https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-klimatizaci-nam-bude-jednou-poradne-horko?fbclid=IwAR2eIqmn4cR3QJgMF4zMpR_Cv0Kg2_4MfTe8MYTYL0VL_e2og1KLMoTAJu0
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z klimatizací nám bude jednou pořádně horko

26.9.2019 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Mít klimatizaci se pro spoustu domácností stává nezbytností. Horší už je, že zapojení více klimatizací přispívá k vyšší spotřebě energie a produkci dalších emisí. / Ilustrační foto
Mít klimatizaci se pro spoustu domácností stává nezbytností. Horší už je, že zapojení více klimatizací přispívá k vyšší spotřebě energie a produkci dalších emisí. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | tmal / pixabay.com
Mít klimatizaci se pro spoustu domácností stává nezbytností. V horkém klimatu měst je to cesta, jak přežít léto bez úhony. Horší už je, že zapojení více klimatizací přispívá k vyšší spotřebě energie a produkci dalších emisí. A tím vlastně k většímu horku. O hlavolamu, který zatím nemá řešení, píše CleanTechnica.
 

Podle zprávy Mezinárodní energetické agentury z roku 2018 je dnes ve světě připojeno už 1,6 miliard klimatizačních jednotek. Nastavený trend pak vypovídá o tom, že by se do roku 2050 mohl jejich počet ztrojnásobit. Až 5,6 miliard klimatizačních jednotek by pak představoval dost zásadní zátěž jak pro energetický sektor, tak i pro naši snahu po hospodárném využívání zdrojů. Podle Fatiha Birola, ředitele IEA, je to ostatně patrné už dnes: „Nárazově zvýšená poptávka po elektřině na provoz klimatizací je kriticky přehlíženým aspektem všech našich debat o spotřebě energie.“

Klimatizace totiž většinou neběží průběžně, zapínáme je jen tehdy, když je opravdu horko. A právě tehdy dostává rozvodná síť pořádně zabrat. Skokový a časově omezený nárůst spotřeby energie pomine s příchodem chladnějších dní, ale ne každá síť má rezervy a zdroje, jak to efektivně ustát. A čím víc klimatizací je, tím horší to bude.

Jedním z míst, kde vidí v klimatizacích dost neřešitelný a vícevrstvý problém, je například Havaj. Ostrovní stát, který má z celých USA ty nejambicióznější cíle pro zapojení obnovitelných zdrojů energie.

V sedmdesátých letech minulého století tu klimatizace zahájily boom, a v tehdejším Honolulu si tuhle žádanou novinku pořídilo 14 % domácností (na ostatních ostrovech kolem 2 %). A dnes? Na Oahu je připojeno 68 % domácností a na ostatních ostrovech (Maui, Molokai, Lanai) 32 %. Takže klimatizaci tu má kde kdo. Do budoucna bude trend pokračovat, dílem proto, že tu proměnlivé klima utlumilo sílu chladivých větrů vanoucích od moře. Což je problém.

„Když hovoříme o našich cílech na dosažení 100 % čisté produkce elektřiny do roku 2050, pak jen málokdy někdo otevře téma klimatizací. Protože tady se prokazatelně spotřeba energií zvyšuje a ještě bude zvyšovat," vysvětluje Brian Kealoha, šéfmanažer společnosti Hawaii Energy.

Plány na rozvoj obnovitelných zdrojů přitom vychází z běžného kapacitního zatížení sítě a průměrné spotřeby, a klimatizace mohou nastavené strategie rychle učinit zastaralými. „Je to pořád dokola: uhlíkové emise zvyšují teplotu, je tepleji, nainstalujete více klimatizací a spotřebováváte více energie. Dosáhneme sice plánované stoprocentní čistoty elektřiny, ale ten systém bude dál požírat sám sebe.“

Existující řešení, například zvýšení energetické efektivity domácností, jejich lepší zaizolování a stavební úprava do podoby, ve které budou lépe snášet horké podnebí, jsou nákladná. „Stejně jako opravdu dobrá, energeticky efektivní klimatizace nebo tepelná čerpadla,“ říká Kealoha. Ty se vyznačují vysokou cenou a vyžadují profesionální instalaci. Klasickou klimatizaci si přitom každý zvládne na dům „přilepit“ sám. Lidé tedy automaticky berou levnější a dostupnější řešení, aniž by si uvědomovali, že tím zvyšují své účty za elektřinu a přispívají k navýšení globálního problému.

Ten zatím na své řešení zatím čeká. Ve Španělsku sice testují „chladivé krystaly“ a v Singapuru zase vodní chlazení interiéru, ale tyhle novinky čeká ještě dlouhá cesta. Nebo, jak říká Rex Tillerson, bývalý manažer ExxonMobil, „si lidé prostě na vyšší teploty zvyknou.“

Nicméně třetina domácností po celém světě dnes klimatizaci má, a zatím platí předpoklad, že do budoucna jich bude víc.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

26.9.2019 08:56
A kdo prosazuje "ekologické" haluzny, v nichž musí půl roku běžet topení a druhý půlrok klimatizace (bez ohledu na podvodnou "energetickou šetrnost")? Nejsou to náhodou ekologové pod záštitou EU?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

26.9.2019 09:36 Reaguje na Jan Šimůnek
áááá převraceč pravdy naruby Šimůnek opět v akci....
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

26.9.2019 09:13
Jako kdyby bez alarmování se nedal napsat článek. Ale provozování klimatizace může mít jeden významný pozitivní efekt, že aspoň k něčemu budou dobré solární panely, protože jejich produkce elektřiny jde ruku k ruce s potřebou provozu klimatizačních jednotek.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

26.9.2019 09:36 Reaguje na Vladimír Hošek
A další kydač hnoje....
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

27.9.2019 08:30 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Nechcete si dát studený obklad? Není Vám divné, že jsou Vaše názory v diskusi, čím dále více osamocené? Pan Wágner se myslím vyjádřil v jiném článku zcela jasně a já se k němu připojuji.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

26.9.2019 09:40 Reaguje na Vladimír Hošek
Čte taková jako vy vůbec článek, ke kterému píše komentáře? Nebo jste tak natvrdlý?
Odpovědět
LB

Lukas B.

26.9.2019 15:08 Reaguje na Lukáš Kašpárek
ano, pálit uhlí, aby se o 300 kilometrů jinde mohla pustit klimatizace, to je fakt nemravnost (na tom se asi shodneme oba). ale klimatizovat potřebuji zpravidla tehdy, když svítí slunce, a tak tento způsob zužitkování jinak bezcenné (protože neplánovatelné) elektřiny dává smysl. a mít na střeše/na fasádě panely, kterými v zimě (trošíčku) přitápím a v létě když zasvítí slunce, tak plným výkonem ženu kompresor klimatizace, je na první i druhý pohled rozumné - a reálné i pro ostrovní systém.

odhad spotřeby pana Sobra níže je pak poněkud přemrštěný. spotřeba energie na kontinuální chlazení z 30°venku na 20°uvnitř je zhruba stejná, jako topení z venkovních 0°C na vnitřních 20°.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

26.9.2019 11:27 Reaguje na Vladimír Hošek
promiňte ale trochu rozumná klimatizace na 20 metrů krychlových sežete minimálně 4KW.
(vím to - 2,5KW je naprosto k ničemu... to bylo na kolej dobré jen aby mi to foukalo na záda)

žádný barák nebude mít na střeše takovou plochu aby to výkonově pokryl.

jinak - jenom aby jsme tady v ČR nahradili těch 8,6 GW ve fosilních zdrojích které budeme odstavovat (z 22,6) do roku 2045...

je to 9 temelínských reaktorů... a nebo 5000 (za předpokladu nějakcýh 23,5 hodiny denně plného provozu na nominální výkon) 2MW větrníků...

Odpovědět
MT

Miroslav Toman

26.9.2019 15:55 Reaguje na Vaclav Sobr
Hezký den,
pletete si dvě rozdílné hodnoty - výkon chlazení (topení) a příkon klimatizace. Při chladícím výkonu 2,5 kW má klimatizace příkon cca 0,6 kW. Při topení je tatáž klima schopna topit výkonem 3,2 kW při příkonu 0,75 kW.

Pokud je dům dostatečně izolovaný a klimatizace se pouští včas (ne až je doma 35) tak není problém chladit i s klimou o VÝKONU 2,5 kW.

Znám instalace, kde na střeše jsou soláry, a v domě je instalována klima... nevidím v tom problém.

S pozdravem Toman
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

26.9.2019 22:12 Reaguje na Miroslav Toman
Ehm - víte příkon mojí klimatizace je 2,5KW.

a nebyla schopná v mé místnosti která měla OBJEM 20m krychlových srazit teplotu o víc jak 3 stupně. A já s tím taky v principu nemám problém - solár na rodinném baráku nějakou klimatizaci utáhne.

ale panelák o 45 bytech ani náhodou. To se na střechu nevejde.
Odpovědět
LB

Lukas B.

27.9.2019 08:01 Reaguje na Vaclav Sobr
tepelný odpor obálky místnosti (nebo domu) je furt stejný, nezáleží jestli chladíme nebo topíme. z toho soudím a vyvozuji, že buď používáte tzv. přenosnou klimatizaci, kdy se roura vystrčí pootevřeným oknem (a účinnost klimatizování je skutečně žalostná), nebo máte klimatizaci puštěnou příliš krátce a nestihl jste přerazit tepelnou energii naakumulovanou ve zdech, stropu a podlaze, nebo to máte nějak popletené.
Odpovědět
LB

Lukas B.

27.9.2019 08:05 Reaguje na Lukas B.
pardon, z tepelného odporu empiricky vyvozuji, že empiricky, jestli dovedou kamna 5kW vytopit 100m3, potom podobný chladicí výkon uchladí podobný objem (o podobný gradient!). na chlazení ajnclíku o dvaceti kubících o deset stupňů proti okolí stačí pár stovek Wattů.
Odpovědět
ig

26.9.2019 10:13
Lidé si zvyknou... Za milióny let si nezvykli a jakmile vynalezli klimatizaci, začali si ji ve velkém kupovat :-) Správnější by bylo říct, že když klimatizace není, lidé to nějak přetrpí a ne že si zvyknou :-)
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

26.9.2019 10:37 Reaguje na
Není potřeba si zvykat.... je potřeba začít stavět smysluplně a používat osvědčené (neškodlivé a udržitelné) způsoby ochlazování budov....

A vy raději tu demagogii, já vím :)
Odpovědět
ig

26.9.2019 14:26 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Co je v mém komentáři demagogického? Byl jste někdy v zemi kde je opravdu horko? Ať stavějí jak chtějí důmyslně (třeba staré osvědčené tradiční arabské stavby), je tam prostě vedro (i když menší než kdyby bydleli v paneláku) a kdo může, pořídí si klimatizační jednotku i do toho baráku s metr tlustou stěnou a větracími šachtami.
Odpovědět

Jan Šimůnek

27.9.2019 08:03 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Jenže smysluplnou budovu, postavenou z osvědčených materiálů, v níž je v létě chladno a v zimě se dá rozumně a s nízkými náklady vytopit, podle EUronorem nepostavíte, respektive vám na ni nedají "ekologickou známku", kterou potřebujete pro kolaudaci. Ty ekologické známky jsou tu čistě proto, aby se prodávaly "moderní" materiály, z nichž se taková budova jednoduše postavit nedá.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.9.2019 12:35
Velice zajímavý a podnětný článek. Lze rozumně předpokládat, že klimatizační jednotky (KJ) se postupně stanou standardním vybavením obytných domů i v ČR.
Protože KJ více let používám, nemohu si než vynachválit. V létě chladí, v zimě hřeje (přesněji v přechodech podzim-zima, zima-jaro) a úspory na vytápění jsou potom zajímavé.
Předpokládám,že tak jako se obytné domy zateplovaly, tak se budou postupně dovybavovat systémy klimatizace. Panelový dům s vhodnou expozicí ,byť s tepelnou izolací, nevydrží více jak týden odolávat atakům veder. Poté se kumulovaná energie začne vyzařovat do vnitřních prostorů a můžete zapomenout, že si odpočinete nebo se dobře vyspíte. (zejména kardiaci,hypertonici, malé děti...), nemluvě o povoláních typu řidiče MHD,ale i ostatních povoláních,kde je nutná dlouhodobá koncentrace na práci.
Je to nesmírně zajímavý a perspektivní sektor technického zařízení budov,který se bude prosazovat v běžném životě.
Odpovědět
JV

Jan Valenta

1.10.2019 15:20
Chlazeni všeobecně funguje tak ze odebírá teplo z jednoho prostoru a předává ho jinam. Pokud by místo foukání do vzduchu bylo ohřívání vody tak by jsme si prostor příjemne ochladili a zároveň ohrali TUV... Řešení to není ale v našich podmínkách využití jednou použité energie ano.
Odpovědět
PB

Peter Banas

5.10.2019 06:46
Myšlenka ohřívání TUV zbytkovým teplem kompresoru klimatizace je skvělá.
Jen na to provedení budeme ještě chvilku čekat protože k tomuto dotlačí výrobce pouze provozovatel a to až na základě vyhodnocování vyhodnocování nákladů.
Již existuji zpravidla podobné projekty jako jsou například kogenerace ale také trigenerační jednotky.
Jednou jsem byl něco opravovat na Hradčanské hned naproti metru tam ještě do dnes mají pozůstatek z doby minulé.
Dole v bytovém domě bylo veliké řeznictví a celý dům sice neměl osobní výtah jen takový malý na nákupy, ale v každém bytě byla chladnička napojená na chladící agregát toho řeznictví.
Umím si představit dnes projekt kde dole v budově je trigenerační soustava jednotek které vyrábí z plynu elektřinu i ochlazuje chladící médium pro klimatizace případně lednice i mrazáky a zároveň zbytkovým teplem zásobuje domácnosti či kanceláře TUV a topení popřípadě bazén či whirpool.
Úspora bytového domu s 60 ti byty by se cca hrubým odhadem mohla pohybovat kolem
1 000 000,- za rok za což vychází na necelých 1400,- měsíčně pro domácnost
Čím budou energie dražší tím vyšší bude rentabilita takového projektu.
Odpovědět
PN

Pavlína Novinska

16.11.2020 16:34
Já tento názor prostě nesdílím, ale je to způsobeno tím, že mám odlišné názory na globální oteplování od těch mainstreamových. Klimatizaci máme doma pár let od firmy https://www.m-klima.cz/ a jsme s ní nadmíru spokojeni, rozhodně bychom neměnili a věříme, že nemá vliv na životní prostřední významný.
Odpovědět
LD

Libor Dostálek

19.12.2020 19:06 Reaguje na Pavlína Novinska
Dobrý den, naprosto s vámi souhlasím. My jsme si objednali klimatizaci z https://www.shop-klimatizace.cz/klimatizace-s-montazi/ a má poměrně malou spotřebu, tak také nevidím důvod, proč by měla být tak škodlivá pro životní prostředí. Dnes je celá řada podstatnějších věcí, které mají na naši planetu negativní dopad.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist