https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystavba-na-cele-fantove-louce-v-pribrami-nebude-podle-starosty-mozna?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstavba na celé Fantově louce v Příbrami nebude podle starosty možná

15.9.2022 01:04 | PŘÍBRAM (ČTK)
Fantova louka.
Fantova louka.
Příbram má v říjnu obdržet výsledky biologického průzkumu k Fantově louce. Podle nich bude jasné, zda lze toto území využít pro stavbu bytů a domů, nebo nikoliv. Už nyní vše nasvědčuje tomu, že na celé Fantově louce nebude výstavba možná, řekl starosta Jan Konvalinka (za ANO). Využití louky developery kritizují ochránci přírody, podle nich mohou být ohroženy vzácné druhy rostlin a živočichů i prameny říčky Kocáby. Petici proti obytné zástavbě v této oblasti podpořilo téměř tisíc lidí.
reklama

 

Konvalinka na červnovém zastupitelstvu dostal úkol zahájit odbornou a veřejnou diskusi, která povede ke stanovení "přijatelných mantinelů" pro případnou výstavbu na Fantově louce. Nyní se zpracovává biologický průzkum, a to na pozemcích města i soukromých developerů.

"Na základě tohoto posouzení budeme dále rozhodovat o tom, jaký bude osud Fantovy louky," uvedl starosta. Pokud se ukáže, že by se na louce stavět nemělo, město podle Konvalinky výstavbu rozhodně podporovat nebude. Minimálně na části území to podle starosty určitě nepůjde. "Už v této chvíli máme určité indicie, které nasvědčují tomu, že zastavitelnost Fantovy louky na celém území nebude možná," dodal.

Lidé v Příbrami se podepisují pod petici proti zástavbě Fantovy louky, organizátoři shromáždili už téměř tisíc podpisů. Obytná zástavba mokřadu by mohla ohrozit vzácné druhy i prameny říčky Kocáby, sdělila ČTK ekoložka a bývalá ředitelka České inspekce životního prostředí Eva Tylová. Upozornila také na to, že na Fantově louce má pozemky příbramský radní za ANO Jiří Holý, přitom právě on má na starosti rozvoj lokality. Konvalinka namítl, že Holý se věnuje rozvoji území, protože má v této oblasti velké zkušenosti. Žádný střet zájmů v tom podle starosty není, neboť rada ani zastupitelstvo dosud nerozhodovaly o ničem, co by se týkalo Fantovy louky. Holý už dříve uvedl, že pozemky koupil v době, kdy ještě nebyl zastupitelem města.

Fantova louka má rozlohu 220 000 metrů čtverečních, z toho 56 000 metrů čtverečních je v majetku města a další plochy patří soukromým developerům. Územní plán tam umožňuje smíšenou výstavbu. Ochránci přírody s tím ale nesouhlasí. Podle biologa Ondřeje Sedláčka Fantova louka představuje unikátní území zachovalých mokřadních luk s neporušeným vodním režimem a vysokou koncentrací vzácných a ohrožených druhů rostlin a živočichů, včetně druhů chráněných zákonem. Mezi nejvýznamnější patří velká populace kosatce sibiřského, roztroušeně tam roste upolín evropský nebo orchidej prstnatec májový. Potvrdit lze podle Sedláčka také výskyt ropuchy obecné, skokana štíhlého nebo zeleného, z ptáků bramborníčka hnědého nebo chřástala polního.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.9.2022 08:04
Typický alibismus před volbami. Starosta i kdyby se stavěl na hlavu nemá co mluvit do procesů územního rozhodování , max. může doplnit dokument o biologické rozmanitosti území, ale poslední slovo má a bude mít příslušný stavební referent pod bedlivým dohledem vypráskaného radního-developera.

Už jen to, že se Fantova louka dostala do platného územního plánu jako zástavbová plocha svědčí o tom, že ochrana krajiny a přírody je státním orgánům doslova pro smích. A svědčí to také o tom, že veřejnost bůhvíjaký zájem v době tvorby ÚP o tuto lokalitu neměla. Každý prostě nečte úřední desky .
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.9.2022 15:34 Reaguje na Miroslav Vinkler
Kdoví, kdo bude starosta. A navíc za peníze v Praze dům, v Brně dva a v Ostravě...Známe STAN.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.9.2022 17:23
Okecávačky, a salámovou metodou dosáhneme svého.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist