https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-uzavrene-cernobylske-zony-se-dostal-vlk-co-to-znamena-pro-lidi-a-vlky-mimo-radioaktivni-oblast?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z uzavřené černobylské zóny se dostal vlk. Co to znamená pro vlky mimo radioaktivní oblast?

13.7.2018 14:40 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vlci z Černobylu mají čtyři nohy, ocas, dvě oči a vůbec nezáří. Co ale mohou po genetické stránce udělat s ostatními nezasaženými vlčími populacemi, by si zasloužilo další výzkum. Ilustrační foto.
Vlci z Černobylu mají čtyři nohy, ocas, dvě oči a vůbec nezáří. Co ale mohou po genetické stránce udělat s ostatními nezasaženými vlčími populacemi, by si zasloužilo další výzkum. Ilustrační foto.
Uzavřená zóna kolem místa černobylské havárie dala vzniknout nové divočině, která prakticky demonstruje sílu přírody. Město i zamořená pustina se třicet let mění na les, osídlený nejrůznějšími živočichy. Ne všichni hodlají v tomto lehce radioaktivním útočišti zůstat, což ukazuje i případ migrujícího vlka. Jak píše ScienceAlert, ne všichni z toho mají radost.
reklama

 

Biologové se totiž nemohou shodnout na tom, co s novou divočinou a zvířaty uvnitř vyloučené zóny dál. „Všichni se obávali, že Černobyl vytvoří jakousi ekologickou černou díru, vypálené místo v mapě, které bude navždy prosté života,“ popisuje Michael Byrne z Univerzity v Missouri. Dopadlo to přesně naopak, divoká zvířata žijící mimo zónu se stáhla dovnitř, do míst, kam noha člověka v obavě z radioaktivity nezavítá. Kontaminovaná zóna pokrývající plochu 4300 kilometrů čtverečních se tak vlastně stala jakousi nezamýšlenou přírodní rezervací. Až potud by bylo všechno v pořádku.

Jenže bez rušivého tlaku se zvířatům uvnitř zóny daří až tak dobře, že se území stává kapacitně přeplněné. „Například odhadované počty zdejší vlčí populace dosahují sedminásobku stavů, které vidíme z rezervacích mimo Černobyl,“ říká Byrne. „A dá se předpokládat, že u ostatních zvířat to bude podobné. Ze zóny se tak stává zdrojové území, které může podpořit jiné populace v celém regionu.“ Což by mohl být trochu problém. Zvířata žijící uvnitř kontaminovaného prostředí sice mohou vypadat naprosto zdravě, ale radioaktivita si s jejich geny už mohla nehezky pohrát.

Trasa, po které se mladý vlk vydal z černobylské zóny.
Trasa, po které se mladý vlk vydal z černobylské zóny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michael Byrne

A pokud by tito mutantní jedinci vyrazili za pářením mimo zónu, mohli by snadno geneticky rozvrátit stávající čisté populace biologicky vadnými hybridy. Biologové připouští značnou míru nejistoty. Neví se totiž, jak moc jsou zvířata uvnitř zasažená radioaktivitou. Ale z důvodu předběžné opatrnosti výlety zvířat zevnitř zóny do vnějšího světa nevítají. Nicméně se tak už ale děje, což potvrdil Byrne s pomocí GPS vysílačů, které usadil na krk třinácti v Černobylu odchyceným vlkům. Zprvu se všichni tito sledovaní vlci ukázněně drželi uvnitř zóny, ale jednomu to nakonec přeci jen nedalo.

GPS obojek potvrdil odvážnou výpravu mladého vlka, který vyrazil na 369 kilometrů dlouhý výlet mimo uzavřenou oblast. Dovedně se pohyboval na pomezí lesů a zemědělské krajiny, aniž by byla jeho přítomnost lidmi nějak zaznamenána.

„Jsou to hodně cenné informace, protože nám ukazují možný směr, kterým by mohli expandovat i další vlci. Včetně vzdálenosti, do které jsou schopni zajít,“ vysvětluje Byrne. „Je tedy mimo spekulace, že se zvířata ze zóny nedostanou. Jak ale budou interagovat s ostatními zástupci svého druhu, nebo jak velké je riziko mutace při křížení, to zatím netušíme. Vlci z Černobylu mají čtyři nohy, ocas, dvě oči a vůbec nezáří. Co ale mohou po genetické stránce udělat s ostatními nezasaženými vlčími populacemi, by si zasloužilo další výzkum.“


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VW

Vladimír Wagner

13.7.2018 21:19
Tohle je opravdu mimo. Rozloha, na které se rozkládá zakázaná zóna je poměrně dost rozlehlá. Radiace je tam velmi různorodá a většinou nižší než se z přirozených příčin vyskytuje na řadě dalších míst na zemi (závisí na geologii, nadmořské výšce ...). Vlci (a řada dalších velkých zvířat) se pohybují po poměrně rozsáhlých teritoriích a pro zvěř pochopitelně celou dobu nejsou hranice zóny neprostupné a migrace zvěře je celých třicet let. Ano, dlouhodobé vystavení vyšší radiaci může vést ke zvýšení pravděpodobnosti některých chorob u lidí i některých zvířat. Ovšem představa vzniku mutantů, které mohou rozvrátit populace je opravdu bulvární hororový nesmysl.
Různé mutace probíhají z velmi velkého počtu velmi různorodých příčin a příroda
vybavila živé organismy řadou mechanismů, aby se populace s tímto vypořádaly.
Navíc přírodní radiace je všudypřítomná a mění se ve velkém rozsahu a život je na ní zvyklý.
Určitě bude hodně zajímavé studovat migraci vlků v Černobylu a jejich návrat do okolí a osídlených oblastí, jak se sleduje ve středoevropském prostoru (Lužice, Šumava, Kokořínsko, Beskydy ...), ale vypouštět v tomto rámci takové nesmysly je opravdu zbytečné.
Odpovědět

Jan Škrdla

14.7.2018 21:00
Nevím, proč odchyceným vlkům neodebrali vzorek tkáně pro analýzu DNA. Tím by snad případnou genetickou poruchu odhalili.
Když se podíváme na datum, je tomu skoro už 3,5 let, a tady se o tom píše jako by to byla novinka.
Dále mi není jasné proč mají časovou prodlevu mezi předposledním a posledním místem výskytu 6 měsíců (nebo jestli tam mají chybu).
Odpovědět
PJ

Petr Jílek

17.7.2018 06:41
Přijde mi nepředstavitelné, že všechna zvířátka ukázněně žila 35 let v dané "uzavřené" zóně. Stáda divočáků se tam pravděpodobně v klidu namnožila a nyní putují za kukuřicí do vnitra Ukrajiny i Běloruska, a šelma se vydá za nimi. Přiblížíme-li si na mapách tamější oblasti, vidíme i daleko mimo "zónu" řídce osídlenou krajinu, s hlubokými lesy i rozlehlými močály. Neumím si představit jak se tam dá monitorovat pohyb zvěře.
Odpovědět
VW

Vladimír Wagner

18.7.2018 11:02 Reaguje na Petr Jílek
Přesně to jsem měl na mysli. Celá tato oblast i její okolí na Ukrajině a Bělorusku je velmi řídce osídleno. To byl i důvod, proč se zde stavěl velký energetický zdroj. Region se měl ekonomicky pozvednout a přilákat osídlení. I to je důvod, proč se zde na rozdíl od Japonska neprosazuje rychlá dekontaminace, ale spíše biosférické rezervace. Zvířecí populace, které u velkých šelem a kopytníků mají poměrně rozsáhlé regiony po kterých migrují a pohybují se i se ovlivňují. A to probíhalo i celou dobu od havárie. Radiace v různých místech se dost liší, ale ve většině případů se neliší od radiace přírodní v jiných částech světa. Při migraci velkých savců na velké vzdálenosti tak opravdu těžko může kontaminace z Černobylu geneticky populace ovlivnit.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

18.7.2018 16:07
Pokud si to dobře pamatuji nějaký článek kdysi, tak hlavním důvodem poškozování genetických informací je oxidace živin v buňkách a proto život zařídil značnou rezistenci organismů vůči tomuto poškozování. Přirozená, či lidmi způsobená zvýšená radioaktivita má na tomto jevu zjevně zanedbatelný podíl. Nebo se mýlím?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist