https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-kazdeho-uloveneho-divocaka-vyplati-v-jablonci-nad-nisou-myslivcum-odmenu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za každého uloveného divočáka vyplatí v Jablonci nad Nisou myslivcům odměnu

25.11.2022 17:48 | JABLONEC NAD NISOU (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Odměnu 2000 korun vyplatí radnice v Jablonci nad Nisou mysliveckému sdružení za každý prokazatelně ulovený či odchycený kus černé zvěře. Na jednání zastupitelstva o tom informoval primátor Miloš Vele (ODS). Divoká prasata se v oblasti přemnožila, lidé je potkávají i na sídlištích a za bílého dne, bojí se o děti i psy. Od 1. prosince budou proto kvůli odlovu prasat v noci uzavřené lesy v Srnčím dole a na Prosečském hřebeni a město pořídilo i odchytovou klec.
reklama

 

Od prosince budou na omezení vstupu do lesů od 18:00 do 06:00 následujícího dne upozorňovat informační tabule. "Chtěl bych požádat občany, aby skutečně nařízení respektovali, aby mohlo dojít k odchytu divokých prasat, abychom se tohoto problému, který dneska v Jablonci máme, zbavili," doplnil Vele. Na divoká prasata narážejí téměř denně obyvatelé hlavně v Horní Proseči. "Já mám ale informace i z dalších lokalit, je to Dolina, Bartlův vrch, Brandl, Žižkův Vrch, Dobrá Voda. Je to opravdu velký problém," dodal primátor.

I proto v minulých dnech umístili na jednu z cest odchytovou klec a prostor sledují fotopasti. "Cesta, na které klec je, je z obou stran uzavřená, závory jsou zamčené a vstup na ni je přísně zakázaný automobilům i chodcům. Důrazně proto žádáme obyvatele, pokud na klec náhodou narazí, aby se jí vyhnuli a zvířata neplašili. Mařili by tak práci myslivců," řekl Vele. Také omezení vstupu do lesů od prosince má zajistit zvěři klid a umožnit odlov. V plánu je také několik celodenních uzavírek lesů.

Lidé by podle primátora neměli ve vlastním zájmu chodit ve vyznačených termínech do lesů a měli by důsledně dbát upozornění na informačních tabulích. V Srnčím dole a na Prosečském hřebeni se také městská policie od prosince zaměří na kontroly pejskařů, zda mají psy při venčení na lesních pozemcích na vodítku. Své lesy Jablonec neuzavírá poprvé, podobně byl loni od srpna do konce října zakázán v noci vstup do Srnčího dolu. Za tři měsíce tam tehdy myslivci ulovili 42 zvířat, tolik jich běžně uloví za celý rok.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist