https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyrobce-letadel-zlin-aircraft-dostal-od-cizp-pokutu-120.000-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výrobce letadel Zlin Aircraft dostal od ČIŽP pokutu 120.000 Kč

19.2.2020 00:13 | ZLÍN (ČTK)
Česká inspekce životního prostředí uložila pokutu 120.000 korun výrobci letadel ZLIN AIRCRAFT z Otrokovic na Zlínsku. Firma podle inspekce provozovala elektrickou vypalovací pec v lakovně bez povolení provozu, také neměnila dostatečně často filtry s aktivním uhlím sloužící k zachycování emisí.
Česká inspekce životního prostředí uložila pokutu 120.000 korun výrobci letadel ZLIN AIRCRAFT z Otrokovic na Zlínsku. Firma podle inspekce provozovala elektrickou vypalovací pec v lakovně bez povolení provozu, také neměnila dostatečně často filtry s aktivním uhlím sloužící k zachycování emisí.
Zdroj | ČIŽP
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila pokutu 120.000 korun výrobci letadel ZLIN AIRCRAFT z Otrokovic na Zlínsku. Firma podle inspekce provozovala elektrickou vypalovací pec v lakovně bez povolení provozu, také neměnila dostatečně často filtry s aktivním uhlím sloužící k zachycování emisí. Navíc v roce 2018 nedodržela každoroční interval pro jednorázové měření emisí celkového organického uhlíku. Podle inspekce tak porušila zákon na ochranu ovzduší. Včera to v tiskové zprávě sdělila mluvčí inspekce Alžběta Šírková. Vyjádření firmy se zjišťuje.
 

Inspektoři při kontrole v červnu 2019 zjistili, že lakovna používala elektrickou vypalovací pec bez příslušného povolení provozu. "V peci se vypalovaly výrobky, které byly nalakovány nátěrovými hmotami v lakovací a sušící kabině, která je vyjmenovaným stacionárním zdrojem znečišťování ovzduší. Tím pádem se zdrojem znečišťování ovzduší stala i elektrická pec jako součást technologického vybavení lakovny, kterou je možné provozovat jen na základě povolení provozu," uvedla Šírková.

ČIŽP také zjistila, že na dvou vzduchotechnických výstupech z pece do ovzduší nebyly změřeny emise celkového organického uhlí. Firma podle inspekce porušila dvě podmínky povolení provozu lakovny, když nedodržela počet předepsaných výměn aktivního uhlí v patronách, které jsou umístěné v lakovací a sušící kabině, a neudržovala požadovanou teplotu odpadní vzdušiny vedoucí do filtrů s náplní aktivního uhlí.

"V rámci kontroly jsme zjistili, že v lakovací a sušící kabině probíhá sušení při teplotách v rozmezí od 30 do 60 stupňů Celsia, přičemž požadovaná teplota je maximálně do 25 stupňů Celsia. Vyšší teploty způsobí, že uhlí do sebe nenasytí těkavé organické látky, které pak spolu s ním v podobě odpadní vzdušiny unikají do okolního ovzduší. Tím dochází k navýšení znečištění emisemi," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Brno Tomáš Augustin.

ZLIN AIRCRAFT vyrábí výcviková, akrobatická a víceúčelová letadla. Firma funguje od roku 2009 a navazuje na tradici Jana Antonína Bati, který založil společnost vyrábějící letadla stejnojmenné značky v roce 1934. Obrat firmy v roce 2018 činil přes 118 milionů korun, společnost zaměstnávala 122 lidí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist