https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystava-v-pruhonicich-ukazuje-rostliny-ktere-zvladaji-extremni-podminky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstava v Průhonicích ukazuje rostliny, které zvládají extrémní podmínky

17.9.2022 00:29 | PRŮHONICE (ČTK)
Foto | Martin Macek / ibot.cas.cz
Rostliny schopné přežít v extrémních vysokohorských podmínkách himálajského Ladaku ukazuje nová výstava v průhonickém zámku. Expozice přibližuje také výzkum těchto druhů, který provádí experti z Botanického ústavu Akademie věd ČR. O výstavě za ústav informovala Miroslava Dvořáková. Ladak je nejméně osídlenou oblastí Indie, z hlediska přírody velmi cennou. Tým z Botanického ústavu tamní flóru studuje od 90. let.
reklama

 

Kvůli chladnému a suchému prostředí ve vysokých nadmořských výškách je v Ladaku nízká rozmanitost druhů. Podle expertů tam lze najít jen kolem 1250 druhů cévnatých rostlin. V Česku, které je o něco menší než Ladak, jich roste zhruba čtyřikrát více.

"Jedinečnost ladacké flóry tak nespočívá v počtu druhů, ale v přizpůsobení k extrémním podmínkám – rostliny mají různé anatomické, fyziologické a ekologické adaptace, které jim umožňují přežívat v nadmořské výšce až do 6 100 metrů nad mořem," uvedl Jiří Doležal, který působí v oddělení funkční ekologie a na výzkumu v Ladaku se podílí.

Ladak je podle akademiků pozoruhodnou a dlouhodobě stabilní biologickou laboratoří díky suchému podnebí a malému zalednění. Proto tam lze nalézt cévnaté rostliny nejvýše na Zemi. Tým z Botanického ústavu během dekád výzkumu tamní přírody popsal některé nové rostlinné druhy. Nyní vědci studují právě schopnost adaptace rostlin na extrémní prostředí, ale i to, jaký dopad na ně má klimatická změna.

Výstavu mohou lidé v průhonické Galerii Natura navštívit do 6. listopadu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

17.9.2022 07:59
Ekolist je odborný portál. Proto bych uvítal u fotek popis, co to vlastně je. Z obrázku není zřejmé, zda je to rostlina nebo houba nebo bůhvíco.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist