https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vypoustenim-berusek-se-lide-v-rime-snazi-zachranit-mistni-borovice?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vypouštěním berušek se lidé v Římě snaží zachránit místní borovice

2.10.2021 01:59 | ŘÍM (ČTK)
Foto | John Vincent / Unsplash
Vysoké borovice patří k nepřehlédnutelným prvkům římských ulic a náměstí. Stromy ale v posledních letech ohrožuje výskyt nového škůdce - puklice Toumeyella parvicornis. Ta pochází ze severní Ameriky a v italském prostředí nemá přirozeného predátora. Podle římských občanských iniciativ ale proti hmyzu dobře funguje slunéčko sedmitečné. Členové iniciativ ho tak vypouštějí každý měsíc na zasažené borovice, napsala agentura EFE. V následujících měsících chtějí vyhodnotit, zda je jejich aktivita účinná.
reklama

 

Podle předsedy jednoho ze sdružení Andrey de Rosy zkoušky v laboratoři ukázaly, že slunéčko sedmitečné pozřelo prakticky všechny puklice. "Je ale jasné, že venku působí celá řada vlivů, které účinnost berušek snižují," řekl de Rosa deníku Corriere della Sera.

První zkušební vypuštění berušek uspořádaly iniciativy ve dvou městských parcích v dubnu. Vypouštění brouků pořádají každý měsíc, a to i na více místech. Další takzvaný Cocinella Day je v plánu v pondělí.

Podle aktivistů by první výsledky měly být patrné v průběhu šesti nebo sedmi měsíců. Následovně chtějí vyhodnotit, zda je vypouštění berušek opravdu efektivní. Údaje pak chtějí iniciativy poskytnout městským a krajským úřadům. Věří, že se jím podaří prokázat, že nasazení slunéček sedmitečných proti škůdcům dobře funguje.

Úřady proti puklicím taktéž bojují a u napadených stromů používají chemické postřiky proti hmyzu. "Mnoho lidí tento přístup hájí, protože je nejrychlejší pro snížení stavu škůdců. Ale také vědí, že ho nelze použít plošně," tvrdí jedna z koordinátorek projektu vypouštění berušek Sandra Naggarová. Iniciativy tvrdí, že s úřady pravidelně o svých aktivitách komunikují.

Podle dřívějších údajů v Římě na veřejných prostranstvích roste 60 000 borovic a dalších 30 000 se jich nachází na soukromých pozemcích. Puklice Toumeyella parvicornis byla poprvé zaznamenána na italském území v roce 2014, do země zřejmě přicestovala s nákladem ze Severní Ameriky. V roce 2018 byl její výskyt zaznamenán v Římě. Hmyz se v hlavním městě začal intenzivně šířit v roce 2019.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist