https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vysla-kniha-o-klimatu-kterou-s-odborniky-sestavila-aktivistka-thunbergova?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vyšla kniha o klimatu, kterou s odborníky sestavila aktivistka Thunbergová

28.10.2022 01:40 | LONDÝN (ČTK)
Na pultech knihkupectví po celém světě se dnes objevila kniha The Climate Book, kterou ve spolupráci s vědci sestavila mladá švédská aktivistka za ochranu klimatu Greta Thunbergová. Podle agentury DPA je to "komplexní referenční dílo o klimatické krizi, (...) které by se mělo stát povinnou školní četbou".
reklama

 

Ničivé povodně, vlny veder a následné smrtonosné záplavy nebo lesní požáry. Realita posledních let je mnohdy dramatičtější než představy filmových tvůrců, píše v recenzi knihy DPA. Thunbergová na 500 stranách popisuje přírodní katastrofy a také se snaží hledat souvislosti mezi ničením přírody a vznikem pandemií nebo klimatickými změnami.

"Máme nepředstavitelně velkou příležitost žít v rozhodujícím okamžiku lidských dějin. Je načase, abychom tento příběh vyprávěli a možná i změnili jeho výsledek," cituje Thunbergovou německá tisková agentura. Autorská práva ke knize patří nadaci Grety Thunbergové a veškerý výtěžek z prodeje jde na dobročinné účely, uvedla mladá autorka na instagramu.

Na konci léta 2018 se tehdy patnáctiletá dívka posadila před stockholmský parlament, aby od švédských politiků požadovala důslednější ochranu klimatu. O rok později už byla světoznámou, setkávala se se státníky i stejně smýšlejícími celebritami a stala se symbolem boje proti klimatickým změnám. Po dvou letech, kdy budila pozornost, se teď stáhla do pozadí a prezentuje se odbornou knihou.

Výsledek její práce teď ale čelí stejné výzvě jako kterákoliv odborná literatura, píše DPA. Lidé z oboru si knihu se zájmem přečtou, širokou veřejnost ale o své přitažlivosti teprve musí přesvědčit.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pr

28.10.2022 09:27
No konečně, já myslel, že ta pomatená záškolačka už dostala rozum, ale mýlka, blbá je pořád.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

28.10.2022 09:49 Reaguje na
1*
Ale média jí mají za hvězdu.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

28.10.2022 09:50
Za každou katastrofu může nějaké božstvo. A to máte z toho, že se nemodlíte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.10.2022 14:51 Reaguje na Slavomil Vinkler
Právě že modlíme a to velmi intenzivně a prakticky všichni.
A ten Bůh se jmenuje KONZUM!!!!
Si představte, že dnes strojem času přicesuje středověký, normálně zbožný a bude hlásit co tu našel:
Lid je mírumilovný a extrémně až fanaticky zbožný, denně 8 hodin slouží bohu v různých zaměstnáních, denně navštěvuje chrámy konzumu, tady zvaných supermarkety, kde obětuje na oltář prakticky všechny plody své práce!! A těch pár neznabohů a heretiků žije v opovržení v bíde pod mosty.
To za nás rozhodně nebylo.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.11.2022 16:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Ne, za nás se míň dělalo a víc chlastalo.
Bo na víc nebylo, nic nebylo k sehnání a nikam se nesmělo.
Byl to takový hezký prostý život ... a mládí v prdeli jako bonus.

Vy už jste se koukám vodkopal úplně, když tu teskníte o totáči.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

28.10.2022 14:35
Každý normální člověk ví, že celá záležitost kolem Gréty byla dopředu naplánována a taky financována. Už se tady o tom na Ekolistu v minulosti psalo.
Zneužívání mládeže pro prosazení vlastních skupinových zájmů je poměrně dobře prostudovaný a známý jev, nic nového pod sluncem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.10.2022 14:57 Reaguje na Miroslav Vinkler
A kdo byl ten Velký Plánovač?
Vytvořit obrovské klimatické změny a ohřát celou Zeměkouli nemůže provést přece nikdo jiný, než Stvořitel!! Leda že má svého dvojníka (jako má Bůh Stana), který se jmenuje Ničitel.
A toho vzývají ropáci celého světa.
Odpovědět
pa

pavel

28.10.2022 19:12
smutný případ postiženého dítěte https://www.youtube.com/watch?v=qSKaV8zWpTw&t=6s&ab_channel=PrimaCOOL
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist