https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-sireni-australskych-pozaru-mohou-necekani-pachatele-dravi-ptaci?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za šíření australských požárů mohou nečekaní pachatelé. Draví ptáci

19.1.2018 01:28 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ptačí žháři se rekrutují především z řad luňáka hnědého, luňáka hvízdavého a raroha proměnlivého.
Ptačí žháři se rekrutují především z řad luňáka hnědého, luňáka hvízdavého a raroha proměnlivého.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Austrálie v těchto dnech čelí vlně veder, která způsobují řadu ničivých požárů. A aby toho nebylo málo, vědci nyní přišli se studií, podle které za rozšiřováním požárů stojí i draví ptáci. Informuje o tom ScienceAlert.
reklama

 
Ptačí žháři

Vědci pozorovali, jak ptáci odnášejí v zobácích hořící větvičky a roznášejí je do vzdálenosti až jednoho kilometru od hranice požáru.

Vybírají si při tom místa ohraničená vodní plochou, silnicí nebo hasiči uměle vytvořeným předělem. Pak už jen čekají na kořist, která v panice utíká před kouřem.

Ptačí žháři se rekrutují především z řad luňáka hnědého, luňáka hvízdavého a raroha proměnlivého.

Zpráva o ptačích žhářích se může zdát šokující, ale autoři studie podotýkají, že Aboridžinci – původní obyvatelé Austrálie – znají jejich "kriminální" chování už celá tisíciletí.

"Většina dat, se kterými jsme pracovali, koresponduje se znalostmi domorodců, kteří tyto vědomosti mají přes 40 tisíc let,“ říká geograf Mark Bonta v rozhovoru pro magazín National Geografic.

Podle australského etnobiologa a právníka zastupujícího zájmy Aboridžinců Boba Gosforda není chování dravců nevědomé. Na základě svých pozorování je přesvědčený, že jde o organizovaný lov.

„Jde o úmyslnou strategii, jejíž pomocí se snadno nasytí velké množství ptáků,“ řekl listu The Washington Post v roce 2016. „Pokud je tato hypotéza správná, nebudeme už moci říkat, že vědomé využívání ohně je výlučně lidskou schopností,“ dodává.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist