https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyvoz-plynu-z-ruska-do-eu-letos-klesne-o-tretinu-rekl-mistopredseda-ruske-vlady?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vývoz plynu z Ruska do EU letos klesne o třetinu, řekl místopředseda ruské vlády

16.9.2022 13:45 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vývoz plynu z Ruska do Evropské unie v letošním roce klesne o 50 miliard metrů krychlových, což je třetina loňského objemu 150 miliard metrů krychlových. Podle agentury Interfax to řekl místopředseda ruské vlády Alexandr Novak. Rusko dodává plyn do EU zejména podmořským plynovodem Nord Stream 1, ten je ale od konce srpna mimo provoz.
reklama

 

Ruská plynárenská společnost Gazprom zároveň uvedla, že do zemí mimo Společenství nezávislých států od ledna do 15. září vyvezla 84,8 miliardy metrů krychlových plynu. To je meziroční pokles o 38,8 procenta. Těžba plynu za stejné období klesla o 15,9 procenta na 300,8 miliardy metrů krychlových.

Vývoz ruských energií do EU v letošním roce výrazně klesl kvůli diplomatickému napětí vyvolanému únorovou invazí ruských vojsk na Ukrajinu. Západní státy na ruskou agresi zareagovaly sérií tvrdých sankcí, které se týkají firem, celých odvětví i některých významných jednotlivců.

Před začátkem války na Ukrajině Rusko dodávalo do EU kolem 40 procent unijní spotřeby plynu, v současné době už to je kolem devíti procent. Zastavení Nord Streamu 1 Moskva zdůvodňuje technickými problémy a dopadem západních sankcí, vláda v Berlíně ale tyto důvody neuznává a tvrdí, že Rusko export zastavilo schválně, aby vyvolalo růst cen a potrestalo unii za sankce.

Evropská unie zvažuje, že u ruského plynu stanoví cenový strop. Jednak tím chce omezit prudké cenové výkyvy, jednak by tím potrestala Moskvu za její dosavadní kroky vůči Ukrajině. Ruský prezident Vladimir Putin ale minulý týden řekl, že pokud unie takový návrh schválí, Rusko přestane energetické suroviny do EU dodávat úplně.

"Neexistuje země, která by byla schopna dodávat suroviny srovnatelné se zdroji v nalezištích na Sibiři a na poloostrově Jamal," varoval dnes náměstek ředitele Gazpromu Oleg Aksjutin. EU sama přiznává, že pro některé členské země není zatím k ruskému plynu alternativa.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

16.9.2022 14:02
V Rusku lže asi úplně každý, žádná třetina dolů, ale 80% a dnes taky tvrdí, že to zavřou úplně.
A to ještě počítají TurkStream, který ovšemm k nám vůbec truby nemá a živí především Turecko.
Samozřejmě hloupé země jako Maďarsko, kde sice všechno zastropovaly a naši vohnouti je milují, visí na ruském plynu a Putin je může dostat naprosto kdykoliv do kolen. To my máme sice naprosto neschopnou vládu, ale plynu zajistila dost i když z Ruska nejde ani kubík.
Strop na ruský plyn by byl velmi nutný a hlupi Maďaři věděli dávno, že to tak dopadne, neměli se před Putinem plazit.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

16.9.2022 14:18 Reaguje na Pavel Hanzl
My to děláme lépe a nakupujeme ruský LNG přes Čínu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.9.2022 16:46 Reaguje na Richard Vacek
Totální cypovina, jak dycky.
"Česko však omezení zatím nepocítilo, do země nadále proudí v jednotlivých dnech 60 až 90 procent obvyklých dodávek, v průměru 34 milionů kubíků denně. Jde o plyn z Norska, Nizozemska a Belgie, který částečně kryje nižší letní spotřebu, částečně jde do zásobníků jako rezerva na zimu."
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.9.2022 16:05 Reaguje na Pavel Hanzl
"Strop na ruský plyn by byl velmi nutný ..."

Tak možná u Hanzlů ve sklepě. Realita je samozřejmě zcela jiná ...

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/the-guardian-eu-podle-unikleho-dokumentu-ceny-plynu-zrejme-nezastropuje/2256140

"A to ještě počítají TurkStream, který ovšemm k nám vůbec truby nemá a živí především Turecko." ... o nás taky v článku není řeč, řeč je je o EU, T-stream medodává samozřejmě plyn zdaleka jen Turecku.

"Maďarsko a Chorvatsko začalo odebírat ruský zemní plyn. Komodita je zemím dodávána plynovodem TurkStream přes Turecko a dále přes vnitrostátní přepravní soustavy Bulharska a Srbska. "
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.9.2022 16:53 Reaguje na Svatá Prostoto
Vždyť to píšu. K nám nejde VŮBEC ŽÁDNÝ ruský plyn a přitom se pořád klepeme a zajištěno máme dost.
Pokud hlupe státy pořád visí na ruském plynu, je to jejich věc, žádné embargo vydané není. Dnes to snižuje tlak na dodávky LNG, ale chci je vidět, až jim to Putler zarazí celý. To poběží bečet do EU, jak dycky.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.9.2022 18:02 Reaguje na Pavel Hanzl
K nám pochopitelně ruský plyn dále proudí přes Berlín.

Ale to vám na školení ekomagorů neřekli.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.9.2022 21:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
A japato? Kde se v Berlíně bere? Jamal i NS1 jsou odstavené a o další rúře nevím.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.9.2022 15:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Dost zajištěno nemáme, máme plné zásobníky ... z větší části toho fuj fuj ruského plynu ... a zbytek jak se zrovna zadaří.

Jestli to bude dost ví v tuhle chvíli jak Všemohoucí ... doufejme v mírnou zimu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.9.2022 08:00 Reaguje na Svatá Prostoto
Nebude to tak fatální, dnes čerpáme z těch 3 mld.kubíků LNG z Holandska, do konce roku (někdo říká že už do Vánoc) mají jet dva gigaterminály v Německu, kde začíná OPAL a my tam máme taky rezervovaný objem.
Naše neschopná vláda se postarala velmi dobře.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist