https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zabrani-pasovani-zvirat-a-pytlaceni-globalni-dozor-umele-inteligence?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zabrání pašování zvířat a pytlačení globální dozor umělé inteligence?

11.5.2020 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ti, kdo jsou zapojení do nelegálního obchodu s ohroženými živočichy a rostlinami, prokázali v posledních dekádách nebývalou schopnost adaptace. / Ilustrační foto
Ti, kdo jsou zapojení do nelegálního obchodu s ohroženými živočichy a rostlinami, prokázali v posledních dekádách nebývalou schopnost adaptace. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V roce 2016 se během zasedání Programu OSN pro životní prostředí přísedící shodli na tom, že donedávna poměrně lokalizované skupiny pytláků, pašeráků a překupníků si ve stále větší míře počínají jako profesionálové globálního obchodu. Vytváří nadnárodní sítě, jejich uzavřené kriminální komunity se navazují na oficiální struktury obchodu a korupcí prorůstají i do úřadů a vlády. Jinými slovy, je s nimi stále těžší bojovat. Jaké řešení se nabízí? Netradiční sci-fi návrh možná přináší společnost LexisNexis, píše Independent.
reklama

 

Musí se nechat, že ti, kdo jsou zapojení do nelegálního obchodu s ohroženými živočichy a rostlinami, prokázali v posledních dekádách nebývalou schopnost adaptace. Pokročilá technika, moderní komunikační technologie, zásady konspirace a šifrování, digitální formy obchodování; to vše se naučili používat rychleji, než agentury, které proti nim obvykle stojí.

K profesionalizaci se přidala i globalizace, která otevírá poptávce a nabídce mnohem širší manipulační prostor. Je to prostě moderní organizovaný zločin se vším všudy. „Proto jsou tradiční metody boje s pašováním wildlife mnohem složitější,“ říká Steve Elliot, ředitel společnosti Globální datové analytiky, která spadá pod koncern LexisNexis.

Tak trochu Velký Bratr

Jistý recept k řešení tu je, ale ne každému se asi bude líbit. Elliot totiž nabízí světu systém digitálního dozoru, fungujícího na bázi umělé inteligence. Systém, který by se zaměřil na sledování a rozkrývání celých globálních obchodních řetězců pytláků, pašeráků a překupníků. K jeho aplikaci se teď podle něj otevřela kvůli koronaviru ideální příležitost, ale „okno nabízené příležitosti se rychle uzavírá“.

Jak to? V důsledku pandemie globálně pokleslo množství kontraktů, transakcí, transportu zboží. Pro pašeráky to úplně neplatí, ale jisté je, že v miliardách digitálních otisků, které za sebou každý obchod ve světě internetu zanechá, teď je na ty jejich více vidět.

Elliotův přístup vychází z prosté a praxí osvědčené logiky (je totiž bývalým kriminálním vyšetřovatelem v Hongkongu), a to, že pokud se někdo jednou vydá za hranice zákona, obvykle se nezdrží jen u jedné kriminální aktivity. Kdo obchoduje se zbraněmi, nejspíš bude mít blízko i k obchodu s drogami nebo pašování ingrediencí tradiční čínské medicíny. Když někdo přechovává kradené zboží, nejspíš nebude mít obtíže ani s podpultovým skladováním slonoviny nebo luskouních šupin. A tak dál. Vývojáři LexisNexis testovaný systém NIS (Nature Intelligence System) je platformou, která automaticky digitálně testuje původ přepravovaných zásilek a dává je do možné souvislosti s kriminální činností.

„Můžeme takhle velmi rychle vybudovat komplexní datové profily, částečně s využitím reverzního datového inženýrství a provázat minulé případy s budoucími,“ říká Elliot. NIS je systém, který je jen tak dobrý, jako data, kterými jej nakrmíte. Vychází z daňových záznamů, veřejně dostupných informací, například dohledatelných telefonních seznamů, důvěrných informací z policejních kartoték a archivovaných záznamů o vyšetřování. A dohromady v reálném čase dává podnět k prohledání konkrétního balíku nebo zásilky, která se systému jeví podezřelá. Jak to?

Ukáže balík, prodejce i kupce

Řekněme, že muž v Africe, podezřívaný z pašování, si objedná místo pro kontejner na příští transportní lodi do Číny. Systém je teoreticky schopný zmapovat, na jaká čísla volal a tedy s kým se domlouval. Pokud by tato čísla patřila dalším hypoteticky podezřelým osobám, například již dříve usvědčeným pytlákům, spustil by NIS varování. Došlo by pravděpodobně na zmapování jeho finančních toků. Zvlášť, pokud by mu čínský překupník poslal zálohu. A i on by byl systémem prověřen, například jeho odpovědi na inzeráty potenciálních spotřebitelů. Podstatné je, že celníci by věděli, na kterou zásilku si dát větší pozor.

„Databáze NIS dávají dohromady informace o kriminální historii, geolokacích, uspořádání trhu, klíčových slov… a mohou odhalit celý provázaný řetězec kriminální sítě,“ popisuje Elliot. Ano, je to digitální Velký Bratr, se všemi jeho pozitivními i negativními důsledky.

Testovací verze systému již byla v praxi ozkoušena, když se v USA pokoušeli rozkrýt dosud neregulovaný obchod s akvarijními rybkami. Tehdy se ukázalo, že peníze za rybičky plynou přes anglické banky až na blízký východ, k lidem jinak zapojeným do organizovaného kuplířství. Elliotova teorie o tom, že kriminálníci mají obvykle širší portfolio nelegálních aktivit, se tím potvrdila. Podle něj je teď pro globální nastartování NIS a „dozoru“ nejlepší čas, protože v nižším digitálním šumu by teď dokázaly lépe rozkrýt a podchytit zákonitosti nelegálního trhu.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.5.2020 11:13
Celý byznys kolem pytlačení a pašování chráněných živočichů leží desítky let všem na očích, ale nic moc se neděje. Pominu-li silácká slova ze zkorumpovaných afrických států anebo navenek rozhořčené reakce z USA nebo EU.
Jako groteska vypadalo i odřezání rohů nosorožcům v českých ZOO a jejich likvidace. Zde už mluvím o českém Absurdistánu, kdy ani v ČR nejsme s to zabezpečit zdraví ohrožených zvířat.
S pytláctvím je nutno zatočit stejně jako s pašováním drog - vysoké tresty odnětí svobody, odrazující peněžní pokuty a to nejen u fyzických osob,ale i u právnických osob, které se aktivně podílejí na nezákonné činnosti.
Odpovědět
ig

11.5.2020 11:43 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vysoké tresty bohužel neodrazují. V Africe se pytláci leckdy bez soudu na místě střílejí a stejně to nepomáhá. A jinde je to stejné, viz ty zmíněné drogy. Když je poptávka, drogu vám vždycky někdo prodá, i když mu za to hrozí léta kriminálu. Jediná cesta je imho přes zvyšování a standardizaci životní úrovně, kdy lidi přestanou toužit po paroží z rosonožce a raději si budou cenit svého domku se zahrádkou.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

11.5.2020 11:56 Reaguje na
Tyto pašované komodity jsou výsadou středních a vyšších vrstev v Asii (řečeno kulantně). Takže to není o bohatsví či životní úrovni, ale šarlatánství a a obchodu s lidskou blbostí (pověrčivostí). Trestal bych prodejce, tj. obchody, kde se toto nabízí. Ti Afričani mají moderní zbraně, které jsme jim dodali my, vyspělý svět. Byli by hloupí, kdyby si ze své chudoby nechtěli pomoci. Ale na této sociální nerovnosti je založen celosvětový byznis. Překupníci si také musí přijít na své...
Odpovědět
LB

Lukas B.

11.5.2020 12:18 Reaguje na Karel Zvářal
od té doby, co se žen-šen pěstuje na plantážích, nehrozí ve volné přírodě jeho vysbírání. kdo by dneska lovil v lese medvěda pro žluč a riskoval tresty, když si může koupit žluč z medvěda z klecového chovu (pomiňme protentokrát etiku chovu medvěda napíchlého kanylou). kdo by(kromě hravých sadařů) pálil doma kdeco, když si kvalitní a zdaněný alkohol může za rozumný peníz koupit na každém rohu.

naopak demonstrativní pálení kontrabandu je výborný způsob koexistence kartelů se zkorumpovaným státem a likvidace konkurence. kdyby se ty rohy z dvora králové nespálily, mohlo se za ně nakoupit několik kamionů prezervativů a natisknout spousta brožurek s výchovnými komixy.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

11.5.2020 12:33 Reaguje na Lukas B.
Proto jsem pro zoparky, protože při tomto trendu to mají sloni, nosorožci a tygři spočítané. Afr. šelmy zachrání buvoli, pakoně, zebry a antilopy. Z nich se afrodiziaka a sošky nedělají, mají tak šanci přežít.

A žluč z divokého mědvěda má pro "léčbu" mnohem větší cenu.
Odpovědět

Jan Šimůnek

11.5.2020 13:00 Reaguje na Lukas B.
Souhlas.
Ovšem opakovaně jsem četl v různé literatuře, že sbíraný žen šeň má silnější účinky než pěstovaný na plantážích, byť v přirozeném prostředí. Mohlo by to souviset s různou mírou stresu u rostlin.
Odpovědět
LB

Lukas B.

11.5.2020 13:10 Reaguje na Jan Šimůnek
ano, to se uvádí třeba v těch lovcových zápiscích ruského emigranta z 20. let 20. století (nepřijdu mu teď z paměti na jméno), a už tenkrát sběrači vymírali, protože žádný zbožíznalec nedokázal odlišit divoký ženšen od pěstovaného. předpokládám, že celá atomová laboratoř nedovede poznat, jestli je medvědí žluč z klece nebo z lesa, a nezbývá, než se spolehnout na kyvadélko.
Odpovědět

Jan Šimůnek

12.5.2020 07:44 Reaguje na Lukas B.
Pokud tam bude různé spektrum stresových látek, tak se to poznat dá (bude jen třeba vědět, co analyzovat).

A k tomu "kyvadélku": na lidi, co při ochutnávání vína poznají nejen odrůdu, ale i konkrétní vinici a ročník, zatím analytické laboratoře nestačí, a přece takoví jsou. Stejně tak whisky se zatím blendují podle chuti vybraných expertů a ne podle analytiky. Dtto čaje.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

22.5.2020 14:09 Reaguje na Lukas B.
Tak nějak. Pro přírodu je rozhodně lepší průmyslový chov těch zvířat jak jejich likvidace ve volné přírodě.
Jinak naprosto s Vámi souhlasím.
Odpovědět
ig

11.5.2020 13:22 Reaguje na Karel Zvářal
Někdy si myslím, že materiální dostatek přinese nějaké odpoutání od mysticismu a šarlatánství, ale pak kouknu někam na web, kde si lidi doporučují homeopatika, horoskopy tam berou jako hotovou věc a radí si, jak vyhnat poltergeisty, tak o tom zase začínám pochybovat...
Odpovědět

Jan Šimůnek

12.5.2020 07:46 Reaguje na
"Dostatečně vyspělá technologie není odlišitelná od magie." (A. C. Clarke)

V té společnosti materiálního dostatku používáme spoustu věcí, jejichž podstatě nerozumíme a kdyby nám někdo řekl, že jsou tam vevnitř začarovaní trpaslíčci, museli bychom mu věřit. A to, co popisujete, je výsledek.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

11.5.2020 11:21
Jediný účinný způsob, je likvidační pokuta ,když už je skoro všude zakázán trest smrti.
Odpovědět

Jan Šimůnek

11.5.2020 13:01 Reaguje na Jiří Daneš
To prakticky nikdy a nikde nefungovalo a nefunguje.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

22.5.2020 14:03
Mnohem lepší by bylo, kdyby nejen v Africe vznikly farmy na kterých by se ta zvířata chovala. Podobně jako u nás třeba daňci či bažanti, nebo lososy v Norsku. Zákazník by tak získal košer zboží s certifikátem původu a provozovatelé peníze, které tak nutně potřebují. Myslím, že jediný komu by se ta legalizace nelíbila jsou všichni ti, kteří dostávají tučné úplatky, aby nad celým procesem zavřeli oči.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist