https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zacina-hlasovani-o-strom-roku-2021.o-titul-se-uchazi-zpivajici-lipa-i-prazsky-platan?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Začíná hlasování o Strom roku 2021. O titul se uchází zpívající lípa i pražský platan

21.6.2021 03:05 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nominován je i platan javorolistý u hlavního vchodu do Kinského zahrady na Smíchově v Praze.
Nominován je i platan javorolistý u hlavního vchodu do Kinského zahrady na Smíchově v Praze.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Nadace Partnerství
Právě dnes, 21. června 2021, startuje hlasování o titul Strom roku 2021. Do finále jubilejního 20. ročníku ankety postoupilo dvanáct dřevin ze sedmi krajů. Vítězi hlasování se dostane odborného ošetření zdarma a postupu do celoevropského kola soutěže. Lidé mohou své favority podpořit online na stránkách www.stromroku.cz nebo pomocí DMSky, informovala Nadace Partnerství, která za soutěží stojí.
reklama

 

„Hlasování začíná prvním letním dnem a končí 12. září. Poslední týden hlasování bude již tradičně tajný. Vítěze vyhlásíme na den podzimní rovnodennosti 22. září v Brně,” upřesňuje koordinátorka Stromu roku Silvie Zeinerová Sanža. Celostátní anketu Strom roku pořádá Nadace Partnerství od roku 2002. Od té doby se do hlasování zapojilo více než 729 tisíc lidí a díky hlasování nadace vybrala téměř 2,8 milionu korun. Výtěžek byl použit na výsadbu a péči dalších stromů.

„U každého stromu jsem si představovala nejen jeho příběh, ale i to, jak jeho postup do finále ovlivní komunitu okolo něj,” svěřila se Mirka Soldánová z MAS Stolové Hory, ambasadorka loňské vítězky – Jabloně u Lidmanů. „Vzpomínala jsem na ten euforický pocit, kdy nám z Nadace Partnerství před rokem přišla zpráva, že ‚naše' jabloň je ve finále," dodala s tím, že mám radost, že je mezi dvanáctkou finalistů opět ovocný strom.

Zpívající lípa.
Zpívající lípa.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Nadace Partnerství

Podle porotkyně Lucie Štefánkové z Nadace Tipsport, generálního partnera iniciativy Sázíme budoucnos nebyl výběr finalistů vůbec lehký. „Osobně mě potěšila nominace Platanu javorolistého u hlavního vchodu do Kinského zahrady na Smíchově v Praze. Připomíná mi rané dětství mých dětí, kolem něj jsme pravidelně chodili na dětské hřiště. Zná ho každý, kdo v této lokalitě bydlí,” uvedla.


reklama


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.6.2021 04:41
Nepůvodní nebrat! Myslete na komunitu (hmyzu, ptáků...), kterou by strom měl živit, ale neživí.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist