https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zachranna-stanice-prahy-pro-volne-zijici-zivocichy-loni-prijala-5275-zvirat-2?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záchranná stanice Prahy pro volně žijící živočichy loni přijala 5275 zvířat

25.1.2022 01:30 | PRAHA (ČTK)
Stanice se loni starala o 786 ježků, což byl nejvyšší počet v historii stanice.
Stanice se loni starala o 786 ježků, což byl nejvyšší počet v historii stanice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pracovníci záchranné stanice hlavního města pro volně žijící živočichy loni přijali 5275 zvířat 138 druhů, podobně jako o rok dříve. ČTK to sdělila Petra Fišerová, mluvčí městské organizace Lesy hlavního města, která záchrannou stanici v pražských Jinonicích provozuje. Stanice se loni starala o 786 ježků, což byl nejvyšší počet v historii stanice.
reklama

 

"Rok 2021 byl výjimečný příjmem velkého množství ježků. Celkem jsme jich přijali 786, z toho bylo více než 280 osiřelých ježčích mláďat. Důvodem vysokého počtu přijatých ježků mohou být vhodné klimatické podmínky pro opakované vrhy ježků, ale zároveň více střetů s aktivitami člověka," uvedla Fišerová.

Nejčastěji se do záchranné stanice dostávali živočichové, kteří utrpěli zranění. Obvykle šlo o střety s vozidlem nebo o nárazy do překážek jako jsou skleněné plochy nebo trolejové vedení. Dvě třetiny zvířat v záchranné stanici loni tvořili ptáci. V péči pracovníků záchranné stanice loni skončilo také 219 zajíců, 114 veverek, zhruba stovka netopýrů a 50 srnců.

Počet zraněných či jinak handicapovaných zvířat, které stanice ročně přijme, podle mluvčí v posledních letech stoupá. Zatímco například v roce 2017 bylo nově přijato 4134 zvířat, v roce 2021 jich bylo zhruba o tisíc více. Dosud nejvíce zvířat bylo přijato v roce 2019, kdy se pečovatelé starali o 5368 živočichů. Stanice v pražských Jinonicích funguje od roku 2012.

Práci záchranářů mohou lidé podle Fišerové podpořit finančním příspěvkem nebo adopcí některého z trvale handicapovaných zvířat, která se už nemohou vrátit do volné přírody a zůstávají proto v péči záchranářů. Loni stanici finančně podpořilo asi 600 dárců, kteří zaslali zhruba jeden milion korun. Seznam zvířat, která lze adoptovat, je na webu záchranné stanice.

Záchrannou stanici se sídlem v Jinonicích provozuje od roku 2012 městská organizace Lesy hlavního města Prahy (LHMP). Současná kapacita stanice už podle zástupců LHMP nedostačuje. V plánu je proto postavit nový areál s větší kapacitou, díky čemuž bude možné ročně k ošetření přijmout až 10.000 zraněných volně žijících zvířat.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist