https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-pandemie-covidu-19-se-urychluje-odlesnovani-amazonie?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za pandemie covidu-19 se urychluje odlesňování Amazonie Video

23.5.2020 00:25 | RIO DE JANEIRO (ČTK)
Odlesňování brazilské Amazonie dosáhlo v prvních čtyřech měsících tohoto roku nového vrcholu, od začátku ledna do konce dubna zmizelo 1202 kilometrů čtverečních lesa.
Odlesňování brazilské Amazonie dosáhlo v prvních čtyřech měsících tohoto roku nového vrcholu, od začátku ledna do konce dubna zmizelo 1202 kilometrů čtverečních lesa.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Celý svět je soustředěn na pandemii covidu-19. V této době se však odlesňování amazonské džungle tak urychlilo, že vyvolalo obavy, aby se neopakovala rekordní katastrofa z loňského roku. Píše o tom agentura AFP.
reklama

 

Odlesňování brazilské Amazonie dosáhlo v prvních čtyřech měsících tohoto roku nového vrcholu, uvádí se ve zprávě brazilského Národního ústavu pro výzkum vesmíru, který používá satelitní snímky pro sledování této destrukce: od začátku ledna do konce dubna zmizelo 1202 kilometrů čtverečních lesa.

To představuje nárůst o 55 procent oproti stejnému období loňského roku. Tehdy bylo zaznamenáno největší odlesňování od srpna 2015, kdy pozorování započalo.

Tyto údaje vyvolávají nové otázky ohledně toho, jak Brazílie chrání svou část největšího tropického lesa na světě za vlády krajně pravicového prezidenta Jaira Bolsonara, notorického skeptika v otázkách klimatu, který prosazuje poskytnutí chráněných území pro účely těžby a zemědělství.

"Bohužel se zdá, že letos můžeme očekávat nové požáry a další odlesňování," říká aktivista Greenpeace Romulo Batista.

Odlesňování Amazonie.
Odlesňování Amazonie.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

V roce 2019, prvním roce vlády Jaira Bolsonara, vzrostlo v brazilské Amazonii odlesňování o 85 procent, zničeno bylo 10.123 kilometrů čtverečních zeleně. Tato devastace vzbudila ve světě obavy ohledně budoucnosti džungle, která je považována za klíčovou v boji proti klimatickým změnám.

Destrukci způsobily rekordní lesní požáry, které v Amazonii řádily od května do října, nelegální těžba a zemědělské praktiky na chráněném území.

"Počátek roku není dobou, kdy dochází k běžnému odlesňování, protože hodně prší," konstatuje Erika Berenguerová, expertka na ekologii z Oxfordské univerzity. "Když v minulosti odlesňování rostlo už od začátku roku, znamenalo to, že celý rok bude pokud jde o odlesňování nadprůměrný," dodává.

Jair Bolsonaro povolil armádě rozmístit se v Amazonii, aby tu mohla bojovat proti požárům a odlesňování. Učinil to již loni poté, co se mu dostalo ostré kritiky od mezinárodního společenství.

Ekologové soudí, že by bylo lépe více podporovat programy na ochranu životního prostředí. Za Bolsonarova prezidentství musela ekologická agentura IBAMA propouštět zaměstnance a snížit rozpočet. V dubnu vláda odvolala nejvyššího činitele agentury pověřeného aplikací zákonů týkajících se životního prostředí, který krátce předtím povolil policii, aby za přítomnosti televizních kamer zasáhla v nelegálních dolech.

Strategie vlády se týká jen požárů a nepřihlíží k tomu, že je často zakládají farmáři a chovatelé dobytka, kteří kácejí stromy a pak je pálí, připomíná Erika Berenguerová. "Je to jako když si vezmete prášek proti bolesti, když vás bolí zub. Zmírní to bolest, ale pokud tam je kaz, tak ho to nevyléčí," říká.

Epidemie covidu-19 v zemi situaci jen komplikuje.

Nejvíce zasažen je stát Amazonas, z větší části pokrytý vegetací. Má však jen jednu jednotku intenzivní péče a epidemie jej zastihla nepřipravený. Obavy jsou rovněž o původní obyvatele, kteří jsou vůči chorobám přicházejícím odjinud zranitelní.

A ekologové se obávají, že ochrana lesa bude odsunuta z důvodu boje proti covidu-19 stranou.

Starosta Manausu, metropole státu Amazonas, vyzval k pomoci při obou tragédiích. "Potřebujeme zdravotníky, respirátory, ochranné vybavení, všechno to, co může zachránit životy těch, kdo chrání les," vyzval Arthur Virgilio.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (62)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

23.5.2020 00:35
Oprava: ...od začátku ledna do konce dubna přibylo 1202 kilometrů čtverečních zemědělské půdy.
Odpovědět

Jan Škrdla

23.5.2020 21:01 Reaguje na
A kolik pak přibylo montoven a hal na zemědělské půdě. Typická reakce ekonoma měřit vše podle peněz.
Odpovědět
ig

23.5.2020 23:13 Reaguje na Jan Škrdla
Nejsem sice ekonom, ale peníze jako míru hodnot docela uznávám :-) V tomto případě by se to ale snadno vyřešilo i bez použití peněžního ekvivalentu, prostým porovnáním důležitosti té které činnosti pro společnost.
Odpovědět

Jan Škrdla

23.5.2020 23:25 Reaguje na
V tom případě by se měly ocenit i celospolečenské (ekosystémové) funkce lesa, a ne jen ta produkční. Pak by to vyšlo jinak.
Odpovědět
BR

Bohuslav Rosendorf

23.5.2020 10:41
Kdyby /nemám to slovo rád / byl prezidentem Brazílie nějaký americký lokaj , tak by bylo všechno v pořádku . ALE , že brazilský prezident poslal amíky do Ameriky , tak se hledají vši . Nic víc , nic míň na "TÉTO UDÁLOSTI " není . USA nemají z kácení užitek , tak je to samozřejmě špatně .
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.5.2020 10:44 Reaguje na Bohuslav Rosendorf
Totální pitomost. Kácení v Amzonii je větší prasárna, než veškerá těžba ropy a uhlí, jen hlupáci do toho tahají politiku.
Jenže může OSN zasáhnout? Už vidím ropáky jak příšerně ječí, že je to nacismus, fašismus, ekoterorismus.
Lidstvo dojede na blbost a dlouho to trvat nebude.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

23.5.2020 14:18 Reaguje na Pavel Hanzl
To si snad brazilci posoudí sami, jde o jejich území, což vám dosud asi nedošlo. Měl byste se zajímat o zvýšení rozlohy lesů u nás, článků o nesmírné užitečnosti bezlesí je na tomto webu hodně a vám je to jedno. V zemích , kde zdevastovali kde co, budou "ekologové" na dálku radit brazilcům? Vždyť dělají jen to, co "vyspělé" země udělaly už dříve.
Odpovědět
Anyr

Anyr

23.5.2020 17:18 Reaguje na Josef Mozek
To je zase stupidní, náckovský koment... XD

Zaprvé. Příroda nezná hranice. Tzn. když pitomý národ zesere něco na svém územé, týká se to celé planety, byť to může být v pranepatrném měřítku a vlastně i lehce napravitelné.
Ovšem když onen pitomý národ zesere plochu takového významu a v takovém rozsahu, tak se to setsakra hodně týká celého světa, a tedy se pak nelze divit, že do toho celý svět bude kecat.

Zadruhé. Co se týče českých "lesů", to je v celosvětovém měřítku asi tak "ochranářsky", klimaticky, významné, jako když si já na dvoře nechám delší trávu než soused.

Zatřetí. Řídit se podle hesla "když může on, můžu taky", je opět jen projevem debilního ega.
Co třeba zapojit mozek, pane Bezmozku, a spočítat si, na kolik ty "vyspělé" země vyšlo a vyjde, že rozmrdali všechno, co mohli? Že za to začaly platit, že za to platí, a že platit budou ještě bůhvíkolik let?
Prezident, který si neumí spojit jedna a jedna, který povede "svou" zem do prdele a obrovským dílem přispěje ke zničení planety, prezidentem prostě být NESMÍ - nehledě na to, že si moderní společnost hraje na demokracii.

Takže se prober, hvězdo, vypni ten svůj pitomej nacionalismus - ona planeta na lidmi stanovené hranice a další škatulkování fakt jebe, víme - a začni myslet trochu globálně a v souvislostech. Už nevládnou soudruzi a svět nekončí u talíře guláše nebo na hranici. ;)
Odpovědět
Sl

Slovan

23.5.2020 19:08 Reaguje na Anyr
Pěkně napsáno!
Odpovědět
JM

Josef Mozek

23.5.2020 19:27 Reaguje na Anyr
Příroda se nachází na území, které patří vždy nějakému státu. Není to společný majetek všech, i když někteří anarchisté a ekoteroristé si to myslí. Tím je vlastně dáno, kdo může rozhodovat.
Ať každá země napraví devastaci své přírody a obnoví ji třeba do rozsahu, jaký má Brazílie (místo žvanění do jejích záležitostí ). Neříkám, že je to dobře, když se amazonský prales těží, ale v tomto brazilci nejsou o nic horší než ti, co je kritizují.
Odpovědět

Jan Škrdla

23.5.2020 21:05 Reaguje na Josef Mozek
Pane Mozek, slyšel jste někdy, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého.

Dle vaší logiky si libovolný stát může třeba sypat bordel do řeky, pálit sajrat blízko hranic, nebo připravit soudední stat o zásoby podzemní vody, aniž by mu do toho ekoterosisté nebo anarchisté ze sousedních zemí kecali.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

23.5.2020 22:00 Reaguje na Jan Škrdla
Brazilci nikomu svobodu nenarušují. Hospodaří na svém.
Druhý odstavec jsou kraviny, o nichž tu vůbec není řeč.
Odpovědět

Jan Škrdla

23.5.2020 22:12 Reaguje na Josef Mozek
Pane Mozek, zkuste se trochu zamyslet a použít mozek. Myslíte, že někdo má právo vlastnit něco, čeho je součástí (např. přírodu).
Kraviny a přímo kardinální píšet vy.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

23.5.2020 22:22 Reaguje na Jan Škrdla
Můj soused vlastní les.Podle vás tedy můžu jít za ním, oznámit mu, že nemá právo jej vlastnit a že mu budu určovat já, jak s ním může nakládat.
Odpovědět

Jan Škrdla

23.5.2020 22:29 Reaguje na Josef Mozek
Pletete hrušky s jabkama.
Soused vlastní les, tj. porost a pozemek,na kterém se nachází.
Nevlastní ale lesní ekosystém. Bez povolení nemůže v lese vybudovat zařízení na odběr vody, nemůže zde těžit horniny, pokud nemá lovecký lístek a povolenku k lovu, nemůže lovit zvěř.
Navíc vlastnictví lesa je upraveno a omezeno lesním zákonem.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

23.5.2020 22:36 Reaguje na Jan Škrdla
Nepletu hrušky s jabkama, jde o jedno a totéž. Soused je majitel lesa v ČR a je povinen hospodařit dle legislativy ČR. Majitelem lesa v Amazonii je stát Brazílie, popř. jiné právní subjekty a jsou oprávněni hospodařit dle legislativy brazilské, nikoli dle Zelených všude po světě.
Odpovědět

Jan Škrdla

23.5.2020 23:21 Reaguje na Josef Mozek
Vlastnictví lesa, resp. jeho součástí - pozemku a porostu nerozporuji. V jednom z komentářů jste psal o vlastnictví přírody. S tou je to složitější.

Jinak stát Brazílie a některé právní subjekty uplatňuje místo hospodaření něco na způsob konečného řešení.

Možná by prospělo, kdyby vyspělé země skoupili co nejvíce lesních pozemků v Brazilii a různých banánistánech.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

23.5.2020 23:39 Reaguje na Jan Škrdla
Nepsal jsem o vlastnictví přírody, ale území, na kterém je.
Z hlediska ochrany přírody vývoj není dobrý, hledisek je ( bohužel ) více.
Nákupy pozemků by byly ideální, ovšem asi nerealizovatelné ( návratnost, odpor původních obyvatel ) .
Odpovědět
Sl

Slovan

23.5.2020 23:30 Reaguje na Josef Mozek
Mluvíte tu o tom, že ten, kdo chce zachránit Amazonii (a nejenom Amazonii), je komunista a podporovatel Zelených. Mluvíte tu hlouposti kterými vás krmí ti nový pseudokonzervatisté Bolsonaro, Trump nebo u nás Klaus.
Ale co takhle jeden citát toho pravého, starého dobrého konzervativce, Ronalda Reagana:

"And we want to protect and conserve the land on which we live — our countryside, our rivers and mountains, our plains and meadows and forests. This is our patrimony. This is what we leave to our children. And our great moral responsibility is to leave it to them either as we found it or better than we found it."



Odpovědět
JM

Josef Mozek

23.5.2020 23:55 Reaguje na Slovan
Buď neumíte dobře číst nebo chápat text, neboť jsem nenapsal, co tu podsouváte.
Moudrý muž Ronald Reagan píše : ....NAŠI krajinu, NAŠE řeky a hory, NAŠE louky, pláně a lesy......, všimněte si že nikde nenapsal "CIZÍ" nebo "TO, CO NENÍ NAŠE".
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

24.5.2020 01:21 Reaguje na Josef Mozek
Mně vadí ničení přírody kdekoliv na světě. Tj. u nás i v Brazílii. Jsem člověk a Země je "moje" planeta.
Odpovědět
Sl

Slovan

24.5.2020 07:34 Reaguje na Josef Mozek
Reaganův citát je jednoduše o tom, že všichni bychom si měli chránit svůj domov - to je pointa onoho citátu. Takže ano, moudrý muž Ronald Reagan, pravý konzervativec a republikán, říkal, že příroda se má chránit a podporoval to. Bolsonaro je pseudokonzervativec, nácek, náboženský fanatik a mafián v jednom. Tak jen abyste věděl, co podporujete...
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.5.2020 09:20 Reaguje na Anyr
Jinými slovy:
My (tedy ti, kdo se za nás vydávají) můžeme kdykoli prohlásit, že někdo "dělá něco špatně s přírodou" a v důsledku toho ho okupovat a hospodářsky podmanit.

Průšvih je, že naprosto to samé na stejném principu mohou udělat i jiní. Naše existence je např. urážkou ďábla Alláha, kterého uctívají mohamedáni. Váš postoj, pokud by byl šířeji akceptován, by ospravedlnil jakoukoli jejich agresi proti civilizovaným státům s cílem vnutit tamnímu obyvatelstvu islám.
Odpovědět
VT

Věroslav Týnek

24.5.2020 11:19 Reaguje na Jan Šimůnek
No teď jste urazil všechny muslimy, křesťany a židy. Protože uctívají jednoho a toho samého boha(Alláh=
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/All%C3%A1h ).Nazvat Boha ďáblem,to je odvaha i na ateistu.
Odpovědět
VT

Věroslav Týnek

24.5.2020 11:50 Reaguje na Jan Šimůnek
No teď jste urazil všechny muslimy, křesťany a židy. Protože uctívají jednoho a toho samého boha(Alláh=
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/All%C3%A1h ).Nazvat Boha ďáblem,to je odvaha i na ateistu.
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.5.2020 12:16 Reaguje na Věroslav Týnek
Z hlediska ryze materialistického, kdy JHWH je v podstatě přerostlý kmenový bůžek, zatímco Hospodin a Alláh jsou ryze umělé a na sobě prakticky nezávislé konstrukty (není ovšem vyloučeno, že Alláh byl některý z bohů arabského předislámského pantheonu).

Konzervativní theolog se vás zase zeptá, zda měli Alláh nebo JHWH syna, který se stal spasitelem lidstva, a odpověď bude v obou případech negativní. Pak se stačí zeptat na vztah příslušného božstva k Židům a konstatovat, že JHWH je bůh silně prožidovský, zatímco Alláha by klidně mohli uctívat dozorci od osvětimských plynových komor, protože má k Židům asi stejně vřelý vztah.

Totožnost těchto tří božstev je ryze falešný konstrukt, vytvořený kolaboranty s islámem, aby podvazoval vůli křesťanského obyvatelstva k odporu vůči islamizaci a (snad i z trochu pozitivní motivací) aby omezoval rizika pogromů proti Židům.
Odpovědět
VT

Věroslav Týnek

24.5.2020 13:04 Reaguje na Jan Šimůnek
Dle mého soudu křesťanství vzešlo z judaismu a islám z křesťanství, proto mají společného Boha.jinak to že někteří lidé potřebují k životu víru,náboženství, nebo bohy je prí následek evoluce.taková psychická pojistka.
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.5.2020 18:08 Reaguje na Věroslav Týnek
Křesťané začínali jako židovská sekta, nicméně nakonec se od judaismu dost razantně odřízli. Dokonce i Velikonoce se zpravidla slaví jindy než Pesah.
Islám je umělý konstrukt, vycházející z judaismu. Nový Zákon (kterým se liší křesťanství od judaismu) muslimové neuznávají (na rozdíl od Starého Zákona).

Jinak ano, jsou lidé, v podstatě nemocní, pro něž náboženství může fungovat pozitivně. Problém je situace, kdy je náboženství vnucováno i těm zdravým. To je asi jako bychom museli všichni povinně chodit na ozařování a podávání cytostatik s odůvodněním, že někteří lidé mají rakovinu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.5.2020 20:58 Reaguje na Josef Mozek
Evropa se chová ke své přírodě x krát lépe, než Brazilci. čističky v každé dědině, filtrování vody i vzduchu, zlá EU nám nařídila i katalyzátory do aut a zakázala fučet jedy do vzduchu.
Kdyby fungoval celý svět jako EU, vůbec se nemusíme bát klimatické katastrofy (nebo jen málo).
Odpovědět
Sl

Slovan

23.5.2020 12:14
Bolsonarova popularita padá. Odstoupil jak Moro (nejoblíbenější politik v zemi), tak dva ministři zdravotnictví za sebou, koronavirová krize se zhoršuje každým dnem a šance, že Bolsonaro prosadí například důchodovou reformu je nulová. Moro proti němu navíc aktivně bojuje a je pravděpodobné, že Bolsonaro bude obviněn a souzen. Brazilci si zvolili nábožensko-pravicového fanatika s diktátorským myšlením a ted budou trpět. Věřím však, že pokud opozice (a je jedno zda středo-pravicová, nebo středo-levicová) nasadí jen trochu kvalitního kandidáta, nemá Bolsonaro nejmenší šanci být znovuzvolen i kdyby náhodou do toho roku 2022 vydržel. Pak snad bude i v Amazonii líp. Do té doby bohužel musíme doufat, že ztratíme co možná nejméně pralesa...
Odpovědět
JM

Josef Mozek

23.5.2020 14:12 Reaguje na Slovan
Píšete "ztratíme co možná nejméně pralesa" . Jste brazilec ?
Odpovědět
Sl

Slovan

23.5.2020 17:17 Reaguje na Josef Mozek
Bolsonaro a jeho mafie jsou Brazílie? Neřekl bych. Když půjdu do detailů, Bolsonaro sám moc "brazilsky" nevypadá ;) Necht udělají o Amazonii referendum a podle výsledku se můžeme bavit o "brazilcích". Planeta i Amazonie je všech, ne Bolsonara. Stejně jako každý může "kecat" do ochrany např. naší Šumavy, tak i já můžu "kecat" do ochrany jiných ekosystémů jinde na planetě.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

23.5.2020 19:31 Reaguje na Slovan
No, ve zprávách nebylo, že byl zaveden celosvětový komunismus a všechno tak patří všem, takže asi smůla.
Odpovědět
ig

23.5.2020 23:17 Reaguje na Slovan
Brazilci si Bolsonara legitimně zvolili, tudíž jej pověřili tím, aby dělal to co dělá.
Odpovědět
Sl

Slovan

23.5.2020 23:36 Reaguje na
To je argument panečku! Takže pokud mě někdo zvolí premiérem této země, budu si moct dělat co budu chtít, ničit zemi dalším generacím, krást, zabíjet nepohodlné apod. Aneb Hitler byl taky legitimně zvolen :)
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.5.2020 12:19 Reaguje na Slovan
Hitler nebyl legitimně zvolen. Nicméně jeho alternativa, Stalinův pohůnek Thälmann byl ještě horší alternativou (jeho zvolení by vedlo ke spojení Německa a SSSR a jejich společnému tažení proti demokratickým zemím).

A "ničení země dalším generacím" atd., to je v naprosté většině propaganda, beze vztahu k realitě.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

23.5.2020 13:08
Toto je skutečná příčina sucha v evropě. Tzn zmenšené odpařování vlhkosti do Golfského proudu.
Ne to jestli má Babiš pole 5ha nebo 55 ha.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

23.5.2020 23:22
Pánové Slovan a Škrdla uznali, že mám pravdu, tak jen závěrečné shrnutí :
Uznávám, že ideální by bylo zachování Amazonského pralesa alespoň v současné rozloze. Považuji ovšem za absurdní a pokrytecké, když Brazílii, mající lesy na 57% rozlohy, kritizují ti, v jejichž zemích není ani 30% lesů.
Proto by měli všichni svou aktivitu uplatňovat hlavně doma a apelovat na své státní orgány kvůli změnám k lepšímu ve vlastní zemi.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

24.5.2020 01:48 Reaguje na Josef Mozek
Tím, že vyjádřím písemně nesouhlas s něčím, co považuji za špatné, jsem podle vás teroristka?
Nevím, jestli je na tom Brazílie ekonomicky špatně a nemá jiné možnosti, jak obyvatelům zajistit lepší životní podmínky, než získávat zemědělskou půdu ničením jedinečného ekosystému a domova domorodých kmenů. Pak by bylo užitečné jednat s Brazílií a zabývat se na mezinárodní úrovni, jak by vyspělé země mohly pomoci. Protože ničení brazilského pralesa je ztrátou pro celou planetu.
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.5.2020 09:26 Reaguje na Majka Kletečková
Druhou věcí je, že Amazonie zase tak "jedinečný přírodní systém" není. Nedávná sucha jasně ukázala, že významnou část této oblasti zabírala ještě v 15. století kulturní krajina, jejíž obyvatelé (obecně se to předpokládá) vymřeli na neštovice zavlečené do Ameriky prvními Evropane, ještě před tím, než se k nim ti Evropané dostali. Když po cca sto letech přišli první Evropané do Amazonie, nalezli tam "panenský prales".
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2020 09:38 Reaguje na Jan Šimůnek
To by chtělo doložit něčím víc, než slovy vycucanými z prstu.
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.5.2020 12:21 Reaguje na Karel Zvářal
Opakovaně se o tom psalo v různých sdělovacích prostředcích. Mám ten pocit, že o tom byl článek i zde, ale mohu se mýlit.
Tamní obyvatelé žili v bažině na umělých ostrovech a na dalších umělých ostrovech měli svá pole (zachovala se dodnes jako silné vrstva černozemě uprostřed jinak neplodné půdy pod pralesem) a v kanálech mezi těmito objekty chovali ryby.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2020 13:10 Reaguje na Jan Šimůnek
Jsem na mapách od začátku netu. To, co se děje v posledním desetiletích, jde přes všechny meze. Nevěřím na báchorky o kanálech s rybami v Brazílii (na Yucatánu ano), ten prales mizí závratným tempem, žel, většině světa je to zcela volné, či to spíše podporují:-(
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.5.2020 08:12 Reaguje na Karel Zvářal
Na Yucatanu určitě ne. Tam se voda na úrovni povrchu neudrží a prakticky tam nejsou významnější vodoteče. Chodí se pro vodu do zatopených propastí.
Tam by se kanálovému chovu ryb dařilo hůř než třeba v Moravském krasu.
Odpovědět
Sl

Slovan

24.5.2020 16:33 Reaguje na Jan Šimůnek
Není no, jen je to jeden z nejrozmanitějších ekosystémů planety, ve kterém žije 1/10 všech známých druhů. Ale co to je, když jde o prachy :) Alespoň u některých lidí...

Amazonský prales se podle odhadů začal formovat před nějakými 55 miliony lety. Že byl osídlen i dříve je pravda, ovšem ještě byste mohl dodat, jak velká plocha to vlastně byla. Nepatrná. Dnes se ničí tisíce km2 během roku. Hlavně v Brazílii. Ostatní země jsou na tom zatím celkem, naštěstí, dobře.

Možná větší problém je, že Brazílie je obrovská a není to jen o ochraně Amazonie, ale i třeba Atlantického lesa, Cerrada nebo Caatinga. Míst, která jsou neméně krásná a biologicky zajímavá. I jejich ochrana se zhorší. Pro Atlantický les to může znamenat katastrofu, poslední hřebíček do rakve, protože ho zbylo jen asi 10% - a nemysleme si, že tohle se nemůže stát i Amazonii. Může a velice snadno.
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.5.2020 18:13 Reaguje na Slovan
To, že se po té amazonské kultuře tak rychle obnovil (v podstatě za sto let po ní nebylo ani stopy), je spíše optimistická informace.

Brazílie se potřebuje vyhrabat z chudoby.
Odpovědět
Sl

Slovan

24.5.2020 19:44 Reaguje na Jan Šimůnek
Stále jste neodpověděl, jak velká plocha byla dříve narušena...

Ano, potřebuje. Ovšem Brazílie se hrabala z té chudoby,zažívala ekonomický bům a zároveň se snižovalo odlesňování. Dělo se to za vlády Luly da Silvy, který při odchodu měl schválení téměř 90% a jeho celá administrativa 80%. Takové číslo je až neuvěřitelné. Lula totiž měl podobnou vlastnost jako například Merkel - dokáže se dohodnout, udělat kompromis. Ač levicový politik, dokázal na svou stranu dostat jak podnikatele tak chudé. Za svého viceprezidenta si vybral např. středopravicového Alencara. Porovnejme to s Bolsonarem, který se neumí dohodnout ani se středopravicovými stranami, natož pak levicovými a každému musí být jasné, že tenhle člověk Brazílii nevrátí k růstu.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.5.2020 08:14 Reaguje na Slovan
Byla to dost velká plocha, přesná rozloha známa, pochopitelně není (snad až po tom definitivním odlesnění) :-)
Odpovědět
JM

Josef Mozek

24.5.2020 10:13 Reaguje na Majka Kletečková
Písemný názor je v pořádku, je ale divné, že prioritou pro vás není stav naší přírody, která je v mnohem více zredukována než brazilská.
Zničení rozsáhlých evropských pralesů nebyla ztráta pro celou planetu ? V Evropě vše zabetonujeme a pak vzdálenou zemi prohlásíme za svou výrobnu kyslíku ?
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

24.5.2020 13:32 Reaguje na Josef Mozek
Z čeho usuzujete, že stav naší přírody pro mne prioritou není?
Odpovědět
Sl

Slovan

24.5.2020 07:28 Reaguje na Josef Mozek
Ani jden z nás nic takového neuznal! Opět lžete jako když tiskne a ještě si překrucujete věci podle toho, jak se vám to hodí.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2020 06:07
Pane vymytý Mozku, máte značně nevyrovnané názory. Nedávno jste mne prcal za poznámku u usutuového úbytku kosů, a dnes "fandíte" likvidaci významného pralesního ekosystému? Ten má na planetu mnohem větší vliv, než si mnozí dokáží představit. Kosi ten úbytek doženou v řádu let, klima na Zemi postihne tato rána na zničeném pokryvu velmi citelně.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

24.5.2020 10:01 Reaguje na Karel Zvářal
Pane ptačí mozku, nenašel byste ani jeden příspěvek, kde fandím likvidaci jakéhokoliv pralesa. Píšu o pokrytectví lidí, kteří zničili své pralesy už dávno a nyní kritizují druhé za totéž.
Odpovědět
RT

Richard Toman

24.5.2020 10:40 Reaguje na Josef Mozek
Zajimave myslenkove pochody. Pak treba nemame pravo kritizovat nikoho za nic, napr. Islamisty, protoze sami jsme kdysi ve jmenu viry taky vrazdili, upalovali, kamenovali a to nejen v rodne zemi, ne?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2020 10:59 Reaguje na Josef Mozek
Brazilci si ohledně významu pralesa neposoudí nic. Ti se těší akorát na karneval, všechno ostatní jsou pro ně ptákoviny mimo jejich zorný úhel. Potom nezbývá zbytku světa, aby je poprosil, ať neopakují ty samé chyby, kterých se u nás dopustily generace před námi. Žijeme v globalizovaném světě, kde obchod je uměle podporován, zatímco vliv pralesů na klímu programově bagatelizován. Myslel jsem, že jako člověk s mozkem jste to pochopil už dávno.
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.5.2020 12:24 Reaguje na Karel Zvářal
Poněkud rasistické.
Jinak daleko větší problémy v ekologii nadělal progresivista Kubitschek se svými megalomanskými projekty vč. "nového hlavního města" Brasilia, z něhož všichni utíkají, seč mohou.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2020 13:05 Reaguje na Jan Šimůnek
Už jako dítě jsem nechápal, co je na tom pokrokového plundrovat panenskou přírodu a stavět tam "hlavní město". Jako Čech (Moravák) bych na pana Kubíčka měl být hrdý, bohužel nejsem. Byl obětí své doby a "ušlechtilým kolonizátorem". Kdybych měl možnost se s ním potkat v tu dobu, určitě bych se mu to snažil rozmluvit. Příroda jim to vrací v podobě Ziky.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2020 13:37 Reaguje na Jan Šimůnek
Co je na tom rasistického konstatovat, že některá etnika žijí ze dne na den a plánování čehokoliv (např. rodičovství) je pro ně cizí pojem. Jsou happy a s tím si vystačí celý život.
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.5.2020 18:15 Reaguje na Karel Zvářal
Obávám se, že to prostě není pravda. Jako farmáři jsou docela výkonní a úspěšní, takže plánovat musejí umět. Mají jen jinak nastavené priority a ten karneval pro ně znamená asi víc na žebříčku hodnot, než podobné akce pro nás.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2020 18:23 Reaguje na Jan Šimůnek
Jejich sexuální apetit a exploatační schopnosti nezpochybňuji ani náhodou, právě naopak. Řetěz je pevný tak, jak silný je jeho nejslabší článek. A ten vidím v těch post/rozvojových zemích, které se chtějí vyrovnat Západu i s jeho historickými chybami a navzdory varování ekologů. Ten jejich Terazky nemá na to, aby něco takového pochopil.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.5.2020 10:42
Zdá se mi, že pro detaily přestáváte rozumět celku.
Celá Jižní Amerika byla násilně kolonizována Portugalci a Španěly. Byly z ní odčerpány obrovské zdroje a po ukončení koloniální éry nastoupil globální neokolonialismus zaměřený na "kultivovanější" formu vykořisťování.
K odlesňování Amazonie by nikdy nedošlo, pokud by nebyl současný ekonomický zájem Evropy,USA na palmovém oleji, levných obilovinách i masu,apod.

Zcela nám vyhovuje jejich ležérní životní styl i nízká environmentální úroveň a nízká úroveň vzdělání , což zneužíváme a ještě se jim posmíváme.
Figurky typu Bolsonara jsou vítané, neboť odvádějí pozornost k nikdy nekončící show zábavného typu.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

31.5.2020 14:50
Zatímco my řešíme nesmrtelnost chrousta, tak jinde příroda dostává pořádně na pr..d. Je to smutné, co se mnohdy ve světě děje.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist