo v důsledku nadměrného lovu k drastickému poklesu populace veslonosů.
Foto | จุฑาปกรณ์ ประกอบมี / Wikimeda Commons
Vymření veslonosa čínského a jesetera jihočínského, jež vyhlásil Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN), rozpoutalo na čínských sociálních sítích příval komentářů vyzývajících k důslednější ochraně životního prostředí. Uvedla to agentura Reuters.
reklama

 

Z nejnovějšího seznamu ohrožených druhů, který IUCN zveřejnil na svých internetových stránkách ve čtvrtek, vyplývá, že ze všech zbývajících 26 druhů jeseterů na světě je jich nyní ohroženo vyhynutím 100 procent. V roce 2009 to bylo 85 procent druhů.

"Hodnocení vychází z nových výpočtů, které ukazují, že úbytek jeseterů za poslední tři generace je strmější, než se dříve předpokládalo," uvedla ochranářská skupina a dodala, že přehodnocení potvrdilo také vyhynutí veslonosa čínského.

Jak veslonos čínský, tak jeseter jihočínský patřili k běžným druhům v povodí řeky Jang-c'-ťiang, neboli Modré řeky. Třetí nejdelší řeka světa byla narušena nejen intenzivní lodní dopravou, ale i nadměrným rybolovem a znečištěním vody.

Veslonos čínský byl jedním z největších druhů sladkovodních ryb na světě a mohl dorůstat délky až sedm metrů. Mezinárodní svaz ochrany přírody ho poprvé prohlásil za "kriticky ohroženého" v roce 1996. Na začátku roku 2020 však studie, která vyšla v odborném časopise Science of the Total Environment, dospěla k závěru, že tento druh vyhynul, především kvůli nadměrnému rybolovu a výstavbě přehrad na řece, informoval web National Geographic.

Kvůli své obrovské hmotnosti byl veslonos žádaným cílem rybářů a oblíbeným pokrmem mezi lidmi, nechyběl ani na jídelníčku starověkých čínských císařů. Ve druhé polovině 20. století došlo v důsledku nadměrného lovu k drastickému poklesu populace veslonosů. V 70. letech 20. století se podle National Geographic ročně ulovilo v průměru 25 tun této ryby.

Také jeseter jihočínský se řadil k velkým rybám, mohl dorůst až do délky osmi metrů, ale byl velmi citlivý na zvýšený hluk na řece. Jeho maso bylo v Číně považováno za delikatesu a vyhledáván byl také kvůli kaviáru.

V Číně momentálně sice probíhá program chovu jeseterů, avšak nedaří se je udržet ve volné přírodě. V roce 2021 Čína zavedla zákaz rybolovu v některých částech Modré řeky kvůli ničivému dopadu na místní ekosystém.

"Všichni podpořte zákaz rybolovu v řece Jang-c'-ťiang a chraňte biotopy, které v řece ještě jsou," uvedl jeden z uživatelů sociální sítě Weibo, kde bylo dnes téma ochrany přírody jedním z nejdiskutovanějších.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

23.7.2022 14:27
Za to muže Babiš.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

23.7.2022 21:20 Reaguje na karel krasensky
Nakoupil moc roušek
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist