https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zacala-stavba-mostu-ktery-spoji-nyni-rozdelene-casti-botanicke-zahrady-v-prazske-troji?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Začala stavba mostu, který spojí nyní rozdělené části botanické zahrady v pražské Troji

13.3.2022 00:48 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Botanická zahrada v pražské Troji začala s výstavbou mostu, který spojí část zahrady u skleníku Fata Morgana s ostatními částmi zahrady. Návštěvníci tak nebudou muset kvůli návštěvě skleníku areál zahrady opouštět, jako to bylo nutné dosud. Přemostění nyní staví za 15,4 milionu korun bez DPH firma Invesalles. Hotovo by mělo být nejpozději na jaře roku 2023. Vyplývá to ze smluvních dokumentů a z informací, které ČTK poskytla mluvčí zahrady Michaela Bičíková.
reklama

 

"Letos dojde poprvé k propojení venkovních expozic se skleníkem Fata Morgana – staví se přemostění nad úvozem spojujícím Troju a sídliště Bohnice. Návštěvníci díky tomu budou moci pohodlně procházet celým areálem," uvedla Bičíková.

Vedení zahrady proto podle ní pro přistoupilo k úpravě vstupného do areálu, které je nově jednotné. Dospělí návštěvníci za vstup zaplatí 150 korun, děti do 15 let mají vstup za 100 korun a děti do tří let mohou do areálu zdarma. Dříve dospělí platili za návštěvu venkovních expozic 100 korun a pokud chtěli projít i skleníkem Fata Morgana, tak platili 150 korun.

Zahradu letos čekají další investice, jejich cílem je podle mluvčí zvýšení komfortu a zážitku návštěvníků. V areálu zahrady vznikají nové výstavní celky jako expozice ohrožených druhů či japonské mlžné lesy. Začala také oprava viničního domku v památkově chráněné vinici svaté Kláry, která je součástí areálu. Rekonstrukce by měla stát asi 28 milionů korun bez DPH a hotová by měla být do roku 2023.

Staví se rovněž nový vstupní areál s návštěvnickým centrem a výstavním sálem v ulici Nádvorní. Ten buduje od léta roku 2021 firma OHLA ŽS podle návrhu architektů ze studia AND. Náklady jsou zhruba 100 milionů korun a podle mluvčí by stavba měla být dokončena nejpozději v lednu roku 2023.

Areál botanické zahrady je v poslední době modernizován. V roce 2020 se na jižní straně areálu pod vinicí svaté Kláry otevřel nový vchod, který vznikl podle návrhu architekta Ladislava Lábuse. Stavba vstupu stála asi 16 milionů korun.

V loňském roce se návštěvníkům otevřel nový vstup s restaurací a přednáškovým sálem u tropického skleníku Fata Morgana. Výstavbu vstupu obstarala firma OHLA ŽS za zhruba 130 milionů Kč. V roce 2021 byla dokončená rovněž výstavba vodovodu, který vede vodu z koryta Vltavy do areálu zahrady. Vodou z Vltavy by se od letoška měly zalévat rostliny pěstované v botanické zahradě. Za stavbu vodovodu, který měří 828,5 metru, hlavní město zaplatilo 23,8 milionu korun.

Botanická zahrada hlavního města, která je příspěvkovou organizací Prahy, byla založena v roce 1969. Celoročně přístupná je od srpna 1992. V roce 2021 do zahrady zavítalo asi 315.000 návštěvníků. Dosud nejvíce lidí botanickou zahradu hlavního města navštívilo v roce 2019, a to 376.287 lidí.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

13.3.2022 06:36
A kdy Praha postaví most z Troji na Podbabu ?
Přes tamnější plavební komoru, pro vozidla do 3,5t. Aby tím ulehčila Dejvicím/kruháku, to minimálně.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.3.2022 11:56 Reaguje na smějící se bestie
Dokud nebude okruh.
Za stávající situace by si místní široko daleko mohli totiž bez toho akorát tak hodit mašli.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

30.3.2022 05:48 Reaguje na smějící se bestie
To přeci nechcete, aby přes Tróju jezdila veškerá doprava ze směru od Suchdola, tedy jen ta do 3,5 tuny, ale to jsou veškeré také veškeré dodávky špeditérských firem. Už takhle se nedá v Tróji skoro dýchat. Trója je koncová čtvrť, ne průjezdní.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist