https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-navazeni-odpadu-bez-povoleni-dostala-firma-pokutu-100.000-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za navážení odpadu bez povolení dostala firma pokutu 100.000 Kč

2.12.2019 00:08 (ČTK)
Společnost BKP Transport Group s.r.o. dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu 100.000 korun za nakládání se stavebními odpady na pozemku v pražské Michli, který nebyl k hromadění odpadů určený. / Ilustrační foto
Společnost BKP Transport Group s.r.o. dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu 100.000 korun za nakládání se stavebními odpady na pozemku v pražské Michli, který nebyl k hromadění odpadů určený. / Ilustrační foto
Foto | ČIŽP / Wikimedia Commons
Společnost BKP Transport Group s.r.o. dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu 100.000 korun za nakládání se stavebními odpady na pozemku v pražské Michli, který nebyl k hromadění odpadů určený. Firma tam téměř rok navážela, ukládala a třídila zeminu, beton a dřevo, aniž k tomu měla povolení magistrátu. Inspekce na místě loni v srpnu našla téměř 11.000 tun odpadu na několika hromadách. Firma se proti sankci neodvolala, pokuta je pravomocná. Inspekce o tom v pátek informovala v tiskové zprávě.
 

Inspektoři při kontrole loni v létě zjistili, že firma nezákonně nakládala s odpady na daném pozemku od října 2017. "V době naší kontroly se tam nacházelo asi 10.814 tun stavebních odpadů na několika různých hromadách. Z předložených dokladů zároveň nebylo zřejmé přesné množství odpadů, se kterými bylo na pozemku nakládáno do doby naší kontroly," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Praha Václav Beroušek.

Využívání odpadů na místech, která nejsou k nakládání s odpady určena, se podle zákona považuje za ohrožení životního prostředí. Riziko spočívá v tom, že odpady nejsou oddělené od vnějšího prostředí neprostupnou bariérou a jsou vystaveny dešti nebo proudění podzemních vod.

O souhlas k provozu zařízení společnost zažádala 1. srpna 2018, sdělil v pátek na dotaz novinářů mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. "Řízení je ale přerušené, protože společnost nedodala potřebné podklady pro vydání souhlasu. BKP Transport Group s.r.o. tedy v současné době nemá v Praze - Michli platný souhlas pro provoz stabilního zařízení," dodal Hofman.

Společnost BKP Transport Group podle informací na webu zajišťuje veškeré zemní práce a demolice, včetně naložení, odvozu, likvidace odpadu a jeho recyklace ve vlastním areálu v Michli.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist