https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vznikla-nova-vedecka-databaze-udaju-na-podporu-chovu-kone-prevalskeho?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vznikla nová vědecká databáze údajů na podporu chovu koně Převalského

8.9.2021 11:19 | PAŘÍŽ (ČTK)
Z volné přírody kůň Převalského zmizel na konci 60. let minulého století a je na seznamu ohrožených druhů IUCN. V Mongolsku žije asi 800 zvířat, z toho stovka v rezervaci Chomyn Tal o rozloze větší než celý Liberecký kraj.
Z volné přírody kůň Převalského zmizel na konci 60. let minulého století a je na seznamu ohrožených druhů IUCN. V Mongolsku žije asi 800 zvířat, z toho stovka v rezervaci Chomyn Tal o rozloze větší než celý Liberecký kraj.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Miroslav Bobek / Zoo Praha
Shromažďování a analýza údajů o koních Převalského je cílem nové vědecké platformy, kterou na konferenci v jihofrancouzském Marseille představil Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN). Databáze Shamane bude sledovat vývoj populace ohroženého druhu, jehož plemennou knihu vede pražská zoologická zahrada. Zaměří se na jejich interakce s dalšími druhy, na oblíbenou potravu nebo chování v závislosti na počasí, napsala agentura AFP.
reklama

 
První verze platformy je již k dispozici online, zahrnuje údaje o pozorování koní odborníky v přírodě i satelitní snímky. Zatím jsou v ní údaje z Francie a Mongolska, které je domovinou koně Převalského. Část údajů bude dostupná veřejnosti, většina bude sloužit vědeckým účelům.

"Máme údaje o chovu koně Převalského ve Francii za posledních 30 let a v Mongolsku za 15 let. Rádi bychom je sdíleli s lidmi z Maďarska, Ruska, České republiky a dalších částí Mongolska, kteří pracují v oboru," uvedl Laurent Tatin, vedoucí výzkumu asociace Takh, která vede chovný program v departementu Lozère.

Z volné přírody kůň Převalského zmizel na konci 60. let minulého století a je na seznamu ohrožených druhů IUCN. V Mongolsku žije asi 800 zvířat, z toho stovka v rezervaci Chomyn Tal o rozloze větší než celý Liberecký kraj. Jejich fyzické sčítání a pozorování v terénu by kvůli rozloze parku nebylo možné, proto pomáhají moderní technologie. Údaje bude zpracovávat firma Geomatys, která se podílí na francouzském a japonském vesmírném programu.

Jednou z institucí, která se o záchranu koně Převalského zasloužila, je pražská zoologická zahrada. Od roku 1959 pro koně vede Mezinárodní plemennou knihu a od roku 2011 organizuje transporty zvířat do Mongolska.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist